Ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε στις αγορές

επενδυτές

επιτόκια

Η νευρικότητα έχει αυξηθεί σε όλες τις χρηματιστηριακές αγορές. Αρκετά μέλη της Fed επιβεβαίωσαν ότι απαιτείται υπομονή πριν μειωθούν τα επιτόκια, δεδομένης της δύναμης της αμερικανικής οικονομίας και της ελαφράς ανόδου του πληθωρισμού. Καθώς περιμένουμε την έναρξη της σεζόν κερδών του πρώτου τριμήνου, η μεταβλητότητα θα μπορούσε ακόμη να ενταθεί, μετά από 5 συνεχόμενους μήνες αυξήσεων.

επιτόκια επιτόκια

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της εβδομάδας

Κερδισμένοι

First Majestic Silver Corp (+29%), Fortuna Silver Mines (+23%), Mag Silver Corp (+11%): Εστιάζουμε στους Καναδούς ανθρακωρύχους πολύτιμων μετάλλων. Οδηγούμενοι από την ισχύ του χρυσού (+11% από την αρχή του έτους και στο ιστορικό υψηλό των 2.300 δολαρίων ανά ουγγιά) και του αργύρου (+12%), και οι τρεις διαπραγματεύονται σε ετήσια υψηλά, υποστηρίζοντας τον δείκτη αναφοράς τους, τον TSX. Αξίζει να θυμηθούμε ότι το κίτρινο μέταλλο ενισχύεται από το καθεστώς ασφαλούς καταφυγίου του σε αυτούς τους καιρούς γεωπολιτικής έντασης, από τη διατήρηση των επιτοκίων και από την πολύ ισχυρή ζήτηση από την Κίνα.

Cameco Corporation (+14%): Ο Καναδός ειδικός ουρανίου εκτοξεύεται στα ύψη μετά από μια έναρξη αντιστάθμισης κινδύνου από την Goldman Sachs. Η εταιρεία αναλυτών έχει εκδώσει αξιολόγηση αγοράς και στόχο τιμής 55 δολαρίων, από περίπου 47 δολάρια τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές. Επωφελείται επίσης από την καλή απόδοση του καναδικού δείκτη TSX.

Eni (+6%), TotalEnergies (+5%), Shell (+5%), Aker (+5%): Οι ευρωπαϊκοί πετρελαϊκοί όμιλοι επωφελούνται από τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, οι οποίες, σε συνδυασμό με τη σταθερή δυτική και κινεζική ζήτηση, ωθούν προς τα πάνω την τιμή ανά βαρέλι. Αυτή την εβδομάδα, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην ιρανική πρεσβεία στη Συρία αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για την παραγωγή στην περιοχή. Στο περιθώριο, η Eni ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών αξίας τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ και έως 3,5 δισ. ευρώ φέτος.

Meta (+5%): Δύο φορείς ανάπτυξης για τον αμερικανικό γίγαντα κοινωνικής δικτύωσης. Η μητρική εταιρεία του Facebook απέτρεψε μια προσπάθεια της FTC (ρυθμιστική αρχή εμπορίου των ΗΠΑ) να καταστήσει αυστηρότερους τους κανόνες απορρήτου της ομάδας. Επιπλέον, η εταιρεία επωφελήθηκε από την αναβάθμιση των συστάσεων των αναλυτών Jefferies, η οποία αύξησε την τιμή-στόχο της από 550 δολάρια σε 585 δολάρια. Ο τελευταίος πιστεύει ότι ο όμιλος είναι σε θέση να κερδίσει μερίδιο αγοράς στα διαφημιστικά έσοδα και ακόμη και να ξεπεράσει την Amazon.

Χαμένοι

Lamb Weston Holdings (-25%): Ο πρωταθλητής της επεξεργασμένης πατάτας απογοητεύει. Ανακοίνωσε υψηλότερες τριμηνιαίες πωλήσεις, αλλά κάτω από τις προσδοκίες, λόγω της ασθενέστερης ζήτησης για τα κατεψυγμένα προϊόντα της και της πτώσης των επισκέψεων σε εστιατόρια. Ως απάντηση σε αυτή την ύφεση, ο όμιλος μείωσε επίσης τις ετήσιες προβλέψεις πωλήσεων και κερδών.

E. L. F beauty (-17%), Ulta beauty (-14%): Ο David Kimbell, διευθύνων σύμβουλος της Ulta beauty, έβαλε φρένο στα έργα, αναφέροντας επιβράδυνση της ζήτησης σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων. Έσυρε τους ομολόγους του στον τομέα λιανικής ομορφιάς, ELF beauty, Estée Lauder και Coty, στο πέρασμά του. Ήδη εκείνο το μήνα, η Ulta ανέφερε χαμηλότερα από τα αναμενόμενα περιθώρια, διαβρωμένα από το αυξανόμενο κόστος της εφοδιαστικής αλυσίδας και τις αυξημένες προσφορές.

GE Aerospace (-16%): Ο κατασκευαστής αεροδιαστημικού εξοπλισμού, ο οποίος προέκυψε από τη διάσπαση του ομίλου General Electric σε 3 οντότητες, πετάει τώρα μόνος του. Μετά την GE Healthcare και την GE Vernova, ο ειδικός κινητήρων και στροβίλων είχε πολύ μικτές επιδόσεις στο χρηματιστήριο, σημειώνοντας πτώση άνω του 23% την πρώτη ημέρα ως ανεξάρτητη εταιρεία. Τον περασμένο μήνα, ωστόσο, επιβεβαίωσε τους ετήσιους στόχους της, υποσχόμενη λειτουργικό κέρδος περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2028.

3M Company (-15%): Ο αμερικανικός όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων (ιδιοκτήτης της σκωτσέζικης μάρκας, μεταξύ άλλων) κατέληξε σε διακανονισμό πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με τα δικαστήρια ως απάντηση στους ισχυρισμούς για μόλυνση του νερού από αιώνιους ρύπους (PFAS). Ο όμιλος, ο οποίος είχε βάλει στην άκρη 10,3 δισεκατομμύρια δολάρια, αναμένει να πληρώσει 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, με τις πληρωμές να ξεκινούν το 3ο τρίμηνο. Η εταιρεία ολοκλήρωσε επίσης τη διάσπαση της Solventum, των δραστηριοτήτων της στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

επιτόκια

Εμπορεύματα

Ενέργεια: Το πετρέλαιο αυξάνεται για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα, ωθώντας το Brent πάνω από το όριο των 90 δολαρίων το βαρέλι. Το πετρέλαιο έχει αυξηθεί εντυπωσιακά κατά 18% από την 1η Ιανουαρίου, μια επίδοση που θα μπορούσε να περιπλέξει το έργο των κεντρικών τραπεζιτών που εργάζονται για να περιορίσουν τον πληθωρισμό. Ο ΟΠΕΚ+ πραγματοποίησε τη συνεδρίαση της Κοινής Υπουργικής Επιτροπής Παρακολούθησης (JMMC) αυτή την εβδομάδα και, όπως ήταν αναμενόμενο, ο διευρυμένος οργανισμός δεν άλλαξε τις ποσοστώσεις παραγωγής του, διατηρώντας τον έλεγχό του στην παγκόσμια προσφορά. Ταυτόχρονα, η Σαουδική Αραβία αύξησε τις επίσημες τιμές πώλησης για τους Ασιάτες αγοραστές. Τέλος, οι γεωπολιτικές εντάσεις παραμένουν υψηλές στη Μέση Ανατολή μετά τις ισραηλινές επιθέσεις στη Συρία με στόχο τα ιρανικά συμφέροντα.

Μέταλλα: Η τιμή του χαλκού έφτασε σε νέο ετήσιο υψηλό αυτή την εβδομάδα στα 9256 δολάρια ανά τόνο. Η Κίνα σκοπεύει να μειώσει την παραγωγή χαλκού προκειμένου να εξαλείψει το πλεόνασμα που τιμωρεί τα μεταλλουργεία της. Το υπόλοιπο διαμέρισμα παραμένει καλά προσανατολισμένο στο Λονδίνο: το αλουμίνιο αυξήθηκε στα 2400 δολάρια, ο ψευδάργυρος ανέβηκε στα 2550 δολάρια και ο μόλυβδος ανέκαμψε στα 2040 δολάρια. Ο χρυσός σημείωσε επίσης ρεκόρ, αλλά ρεκόρ όλων των εποχών, καθώς έσπασε το φράγμα των 2300 δολαρίων για πρώτη φορά. Η τιμή του χρυσού είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής της Fed. Από αυτή την άποψη, η παραμικρή ένδειξη ότι μια μείωση των επιτοκίων είναι στον ορίζοντα τον Ιούνιο είναι μια σημαντική ώθηση για τον χρυσό.

Αγροτικά προϊόντα: Μετά το κακάο (το οποίο παραμένει υψηλό), είναι η σειρά του καφέ να γίνει είδηση. Η τιμή του αυξήθηκε κατά 10% σε μόλις 5 ημέρες. Όπως και με το κακάο, αυξάνονται οι ανησυχίες για την προσφορά, καθώς η έλλειψη βροχοπτώσεων και οι αυξανόμενες θερμοκρασίες απειλούν τις συγκομιδές στη Νοτιοανατολική Ασία.

επιτόκια

Μακροοικονομικά

Επιτόκια: Μεταξύ της αύξησης των τιμών του πετρελαίου λόγω των αυξημένων εντάσεων στη Μέση Ανατολή και της αβεβαιότητας σχετικά με την πρώτη μείωση των επιτοκίων, οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές δυσκολεύονται να κρατήσουν το κεφάλι τους πάνω από το νερό αυτή την εβδομάδα. Πρέπει να πούμε ότι τα πράγματα ξεκίνησαν άσχημα με τη δημοσίευση ενός δείκτη μεταποίησης ISM για τον Μάρτιο σε επεκτατικό έδαφος για πρώτη φορά σε 16 μήνες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι επενδυτές ήταν σε επιφυλακή για τυχόν στατιστικά στοιχεία που θα ανέτρεπαν την προοπτική της πρώτης νομισματικής χαλάρωσης τον Ιούνιο. Και δυστυχώς, οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν καθησύχασαν, το αντίθετο, πιστεύοντας ότι δεν βιάζονταν (περαιτέρω) να δράσουν δεδομένων των σημερινών επιπέδων αύξησης των τιμών. Ευτυχώς, η μηνιαία έκθεση για την απασχόληση της Παρασκευής παρουσίασε μια μικτή εικόνα, με υψηλότερη από την αναμενόμενη δημιουργία μη γεωργικών θέσεων εργασίας, αλλά ανεργία και αύξηση των μισθών σύμφωνα με τη συναίνεση. Παρ ‘όλα αυτά, οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων αρνούνται να συνθηκολογήσουν και παραμένουν κολλημένες γύρω στο 4,40% στο 10ετές.

Κρυπτο: Το Bitcoin έχει υποχωρήσει περισσότερο από 5% αυτή την εβδομάδα και είναι ξανά σε επαφή με τα 67.000 δολάρια τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές. Παρά την πτώση αυτή, τα ETF Bitcoin Spot συνεχίζουν να συσσωρεύουν θετικές καθαρές ροές, αν και σημαντικά λιγότερες από ό, τι τον Μάρτιο. Τα κεφάλαια που εκδίδουν αυτά τα ETF, με επικεφαλής τις Grayscale, BlackRock και Fidelity, έχουν συσσωρεύσει πάνω από 57,56 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση ή 4,31% των bitcoin σε κυκλοφορία. Όπως συμβαίνει συχνά, το bitcoin υπαγορεύει την πορεία της αγοράς και σε αυτό το πλαίσιο, τα άλλα κρυπτονομίσματα ακολούθησαν την πτωτική τάση του ηγέτη των κρυπτοστοιχείων. Το Ether (ETH) υποχωρεί πάνω από 10% στο επίπεδο των 3.250 δολαρίων, το Solana (SOL) υποχωρεί κατά 14% σε περίπου 170 δολάρια, το Binance Coin (BNB) υποχωρεί κατά 4% στα 580 δολάρια και το Cardano (ADA) υποχωρεί κατά 13,5% στα 0,57 δολάρια. Γενικότερα, ολόκληρη η αγορά κρυπτοστοιχείων έχει μειωθεί, αλλά η αποτίμησή της εξακολουθεί να αυξάνεται κατά περισσότερο από 55% από την αρχή του έτους.

επιτόκια

Περίοδος κερδών

Την επόμενη εβδομάδα, ο ρυθμός θα καθοριστεί από τη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ για τον Μάρτιο (Τετάρτη) και την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια (Πέμπτη). Ωστόσο, η απόφαση νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας του Καναδά και η δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed (Τετάρτη), καθώς και ο κινεζικός πληθωρισμός και οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ (Πέμπτη) δεν πρέπει να παραβλεφθούν. Τέλος, την Παρασκευή, η προσοχή θα στραφεί στον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Michigan στις ΗΠΑ. Ας μην ξεχνάμε όμως τα εταιρικά αποτελέσματα, με την έναρξη της εκδοτικής περιόδου του 1ου τριμήνου του 2024. Οι επενδυτές έχουν ήδη κυκλώσει στο κόκκινο την Παρασκευή 12 Απριλίου, με στοιχεία από τις JPMorgan, Wells Fargo, BlackRock και Citigroup. Και δεν είναι μόνο τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που θα υποστούν πλήγμα: οι Delta Air Lines, Tesco, Constellation Brands, Givaudan και Publicis θα δημοσιεύσουν επίσης τα αποτελέσματά τους κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Το μόνο που μένει να κάνουμε είναι να σας ευχηθούμε ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο και να σας παροτρύνουμε να ρίξετε μια ματιά στην ακόλουθη επιλογή άρθρων.

πηγή:www.marketscreener.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο