Ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε στις αγορές

χρηματιστήριο

Fed

Αντιδρώντας στα πρακτικά της Fed και στα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία των ΗΠΑ, οι χρηματοπιστωτικές αγορές ταρακουνήθηκαν αυτή την εβδομάδα. Μετά τα πρόσφατα υψηλά ρεκόρ τους, οι traders επέλεξαν κάποια κέρδη, φοβούμενοι ότι η Fed θα πρέπει να περιμένει λίγο περισσότερο πριν προχωρήσει σε νομισματική χαλάρωση. Η μεταβλητότητα αναμένεται να συνεχιστεί καθώς αναμένουμε περαιτέρω στοιχεία για τον πληθωρισμό και την οικονομική δραστηριότητα των ΗΠΑ.

Fed Fed

Κερδισμένοι και χαμένοι της εβδομάδας

Κερδισμένοι

Keywords Studios (+50%): Ο εισηγμένος στο Ηνωμένο Βασίλειο ιρλανδικός εκδότης λογισμικού για τις βιομηχανίες βιντεοπαιχνιδιών και ψυχαγωγίας έλαβε προσφορά εξαγοράς από την εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων EQT, αποτιμώντας την σε 2,2 δισεκατομμύρια λίρες. Ο όμιλος είχε ήδη απορρίψει τέσσερις προτάσεις από τον Σουηδό επενδυτή, αλλά αυτή η ενισχυμένη προσφορά φαίνεται τελικά να ευχαριστεί το διοικητικό συμβούλιο, το οποίο συνιστά την προσφορά στους μετόχους.

Grayscale Ethereum Trust (+48%): Αυτή την εβδομάδα, η SEC, ο εποπτικός φορέας των χρηματοπιστωτικών αγορών των ΗΠΑ, ενέκρινε τα spot ETF Ethereum, δηλαδή κεφάλαια που υποστηρίζονται από Ether, τέσσερις μήνες μετά την έγκριση του ισοδύναμου για το Bitcoin. Η ανακοίνωση ενίσχυσε την κεφαλαιοποίηση του κρυπτονομίσματος (+27% σε 5 ημέρες) και των παικτών του κλάδου.

First Solar (+35%): Ο ειδικός στα φωτοβολταϊκά στις ΗΠΑ αυξάνεται λόγω των ευνοϊκών συστάσεων των αναλυτών. Οι BNP Paribas, Piper Sandler, Citigroup και UBS έχουν αυξήσει σημαντικά τις τιμές-στόχους τους για τη μετοχή, αναμένοντας ισχυρή ζήτηση για τα προϊόντα του ομίλου από επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και κέντρα δεδομένων στις ΗΠΑ. Η μετοχή έχει κερδίσει 45% από την αρχή του έτους.

Moderna (+25%), BioNtech (+6%): Μετά την επιβεβαίωση δύο κρουσμάτων ανθρώπινης μόλυνσης από τη γρίπη των πτηνών στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές πραγματοποίησαν συνομιλίες με εργαστήρια για την ανάπτυξη ενός πιθανού εμβολίου για ανθρώπους, ενισχύοντας τα αποθέματα του τομέα. Οι μετοχές της Moderna έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 65% από την 1η Ιανουαρίου.

Wix.com (+23%): Η πλατφόρμα ανάπτυξης ιστοσελίδων πηγαίνει καλά. Η εταιρεία ανακοίνωσε σταθερά τριμηνιαία αποτελέσματα, ξεπερνώντας τις προσδοκίες, με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 12% και τα καθαρά έσοδα να ανέρχονται σε 24 εκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με απώλειες 10,4 εκατομμυρίων δολαρίων πριν από ένα χρόνο. Στον απόηχο αυτού, αρκετοί αναλυτές αύξησαν τη σύστασή τους και την τιμή-στόχο για τη μετοχή.

Hargreaves Lansdown (+22%): Ο βρετανικός όμιλος χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών έλαβε και στη συνέχεια απέρριψε πρόταση εξαγοράς από κοινοπραξία που περιελάμβανε την CVC Advisers και την Επενδυτική Αρχή του Αμπού Ντάμπι, η οποία αποτίμησε την εταιρεία σε 4,67 δισεκατομμύρια λίρες. Ωστόσο, ο κύριος μέτοχος, Peter Hargreaves, είναι ανοιχτός στην ιδιωτικοποίηση και έχει πραγματοποιήσει συνομιλίες με άλλους επενδυτές. Αυτό αναμένεται να ενισχύσει την υποβολή προσφορών.

Nvidia (+12%): Το αστέρι της τεχνητής νοημοσύνης συνεχίζει να σημειώνει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ενισχυμένος από τη ζήτηση για τα προϊόντα του κέντρου δεδομένων, ο όμιλος ανακοίνωσε έσοδα 26 δισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο, καλύτερα από τα αναμενόμενα, και κέρδη 14,9 δισ. δολαρίων, αυξημένα κατά 628% σε ετήσια βάση. Η μετοχή του ειδικού τσιπ, η οποία ξεπέρασε το όριο των 1. 000 δολαρίων, έχει ήδη κερδίσει 116% από τον Ιανουάριο.

Χαμένοι

Polestar (-36%): Τον περασμένο μήνα, η σουηδική κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων ανακοίνωσε δεύτερη καθυστέρηση στη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 4ου και του 2023, ενώ διόρθωσε λογιστικές ανακρίβειες στις οικονομικές καταστάσεις του 2021 και του 2022. Ωστόσο, επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα του 1ου τριμήνου στα τέλη Μαΐου. Τελικά, αυτό δεν θα συμβεί, καθώς η Ομάδα έδωσε για άλλη μια φορά τα πάντα. Την περασμένη εβδομάδα, η Polestar έλαβε επίσης προειδοποίηση από τον Nasdaq επειδή δεν υπέβαλε την ετήσια έκθεσή της στην SEC, διακινδυνεύοντας έτσι να διαγραφεί από τον δείκτη.

XP inc (-12%): Αυτή η βραζιλιάνικη χρηματιστηριακή εταιρεία, εισηγμένη στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν υπολείπεται των προσδοκιών. Ανακοίνωσε υψηλότερες πωλήσεις και καθαρά έσοδα για το τρίμηνο, αλλά αυτά τα αποτελέσματα, τα οποία έχασαν τις εκτιμήσεις, δεν κατάφεραν να πείσουν τις αγορές. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ένα πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 195 εκατομμυρίων δολαρίων.

Reddit (-12%): Την περασμένη εβδομάδα, το κοινωνικό δίκτυο σημείωσε άλμα μετά την αποκάλυψη μιας συνεργασίας με την OpenAI, επιτρέποντας στο Reddit να αξιοποιήσει την τεχνολογία της start-up και στην πλατφόρμα ChatGPT να χρησιμοποιήσει περιεχόμενο Reddit για να τροφοδοτήσει τα μοντέλα AI της. Μια εβδομάδα αργότερα, υπήρξε μια αντίδραση: φαίνεται ότι οι λάτρεις της πλατφόρμας δεν εκτίμησαν αυτήν την εισαγωγή.

Terget (-10%): Ο πληθωρισμός και η οικονομική αβεβαιότητα συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις διακριτικές δαπάνες των Αμερικανών και κατά συνέπεια τα αποτελέσματα του λιανοπωλητή, ο οποίος ανακοίνωσε ότι αναμένει συγκρίσιμες πωλήσεις και κέρδη πολύ χαμηλότερα από τις προσδοκίες της Wall Street για το δεύτερο τρίμηνο. Ωστόσο, η εταιρεία δήλωσε ότι μειώνει ξανά τις τιμές σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων για να αντιστρέψει την τάση.

Fed

Εμπορεύματα

Ενέργεια: Οι τιμές του πετρελαίου επανήλθαν σε πτωτική τάση. Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve ρίχνουν φως στις τιμές του μαύρου χρυσού, υπογραμμίζοντας έναν σχετικά υψηλό βαθμό στάσης «αναμονής» από τους κεντρικούς τραπεζίτες των ΗΠΑ απέναντι στην αύξηση των επιτοκίων. Εν ολίγοις, δεν υπάρχει τίποτα πολύ συναρπαστικό για την κατανάλωση πετρελαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, η απροσδόκητη αύξηση των εβδομαδιαίων αποθεμάτων των ΗΠΑ επιβάρυνε τις τιμές. Το αργό πετρέλαιο Brent πλησιάζει όλο και περισσότερο το όριο των 80 δολαρίων το βαρέλι. Αυτή η αδυναμία θα μπορούσε να ωθήσει τον ΟΠΕΚ+ να επεκτείνει πλήρως τις ποσοστώσεις παραγωγής του για το υπόλοιπο του έτους, προκειμένου να στηρίξει τις τιμές. Το US WTI διαπραγματεύεται περίπου 76,3 USD.

Μέταλλα: Τελείωσε το πάρτι; Ο τόνος του χαλκού παίρνει την ανάσα του στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου. Αφού σημείωσε ρεκόρ όλων των εποχών πάνω από τα 11.000 δολάρια, το βαρόμετρο της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να κλείσει την εβδομάδα κάτω από τα 10.417 δολάρια (τιμή spot). Άνοδος του δολαρίου ΗΠΑ, μικτά στοιχεία για την κινεζική ζήτηση: τα αστέρια δεν είναι πλέον ευθυγραμμισμένα για να συνεχιστεί το ράλι του χαλκού. Ο χαλκός έχει αυξηθεί κατά περίπου 20% από την αρχή του έτους. Όπως και στην περίπτωση των βιομηχανικών μετάλλων, η άνοδος του δολαρίου έχει επιβαρύνει τον τομέα των πολύτιμων μετάλλων. Η ουγγιά χρυσού, η οποία επίσης επιβαρύνεται από την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, έχει χάσει έδαφος στα 2.337 δολάρια.

Αγροτικά προϊόντα: Το σιτάρι έκανε ράλι στο Σικάγο, και όχι μόνο λίγο, κερδίζοντας σχεδόν 7% αυτή την εβδομάδα! Ένα μπούσελ σιταριού είναι τώρα πίσω πάνω από τα 700 σεντς, το επίπεδο του Ιουλίου 2023. Οι ανησυχίες σχετικά με τις απώλειες καλλιεργειών σε ορισμένες περιοχές παραγωγής, ιδίως στον Εύξεινο Πόντο, υποστηρίζουν αυτήν την τάση. Ακόμα στο Σικάγο, το καλαμπόκι πατάει νερό στα 460 σεντς.

Fed

Μακροοικονομικά

Γενικά: Οι ΗΠΑ δεν επιβραδύνουν. Οι εικασίες ως προς την ημερομηνία της πρώτης μείωσης των επιτοκίων της Fed έχουν αποτελέσει αντικείμενο πολλών συζητήσεων στη χρηματοπιστωτική κοινότητα από την έναρξη του ράλι τον περασμένο Οκτώβριο. Δυστυχώς, υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ αυτού που θα ήθελε να κάνει η Fed (μείωση των επιτοκίων) και αυτού που είναι πραγματικά σε θέση να κάνει με βάση τα μακροοικονομικά δεδομένα. Πράγματι, οι τελευταίες ανακοινώσεις από τους κεντρικούς τραπεζίτες τονίζουν για άλλη μια φορά ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να παραμείνουν υψηλά για περισσότερο από το αναμενόμενο. Πρέπει να ειπωθεί ότι η οικονομία είναι υπερβολικά ανθεκτική για να διατηρήσει μια αρκετά ταχεία μείωση του πληθωρισμού. Αυτό οδηγεί ορισμένους συμμετέχοντες στην αγορά να αμφισβητούν εάν τα επιτόκια είναι αρκετά περιοριστικά. Θα πρέπει να περιμένουμε νέα στοιχεία σχετικά με την αύξηση των τιμών και την ανάπτυξη για να επικυρώσουμε ή να αντικρούσουμε αυτή την υπόθεση. Εν τω μεταξύ, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς παραμένει σταθερή πάνω από το 4,33%, ενώ μια παραβίαση του 4,51% θα υποδήλωνε επιστροφή στα υψηλά επίπεδα του Απριλίου στο 4,74%.

Οι κύριοι δείκτες PMI του Μαΐου απεικόνιζαν γενικά μια βελτιωμένη οικονομική κατάσταση, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου ο τομέας των υπηρεσιών παρουσίασε ισχυρή επιτάχυνση. Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή ήταν στο ίδιο πνεύμα, ενισχύοντας την υπόθεση ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η εβδομάδα χαρακτηρίστηκε από την ανακοίνωση πρόωρων εκλογών στις 4 Ιουλίου από τον πρωθυπουργό Rishi Sunak και από ελαφρώς πιο ισχυρό πληθωρισμό από ό, τι αναμενόταν τον Απρίλιο.

Crypto: Το βράδυ της Πέμπτης, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη των ETF Ethereum Spot. Συγκεκριμένα, η SEC ενέκρινε ένα έντυπο (19b-4) για τα χρηματιστήρια για την εισαγωγή ETF που υποστηρίζονται από την τιμή ether (ETH). Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά τα προϊόντα ανταλλαγής θα διατεθούν στην αγορά ακόμα. Ένα άλλο έντυπο (S-1), το οποίο απαιτεί από τους εκδότες ETF να ενημερώνουν τους επενδυτές για τα πλεονεκτήματα του προϊόντος τους, δεν έχει ακόμη εγκριθεί. Από την άλλη, δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι τα ETF Ethereum Spot θα ενταχθούν σύντομα στα ETF Bitcoin Spot που θα κυκλοφορήσουν στις 11 Ιανουαρίου 2024. Πολλοί ελπίζουν ότι το νέο χρήμα της Wall Street θα ωθήσει την τιμή του αιθέρα σε στρατοσφαιρικά επίπεδα, όπως συνέβη νωρίτερα φέτος με το bitcoin, μόλις αυτά τα προϊόντα ανοίξουν για διαπραγμάτευση. Ωστόσο, αυτό παραμένει θέμα κερδοσκοπίας. Προς το παρόν, το ether έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 20% από τη Δευτέρα, πλησιάζοντας τα 3. 700 δολάρια. Ο ηγέτης της αγοράς, bitcoin (BTC), αυξήθηκε κατά 1,30% σε περίπου 67.000 δολάρια.

Fed

Η εβδομάδα που έρχεται

Η αντίστροφη μέτρηση για τις συνεδριάσεις της κεντρικής τράπεζας που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο έχει ξεκινήσει. Κατά συνέπεια, τα στοιχεία για τις τιμές θα βρεθούν στο επίκεντρο της προσοχής, ιδίως η πρώτη εκτίμηση του γερμανικού πληθωρισμού για τον Μάιο (ήδη από την Τετάρτη 31 Μαΐου) και του πληθωρισμού PCE των ΗΠΑ για τον Απρίλιο (Παρασκευή 31 Μαΐου). Μερικές εταιρείες με εξωτικές τριμηνιαίες ημερομηνίες κλεισίματος θα δημοσιεύσουν τα αποτελέσματά τους. Αυτές περιλαμβάνουν τις Salesforce, Costco και Dell Technologies. Η εβδομάδα ξεκινά με αργία στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο τη Δευτέρα. Σας ευχόμαστε ένα εξαιρετικό Σαββατοκύριακο.

πηγή:www.marketscreener.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο