Ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε στις αγορές

χρηματιστήριο

επιτοκίων Fed

Παρά τη σύντομη εβδομάδα στη Wall Street λόγω του εορτασμού της Ημέρας της Ανεξαρτησίας την Πέμπτη, οι μεγάλοι αμερικανικοί δείκτες συνέχισαν την πορεία ρεκόρ τους, ενώ τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία φαίνεται να συνηγορούν υπέρ μιας επικείμενης μείωσης των επιτοκίων από τη Fed. Η μηνιαία έκθεση για την απασχόληση της Παρασκευής ενισχύει αυτό το σενάριο. Στην Ευρώπη, η προοπτική μη απόλυτης πλειοψηφίας στον δεύτερο γύρο των γαλλικών κοινοβουλευτικών εκλογών ενίσχυσε την αγοραστική τάση αυτή την εβδομάδα, επιτρέποντας στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές να ανακτήσουν έδαφος.

επιτοκίων Fed επιτοκίων Fed

Κερδισμένοι και χαμένοι της εβδομάδας

Κερδισμένοι

Tesla +27,17%: Αρκετοί φορείς ανάπτυξης για την Tesla. Η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε τριμηνιαίες πωλήσεις άνω του consensus (443. 956 οχήματα που παραδόθηκαν έναντι 436-438. 000 που αναμένονταν), αν και μειώθηκαν κατά 4,8% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Αυτή είναι μια ισχυρή επιστροφή για τον όμιλο του Elon Musk, καθώς η αγορά περίμενε μια σαφή οπισθοδρόμηση αυτό το τρίμηνο, με τη ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα να εξακολουθεί να είναι ταραχώδης παγκοσμίως. Ο Όμιλος έλαβε επίσης άδεια από τις γερμανικές αρχές για να επεκτείνει τη μονάδα παραγωγής του κοντά στο Βερολίνο, μια επέκταση που αμφισβητείται έντονα από τους κατοίκους της περιοχής. Τέλος, τα αυτοκίνητα του Ομίλου έχουν εγκριθεί από την κινεζική κυβέρνηση, η οποία τα έχει προσθέσει στον κατάλογο των εξουσιοδοτημένων οχημάτων σέρβις. Οι μετοχές σε κινέζους ανταγωνιστές όπως η Nio και η Li Auto αυξήθηκαν επίσης απότομα.

On Semiconductor +7,05%: Ο κατασκευαστής τσιπ ανέκαμψε όμορφα μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς του SWIR Vision System, ενός παρόχου τεχνολογιών που επεκτείνουν το ανιχνεύσιμο φάσμα φωτός για να δουν μέσα από αντικείμενα και να τραβήξουν εικόνες. Σύμφωνα με την ON Semiconductor, η εξαγορά θα ενισχύσει σημαντικά το χαρτοφυλάκιο προϊόντων έξυπνης ανίχνευσης της εταιρείας, ανοίγοντας το δρόμο για περαιτέρω ανάπτυξη σε βασικές αγορές όπως η βιομηχανία, η αυτοκινητοβιομηχανία και η άμυνα.

Paramount Global +13,67%: Το έπος γύρω από την αγορά των περιουσιακών στοιχείων της Paramount, η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο, συνεχίζεται. Αυτή την εβδομάδα, ο αμερικανικός γίγαντας ψυχαγωγίας ανακοίνωσε ότι είχε ξεκινήσει αποκλειστικές συνομιλίες για την πώληση του δικτύου BET (Black Entertainment Television LLC) σε μια κοινοπραξία αγοραστών που περιλαμβάνει τον διευθύνοντα σύμβουλο της BET Scott Mills και τον Chinh Chu, επικεφαλής της εταιρείας ιδιωτικών κεφαλαίων CC Capital, για 1,6 έως 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η National Amusements, που ανήκει στη Shari Redstone, δήλωσε ότι είχε καταλήξει σε προκαταρκτική συμφωνία για την πώληση του πλειοψηφικού μεριδίου της στην Paramount στη Skydance Media. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές παραμένουν σκεπτικοί ότι η συμφωνία θα περάσει, επικαλούμενοι τις πολυάριθμες ανατροπές που έχουν λάβει χώρα στο παρελθόν.

Χαμένοι

Chewy -8,30%: Η εταιρεία που ειδικεύεται στα προϊόντα κατοικίδιων ζώων απέσυρε τα κέρδη της κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, μετά την ιλιγγιώδη άνοδο 32% που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Η είδηση ότι ο influencer Keith Gill, γνωστός και ως “Roaring Kitty”, κατέχει μερίδιο στο Chewy πάγωσε την κερδοσκοπική κίνηση στη μετοχή που είχε προκαλέσει την προηγούμενη εβδομάδα με ένα απλό meme σκύλου.


Walgreens Boots Alliance -6,90%: Η φαρμακοποιός συνεχίζει να υποχωρεί μετά τη δημοσίευση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της. Τα κέρδη ανά μετοχή μειώθηκαν κατά 36% σε ετήσια βάση. Ο όμιλος αντιμετωπίζει κάμψη των καταναλωτικών δαπανών στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία επηρεάζει ολόκληρο τον τομέα του. Ως αποτέλεσμα, η αλυσίδα ανακοίνωσε το κλείσιμο του ενός τετάρτου των καταστημάτων της και αναθεώρησε προς τα κάτω το εύρος καθοδήγησης EPS για το 2024 κατά 15%. Ως αποτέλεσμα, η RBC Capital Markets μείωσε την τιμή-στόχο της στα 13 δολάρια, από 22 δολάρια.

Masimo Corporation -8,88%: Ο Αμερικανός ειδικός στις τεχνολογίες ιατρικής παρακολούθησης και στα συστήματα ήχου παρεμποδίζεται από την ακτιβιστική εκστρατεία υπό την ηγεσία της Politan Capital Management LP και τις επακόλουθες συγκρούσεις εντός του διοικητικού συμβουλίου της. Αυτή την εβδομάδα, ο όμιλος απέλυσε τον διευθύνοντα σύμβουλό του, παρά τις απειλές του COO να παραιτηθεί εάν χρειαστεί.


Abbvie -2,49%: Αυτή την εβδομάδα, ο φαρμακευτικός όμιλος μείωσε την πρόβλεψη προσαρμοσμένων κερδών για το 2024 μεταξύ 10,61 και 10,81 δολαρίων ανά μετοχή, σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση για 11,13 έως 11,33 δολάρια ανά μετοχή. Κατηγορεί το υψηλότερο κόστος έρευνας και ανάπτυξης, καθώς και το κόστος που συνδέεται με τις εξαγορές του Ομίλου (Celsius Therapeutics, που ανακοινώθηκε στα τέλη Ιουνίου, και Immunogen, που ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο). Οι μετοχές υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ έχουν πτωτική τάση τις τελευταίες ημέρες.

επιτοκίων Fed

Εμπορεύματα

Ενέργεια: Το πετρέλαιο αυξήθηκε για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα, διαπραγματευόμενο περίπου στα 87,50 δολάρια για το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς. Η τιμή του αργού πετρελαίου παραμένει υψηλή, επωφελούμενη από τη θεαματική βουτιά των εβδομαδιαίων αποθεμάτων των ΗΠΑ. Αύξηση των εξαγωγών, αυξημένη διακίνηση διυλιστηρίων και σταθερή ζήτηση πριν από την εθνική αργία: αυτός είναι ο συνδυασμός που εξηγεί την πτώση των αποθεμάτων κατά 12,2 εκατομμύρια βαρέλια, σε σύγκριση με τη συγκλίνουσα πρόβλεψη για ελάχιστη συρρίκνωση κατά 0,4 εκατομμύρια. Σε άλλες ειδήσεις, η Σαουδική Αραβία μείωσε τις επίσημες τιμές πώλησης σε Ασιάτες πελάτες, ένα κακό σημάδι για τη δυναμική της ασιατικής ζήτησης. Το WTI διαπραγματεύεται περίπου στα 83 δολάρια το βαρέλι.

Μέταλλα: Ο χαλκός τερματίζει τη μακρά πτωτική τάση επτά εβδομάδων. Ένας τόνος χαλκού διαπραγματεύεται τώρα υψηλότερα στο Λονδίνο στα 9880 δολάρια (τιμή spot). Τα μέταλλα επωφελούνται συνολικά από το ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ, καθώς οι χρηματοδότες έχουν κατά νου την επικείμενη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve. Τα μάτια στρέφονται επίσης στην Κίνα, η οποία θα μπορούσε να ανακοινώσει πρόσθετα μέτρα για τον βιομηχανικό της τομέα αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με ορισμένους παράγοντες. Στα πολύτιμα μέταλλα, η ουγγιά χρυσού ανέβηκε στα 2366 δολάρια, επωφελούμενη από την υποχώρηση τόσο του δολαρίου όσο και των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.


Γεωργικά προϊόντα: Στο Σικάγο, η τιμή του καλαμποκιού παραμένει σε πτωτική τάση, με ένα μπούσελ καλαμποκιού να εξακολουθεί να διαπραγματεύεται σε περίπου 400 σεντς. Οι τιμές του σιταριού είναι λίγο πιο ουδέτερες, αν και ένα μπούσελ σιταριού πατάει νερό στα 550 σεντς.

επιτοκίων Fed

Μακροοικονομικά

Γενικά: Το πρώτο προεδρικό ντιμπέιτ του 2024 μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Ντόναλντ Τραμπ αναζωπύρωσε τις ανησυχίες εντός του Δημοκρατικού Κόμματος σχετικά με τις γνωστικές ικανότητες του προέδρου. Η μείωση των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών συγκρατεί την κατανάλωση σε ένα πλαίσιο περιοριστικών χρηματοπιστωτικών συνθηκών. Αυτή η επιβράδυνση της ζήτησης θα μπορούσε να μειώσει τις πληθωριστικές πιέσεις και να επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα καθώς και την αγορά εργασίας. Η Federal Reserve (Fed) παραμένει επιφυλακτική σχετικά με τις μελλοντικές αποφάσεις της, λαμβάνοντας υπόψη περιορισμένες μειώσεις επιτοκίων από τώρα έως το τέλος του έτους.

Οικονομία. Αναμενόμενη στις +190 χιλ. , η δημιουργία μη γεωργικών θέσεων εργασίας ανήλθε στις 206 χιλ. , απόδειξη της ανθεκτικότητας της οικονομίας των ΗΠΑ. Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 4,1% (έναντι 4,0% ένα μήνα νωρίτερα), ενώ ο πληθωρισμός των μισθών έτεινε να υποχωρεί: τον Ιούνιο, οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά «μόνο» 3,9% σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με +4,1% τον Μάιο.

Αυτό ήταν το μόνο που χρειάστηκε για να ωθήσει τις αποδόσεις των ομολόγων προς τα κάτω και τις μετοχές προς τα πάνω. Έτσι, το 10ετές διατηρήθηκε κάτω από το όριο του 4,51% και παραμένει υπό καθοδική πίεση, με στόχο να διατηρείται γύρω στο 4,06/00%. Από την άλλη, η γαλλική OAT εξακολουθεί να βρίσκεται σε ανοδική τάση και αναμένει τις κοινοβουλευτικές εκλογές. Θα πρέπει να πέσει κάτω από το 3,07% για να σπάσει την τρέχουσα δυναμική και να επιτρέψει στον εαυτό του να χαλαρώσει προς το 2,68%. Το spread OAT/Bund έχει σταματήσει στο 86 και τώρα πλησιάζει την αρχική στήριξη στο +/- 63/61, το οποίο θα πρέπει επίσης να παραβιαστεί για να συνεχίσει να σφίγγει προς το 44.

Crypto: Το Bitcoin υποχωρεί απότομα από τη Δευτέρα. Το ψηφιακό νόμισμα έχει υποχωρήσει περισσότερο από 11% αυτή την εβδομάδα και τώρα διαπραγματεύεται περίπου 55.500 δολάρια. Ο κύριος λόγος, όπως και με την πτώση της περασμένης εβδομάδας, είναι η έναρξη των αποζημιώσεων σε πελάτες που ζημιώθηκαν από την πειρατεία της πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων Mt. Gox το 2014. Πάνω από 140.000 bitcoins έχουν ανακτηθεί από ένα συνολικό hack 940.000 BTC. Η αναδιανομή των bitcoins στους πελάτες υποδηλώνει μαζικές πωλήσεις εάν οι πιστωτές αποφασίσουν να αποκομίσουν κέρδη, δεδομένου ότι ένα bitcoin άξιζε 451 δολάρια τη στιγμή της πτώχευσης σε σύγκριση με 55. 500 δολάρια σήμερα.

Ο δεύτερος λόγος για την πτώση του κρυπτονομίσματος αυτή την εβδομάδα, η οποία ακολουθεί την πρώτη, είναι ο φόβος των επενδυτών που δεν επηρεάζονται άμεσα από την αποπληρωμή ότι η αξία του χαρτοφυλακίου τους θα πέσει κατακόρυφα. Πράγματι, αναμένουν μαζικές πωλήσεις και έτσι πωλούν τις θέσεις τους BTC με την ελπίδα να μπορέσουν να τις ανταλλάξουν σε καλύτερη τιμή στο εγγύς μέλλον. Είναι μια βαριά ατμόσφαιρα που γίνεται αισθητή σε όλη την αγορά. Το Ether (ETH) υποχωρεί κατά 14% στα 2.940 δολάρια, το Solana (SOL) κατά 10% στα 131 δολάρια και το Binance Coin (BNB) υποχωρεί περισσότερο από 16% στα περίπου 485 δολάρια.

επιτοκίων Fed

Προς μια μείωση των επιτοκίων της Fed

Την επόμενη εβδομάδα, οι αγορές θα είναι γεμάτες με διάφορα γεγονότα. Πρώτον, αυτή την Κυριακή διεξάγεται ο δεύτερος γύρος των κοινοβουλευτικών εκλογών. Στη συνέχεια, την Τρίτη και την Τετάρτη, θα παρακολουθήσουμε την ομιλία του προέδρου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell. Η Fed παραμένει επιφυλακτική σχετικά με τις μελλοντικές αποφάσεις της, λαμβάνοντας υπόψη περιορισμένες μειώσεις επιτοκίων από τώρα έως το τέλος του έτους. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ θα ανακοινωθούν την Πέμπτη, ταυτόχρονα με τις αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ. Την ίδια ημέρα, θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου. Κλείνουμε την εβδομάδα με τον Δείκτη Τιμών Παραγωγού, ο οποίος μετρά τη μεταβολή της τιμής πώλησης αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται από παραγωγούς (εξαιρουμένων των τροφίμων και των ενεργειακών προϊόντων) και τον δείκτη Prelim UoM του καταναλωτικού κλίματος στις ΗΠΑ.

Σε άλλα νέα, αναμένουμε αποτελέσματα από τις Repsol, Porsche, TSMC, Costco Wholesale, MediaTek, Kongsberg Gruppen, PepsiCo, Tata Consultancy, Progressive Corporation, Fast Retailing, Delta Air Lines, JP Morgan Chase, Wells Fargo, Citigroup και Fastenal.

πηγή:www.marketscreener.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο