Ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε στις αγορές

επενδυτές

επιτοκίων

Η αβεβαιότητα σχετικά με τον χρόνο μείωσης των επιτοκίων της Fed και οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή επιβάρυναν την τάση αυτή την εβδομάδα, ιδίως καθώς τα πρώτα εταιρικά αποτελέσματα έγιναν δεκτά με ανάμεικτες κριτικές. Ως εκ τούτου, οι έμποροι είναι πιθανό να περιορίσουν τις πρωτοβουλίες τους, περιμένοντας περισσότερα εταιρικά αποτελέσματα, και ιδίως τα στοιχεία της επόμενης εβδομάδας από την Big Tech.

επιτοκίων επιτοκίων

Κερδισμένοι και χαμένοι της εβδομάδας

Κερδισμένοι

United Airlines (+22%), Alaska Air (+10%), American Airlines (+7%), Southwest Airlines (+7%): Η United Airlines ανακοίνωσε σταθερά αποτελέσματα τριμήνου, με αύξηση των πωλήσεων κατά 9,6%, πάνω από τη συναίνεση, και σημαντικά μειωμένες ζημίες, αν και επιβαρυμένες από την καθήλωση στο έδαφος του Boeing 737 MAX 9. Η αεροπορική εταιρεία παρουσίασε επίσης αισιόδοξες προβλέψεις για τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου, χάρη στην ισχυρή ζήτηση για καλοκαιρινά ταξίδια σε όλα τα τμήματα πελατών. Η Alaska Air ανακοίνωσε επίσης καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα, όπως και οι ομοειδείς της αμερικανικές εταιρείες, που ενισχύθηκαν από την ανάκαμψη των επαγγελματικών ταξιδιών.


Hipgnosis Songs Fund Limited (+24%): Η προβληματική εταιρεία επενδύσεων σε μουσικούς καταλόγους έχει λάβει αρκετές εκδηλώσεις ενδιαφέροντος από διάφορα μέρη τους τελευταίους μήνες. Τελικά αποδέχθηκε προσφορά εξαγοράς από την Concord Chorus. Η Concord, μία από τις κορυφαίες ανεξάρτητες μουσικές εταιρείες στον κόσμο, η οποία ελέγχεται έμμεσα από την Alchemy Copyrights, προσέφερε 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή 32% premium στην τιμή κλεισίματος της Hipgnosis την Τετάρτη.

International Distribution Services (+21%): Ο βρετανικός πάροχος ταχυδρομικών υπηρεσιών και υπηρεσιών διανομής, μητρική εταιρεία της Royal Mail και της General Logistics Systems, απέρριψε προσφορά εξαγοράς ύψους 3 δισεκατομμυρίων λιρών από τον Τσέχο δισεκατομμυριούχο Daniel Kretinsky, ο οποίος κατέχει ήδη το 27,5% της IDS μέσω του επενδυτικού του οχήματος. Ο Kretinsky ανακοίνωσε ότι εργάζεται για τη βελτίωση της προσφοράς του.

UnitedHealth Group (+14%): Παρά την πώληση των δραστηριοτήτων της στη Βραζιλία και την πρόσφατη κυβερνοεπίθεση σε μία από τις θυγατρικές της, ο αμερικανικός γίγαντας των ασφαλίσεων υγείας τα πάει καλά. Δημοσίευσε καλύτερα από τα αναμενόμενα τριμηνιαία αποτελέσματα, με τα έσοδα να αυξάνονται κατά 8,55%. Εξαιρουμένων των οικονομικών επιπτώσεων αυτών των διαταραχών, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν πάνω από 10%. Οι προβλέψεις του Ομίλου για το έτος υπερβαίνουν επίσης τις προσδοκίες της αγοράς.

Genuine Parts Company (+11%): Η εταιρεία που ειδικεύεται στα ανταλλακτικά για την αυτοκινητοβιομηχανία και τη βιομηχανία ανακοίνωσε σταθερά αποτελέσματα τριμήνου. Οι πωλήσεις, τα προσαρμοσμένα κέρδη και τα περιθώρια κέρδους αυξήθηκαν, υποστηριζόμενα από τη βελτιωμένη διαχείριση των αποθεμάτων και της αλυσίδας εφοδιασμού και από ένα πρόγραμμα μείωσης του κόστους. Ο Όμιλος επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του για το υπόλοιπο του έτους, αυξάνοντας τις προβλέψεις του για τα κέρδη, χάρη στις ισχυρές επιδόσεις στην Ασία-Ειρηνικό και την Ευρώπη.

Bentley Systems (+7%): Η αμερικανική εταιρεία, η οποία ειδικεύεται στο λογισμικό σχεδιασμού υποδομών, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι εξετάζει διάφορες επιλογές πώλησης και μεταξύ των πιθανών αγοραστών κυκλοφορούν τα ονόματα της Schneider Electric, μιας γαλλικής εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικού εξοπλισμού, της Cadence Design Systems, της εκδότριας του σχεδιαστικού λογισμικού Cadence Design Systems, και της Siemens AG, η οποία ήδη κατέχει μερίδιο στον όμιλο. Την Παρασκευή, η Schneider επιβεβαίωσε ότι είχε ξεκινήσει προκαταρκτικές συζητήσεις σχετικά με την εξαγορά των δραστηριοτήτων λογισμικού.

Χαμένοι

Dr Martens (-28%): Η βρετανική εταιρεία κατασκευής μπότας εξακολουθεί να υποφέρει από τον πληθωρισμό, ο οποίος αποδυναμώνει τη ζήτηση, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και από τους χονδρέμπορους. Ο όμιλος ανακοίνωσε την αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου του και την αντικατάστασή του από τον σημερινό διευθυντή μάρκας και προβλέπει ένα δύσκολο επόμενο οικονομικό έτος, το οποίο εξακολουθεί να πλήττεται από τις οικονομικές πιέσεις. Από τις αρχές του 2023, η μετοχή έχασε πάνω από 64% και πάνω από 84% από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο το 2021.

VinFast Auto (-30%): Τα πράγματα δεν βελτιώνονται για τον εισηγμένο στις ΗΠΑ βιετναμέζο κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων. Ανακοίνωσε αυξημένες ζημίες και, παρά την αύξηση των πωλήσεων του πρώτου τριμήνου, δυσκολεύεται να πείσει την αγορά ότι θα πετύχει τον στόχο της να παραδώσει 100. 000 αυτοκίνητα φέτος. Η τιμή της μετοχής μειώθηκε κατά σχεδόν 70% από τις αρχές του 2024.

Biohaven (-21%): Η αμερικανική βιοφαρμακευτική εταιρεία σημείωσε βουτιά αυτή την εβδομάδα μετά την έκδοση 5,6 εκατομμυρίων μετοχών προς 41 δολάρια η κάθε μία για την άντληση 230 εκατομμυρίων δολαρίων για γενικούς εταιρικούς σκοπούς.

Wise (-15%): Η βρετανική fintech δεν απογοήτευσε το τελευταίο τρίμηνο, με τα έσοδα να αυξάνονται κατά 24%, αλλά να υπολείπονται των εκτιμήσεων, παρά την αύξηση του όγκου συναλλαγών κατά 14%. Η αγορά τιμώρησε επίσης τον ετήσιο αριθμό πωλήσεων κατά 1% κάτω από την κοινή συναίνεση, την επιβράδυνση της αύξησης της χρήσης της εφαρμογής μεταφοράς χρημάτων και έναν ελαφρώς χαμηλότερο από τον αναμενόμενο αριθμό πελατών. Στον απόηχο αυτού, η UBS μείωσε την τιμή-στόχο για τη μετοχή.

ARM (-21%), ASM International (-9%), ASML (-8%): Οι ευρωπαϊκές εταιρείες ημιαγωγών αγωνίζονται. Παρασύρονται από τις φτωχές δημοσιεύσεις του βιομηχανικού γίγαντα TSMC της Ταϊβάν. Στο περιθώριο, η ολλανδική εταιρεία ASML ανακοίνωσε χαμηλότερα τριμηνιαία κέρδη και μείωση των παραγγελιών, ενώ οι πωλήσεις της στην Κίνα παρέμειναν σταθερές παρά τους περιορισμούς στις εξαγωγές. Σημειώστε ότι ο αναλυτής της BNP Paribas, Exane, υποβάθμισε τη σύστασή του για την ARM με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Tesla (-13%): Η πρώην αγαπημένη της αγοράς είναι σαφές ότι δεν πείθει πλέον τους επενδυτές. Αφού ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι απολύει το 10% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της, η αυτοκινητοβιομηχανία αναγκάστηκε να ανακαλέσει σχεδόν 3. 900 Cybertruck, λόγω ελαττωματικού πεντάλ επιτάχυνσης που μπορεί να προκαλέσει ακούσια επιτάχυνση του οχήματος. Οι αναλυτές ανησυχούν επίσης για την καθυστερημένη κυκλοφορία του Model 2 και τη στρατηγική προτεραιότητα που δίνεται στο Robotaxi. Με πτώση άνω του 40% από την αρχή του έτους, η μετοχή είναι η χειρότερη επίδοση στον S&P 500 το 2024.

Prologis (-13%): Η αμερικανική εταιρεία που ειδικεύεται στις αποθήκες εμπορευμάτων ανακοίνωσε υψηλότερες τριμηνιαίες πωλήσεις και κέρδη. Όμως, φοβούμενη μελλοντική πτώση της δραστηριότητας και των ποσοστών πληρότητας, που προκαλείται από την επιβράδυνση της ζήτησης εμπορευματικών μεταφορών, αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τα κέρδη του έτους. Οι εταιρείες εφοδιαστικής υποφέρουν από τους αντίθετους ανέμους που πλήττουν τον κλάδο, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των καταναλωτικών δαπανών σε ένα πλαίσιο μετά την πανδημία. Γράψαμε γι’ αυτό στις στήλες μας τον περασμένο μήνα. Η τιμή της μετοχής έχει μειωθεί κατά 22% από την αρχή του έτους.

επιτοκίων

Εμπορεύματα

Ενέργεια: Αυτή την εβδομάδα, ο τομέας του πετρελαίου σημαδεύτηκε από αυξημένη ένταση μετά από εκρήξεις στο Ιράν. Οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για τον κίνδυνο κλιμάκωσης των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή. Οι ισραηλινές αρχές είχαν πρόσφατα σηματοδοτήσει τη βούλησή τους να απαντήσουν σε μια μεγάλη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους που εξαπέλυσε το Ιράν, μια κατάσταση που θα μπορούσε να οδηγήσει τα δύο έθνη σε άμεση αντιπαράθεση και ενδεχομένως να προκαλέσει περιφερειακή σύγκρουση. Εν όψει αυτών των γεγονότων, το αργό τύπου Brent της Βόρειας Θάλασσας για παράδοση τον Ιούνιο έφτασε τα 87 δολάρια το βαρέλι το Σαββατοκύριακο, ενώ το West Texas Intermediate (WTI), για παράδοση τον Μάιο, διαπραγματευόταν στα 82,6 δολάρια το βαρέλι στο Nymex.

Μέταλλα: Όσον αφορά τον χρυσό, το πολύτιμο μέταλλο εξακολουθεί να διαπραγματεύεται κοντά στα υψηλά όλων των εποχών, λίγο κάτω από τα 2.400 δολάρια ανά ουγγιά στο τέλος της εβδομάδας. Ο χρυσός, ο οποίος έχει σημειώσει σημαντικά κέρδη φέτος, αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται λόγω των σταθερών προοπτικών της κινεζικής ζήτησης και των μακροοικονομικών αβεβαιοτήτων. Ο μικρός του αδελφός, το ασήμι, διαπραγματεύεται στα 28,5 δολάρια ανά ουγγιά και ο χαλκός στα 9615 δολάρια ανά τόνο. Το παλλάδιο διαπραγματεύεται γύρω στα 1.022 δολάρια και η πλατίνα στα 936 δολάρια.

Αγροτικά προϊόντα: Ας ρίξουμε μια ματιά στις πρόσφατες τάσεις των τιμών του κακάο, οι οποίες έχουν εκτοξευθεί από την αρχή του έτους. Την Παρασκευή, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το κακάο σκαρφάλωσαν σε επίπεδα σχεδόν ρεκόρ, πλησιάζοντας τις 10. 000 λίρες ανά μετρικό τόνο στο Διηπειρωτικό Χρηματιστήριο (ICE). Η ταχεία αυτή πρόοδος εντείνεται, λόγω των ενδείξεων για ισχυρή ζήτηση που εξακολουθεί να υφίσταται παρά την κλιμάκωση των τιμών. Το κόστος του κακάο τριπλασιάστηκε τους τελευταίους επτά μήνες. Η Czarnikow, μια εταιρεία που ειδικεύεται στις υπηρεσίες διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας, εκτιμά ότι οι τιμές θα μπορούσαν να παραμείνουν υψηλές για περίπου 18 μήνες. Η αγορά αναμένει τέταρτο συνεχόμενο έλλειμμα για την επόμενη περίοδο.

επιτοκίων

Μακροοικονομικά

Τιμές. Οι επενδυτές προσγειώνονται λίγο και πρέπει τώρα να επανεξετάσουν τις προσδοκίες τους για τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων. Αφού ευχόμασταν και ελπίζαμε σε έξι με επτά περικοπές κατά τη διάρκεια της χρονιάς, οι προσδοκίες σταδιακά μειώθηκαν. Σε τέτοιο βαθμό που γίνεται λόγος ακόμη και για τον κίνδυνο περαιτέρω σύσφιξης. Όπως πάντα, το εκκρεμές ταλαντεύεται με τις ελπίδες και τους φόβους των traders και αγωνίζεται να παραμείνει μετρημένο. Η υπερβολική απαισιοδοξία θα πρέπει να συμπίπτει με ένα χαμηλό της αγοράς. Θα παρακολουθούμε στενά τις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, ιδίως των 2ετών και 10ετών, για να εντοπίσουμε τυχόν πτωτική στροφή.

Αυτό θα πρέπει λογικά να οδηγήσει σε πτώση του δολαρίου και ανάκαμψη των χρηματιστηρίων. Πράγματι, εν μέσω προεκλογικής χρονιάς, με το φάσμα της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία, είναι βέβαιο ότι η Fed δεν θα αφήσει τα πράγματα να διολισθήσουν πολύ μακριά, με κίνδυνο να υπονομεύσει την ανάπτυξη και την εμπιστοσύνη των αμερικανικών νοικοκυριών στο κατεστημένο. Η εβδομάδα σημαδεύτηκε επίσης από τη δημοσίευση ενός αντίθετου κινεζικού ΑΕΠ για το α’ τρίμηνο του 2024. ο όρος “αντιφατική” είναι ένας όρος που έχει εφαρμοστεί στην κινεζική οικονομία εδώ και αρκετό καιρό: η ανάπτυξη ήταν ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν στην αρχή του έτους, αλλά η παραγωγή και η κατανάλωση των νοικοκυριών παρέμειναν υποτονικές. Δεν υπήρξαν μεγάλες εκπλήξεις στα υπόλοιπα εβδομαδιαία στατιστικά στοιχεία: η αμερικανική οικονομία αντέχει καλά, έστω και αν οι δείκτες μεταποίησης υστερούν λίγο, ενώ ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός επιβεβαιώνει την πτώση του.

Crypto. Καθώς η Ημέρα Halving του Bitcoin, η οποία μειώνει στο μισό την αμοιβή των BTC στους ανθρακωρύχους για κάθε επικυρωμένο μπλοκ, πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της νύχτας, η τιμή του ψηφιακού νομίσματος έχασε 1,70% από τη Δευτέρα, σε περίπου 65.800 δολάρια. Ιστορικά, το Halving είχε σημαντικό θετικό αντίκτυπο στην απόδοση της τιμής του bitcoin κατά τους μήνες που ακολούθησαν το γεγονός. Κατά τη διάρκεια του πρώτου Halving (2012), το οποίο μείωσε την ανταμοιβή από 50 BTC σε 25 BTC ανά μπλοκ, οι επιδόσεις για τις επόμενες 365 ημέρες έφτασαν το +7.745%. Τα επόμενα δύο Halving (2016 και 2020), τα οποία μείωσαν την ανταμοιβή από 25 BTC σε 12,5 BTC, και στη συνέχεια από 12,5 BTC σε 6,25 BTC, είδαν το ψηφιακό νόμισμα να ανεβαίνει κατά περίπου +370% στις επόμενες 365 ημέρες. Οι επενδυτές κρυπτογράφησης ελπίζουν σε μια επαναλαμβανόμενη απόδοση το 2024. Εν τω μεταξύ, άλλα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία πέφτουν επίσης αυτή την εβδομάδα, με το ethereum (ETH) να υποχωρεί κατά 1,62% σε περίπου 3.150 δολάρια, το SOL (Solana) κατά 5% σε 143 δολάρια και το BNB (Binance Coin) κατά 8% σε 860 δολάρια.

επιτοκίων

Την επόμενη εβδομάδα, δύο αμερικανικά στατιστικά στοιχεία θα βρεθούν στο επίκεντρο: η πρώτη εκτίμηση του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου (Πέμπτη) και ο πληθωρισμός PCE του Μαρτίου (Παρασκευή). Η αγορά θα ενδιαφερθεί επίσης για την απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας σχετικά με τα επιτόκια (Πέμπτη ), με τα επιτόκια να αναμένεται να παραμείνουν σταθερά, αλλά με επικαιροποιημένες προοπτικές για τον πληθωρισμό. Οι προκαταρκτικοί δείκτες PMI του Απριλίου (Τρίτη) θα συμπληρώσουν την εικόνα. Τα εταιρικά αποτελέσματα θα έρθουν γρήγορα και πυκνά, με περίπου πενήντα ομίλους να ζυγίζουν πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Στις ΗΠΑ, η Tesla, η Meta, η IBM, η Qualcomm, η Boeing, η Microsoft, η Alphabet και η Intel θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματά τους, για να αναφέρουμε μόνο μερικά από αυτά. Στην Ευρώπη, έχουμε τις SAP, Novartis, Roche, Air Liquide, Hermès, Nestlé, Sanofi, Schneider και TotalEnergies. Έτσι, θα έχουμε πολλά να κάνουμε. Μέχρι τότε, καλό Σαββατοκύριακο.

πηγή:www.marketscreener.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο