Ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε στις αγορές

επενδυτές

Fed

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες επέστρεψαν στα επίπεδα ρεκόρ τους στο τέλος της εβδομάδας, λόγω των ελπίδων για νομισματική χαλάρωση τις επόμενες εβδομάδες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα τελευταία επιδεινούμενα στατιστικά στοιχεία για την αγορά εργασίας και την οικονομική δραστηριότητα υποδηλώνουν ότι η Fed θα έχει το απαραίτητο περιθώριο για να μειώσει τα επιτόκια της τον Σεπτέμβριο. Μειώσεις επιτοκίων αναμένονται στην Ευρώπη από τον Ιούνιο. Εν τω μεταξύ, η Κίνα δείχνει επιτέλους κάποια σημάδια ανάκαμψης.

Fed Fed

Κερδισμένοι και χαμένοι της εβδομάδας

Κερδισμένοι

Applovin (+17%): Η νέα αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας ανακοίνωσε καθαρά κέρδη για το πρώτο τρίμηνο, μια ανάκαμψη από τις καθαρές ζημίες που ανέφερε πέρυσι, λόγω των υψηλότερων εσόδων.

Gen Digital (+17%): Ο ειδικός στην ασφάλεια στο διαδίκτυο ανακοίνωσε καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα για το τέταρτο οικονομικό τρίμηνο. Η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη εκτός GAAP ύψους 0,53 δολαρίων ανά μετοχή την Πέμπτη, από 0,46 δολάρια το προηγούμενο έτος. Οι αναλυτές ανέμεναν 0,52 δολάρια.

Constellation Energy (+16%): Η Constellation Energy, ένας γίγαντας στην παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, ξεπέρασε τις προβλέψεις κερδών των αναλυτών για το πρώτο τρίμηνο. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην υψηλότερη παραγωγή πυρηνικής ενέργειας και στις φορολογικές πιστώσεις από τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού. Ο διευθύνων σύμβουλος ανακοίνωσε τη δυνατότητα αύξησης της παραγωγικής ικανότητας της εταιρείας έως και 1. 000 μεγαβάτ μέσω βελτιώσεων στα πυρηνικά εργοστάσιά της.

Equinix (+11%): Η Equinix, παγκόσμιος ηγέτης στην επεξεργασία δεδομένων, είδε τις μετοχές της να ανεβαίνουν μετά την ανακοίνωση προσαρμοσμένων λειτουργικών κερδών και εσόδων για το πρώτο τρίμηνο που ξεπέρασαν κατά πολύ τις προσδοκίες της Wall Street. Ωστόσο, η εταιρεία μείωσε την πρόβλεψή της για ετήσια έσοδα από 8,69 έως 8,79 δισεκατομμύρια δολάρια σε μεταξύ 8,79 και 8,89 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αναμενόταν προηγουμένως.

Χαμένοι

Walt Disney (-8%): Ο Μίκυ Μάους εξέπληξε τους επενδυτές με ένα απροσδόκητο τριμηνιαίο κέρδος για το Disney+, το τμήμα ροής του. Ωστόσο, η μείωση των τηλεοπτικών και κινηματογραφικών δραστηριοτήτων και οι επιφυλακτικές προβλέψεις για το τρίτο τρίμηνο επηρέασαν αρνητικά την τιμή της μετοχής.

Airbnb (-8%): Αν και η εταιρεία ανακοίνωσε καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο, χάρη στην ιδιαίτερα ισχυρή ταξιδιωτική ζήτηση κατά την περίοδο του Πάσχα, η πλατφόρμα ενοικίασης καταλυμάτων παρείχε αδύναμες προβλέψεις για το επερχόμενο καλοκαίρι.

Shopify (-13%): Η πλατφόρμα διαδικτυακού εμπορίου είδε τις μετοχές της να πέφτουν παρά τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο. Οι επενδυτές απογοητεύτηκαν από την ανακοίνωση της αναμενόμενης επιβράδυνσης της αύξησης των πωλήσεων και της επιδείνωσης των περιθωρίων κέρδους το δεύτερο τρίμηνο.

Palantir (-13%): Η Palantir αύξησε τις προβλέψεις εσόδων και κερδών για το έτος λόγω της ισχυρής ζήτησης για τις υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των αναλυτών.

Roblox (-18%): Η δημοφιλής διαδικτυακή πλατφόρμα τυχερών παιχνιδιών είδε τη μετοχή της να υποχωρεί αφού μείωσε την πρόβλεψή της για τα έσοδα για το έτος 2024.

Epam Systems (-24%): Η Epam Systems σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των εταιρειών που είναι εισηγμένες στον S&P 500. Η εταιρεία είδε τις μετοχές της να πέφτουν μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Η εταιρεία, η οποία προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών λογισμικού, έπρεπε να αντιμετωπίσει σημαντική πτώση τόσο στα κέρδη όσο και στα έσοδα. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι η Epam μείωσε επίσης τις προβλέψεις εσόδων της για ολόκληρο το έτος.

Fed

Εμπορεύματα

Ενέργεια: Οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν αυτή την εβδομάδα, αν και η αύξηση ήταν ένας αγώνας. Το αργό πετρέλαιο Brent υποχώρησε ακόμη και για λίγο στα 81,70 δολάρια ΗΠΑ, μια κίνηση τιμής που προκλήθηκε από δηλώσεις του Ρώσου αναπληρωτή πρωθυπουργού Αλεξάντερ Νόβακ, ο οποίος υπαινίχθηκε ότι ο ΟΠΕΚ+ μπορεί να αυξήσει την παραγωγή του. Αυτός ο ισχυρισμός, που γρήγορα διαψεύδεται, προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι είναι πολύ πιθανό ότι ο διευρυμένος οργανισμός θα διατηρήσει τις ποσοστώσεις παραγωγής του, οι οποίες σήμερα ανέρχονται σε 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, δεδομένων των χαμηλών τιμών του πετρελαίου. Σε άλλες ειδήσεις, τα αποθέματα των ΗΠΑ μειώθηκαν και πάλι αυτή την εβδομάδα και το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ εξακολουθεί να εκτιμά ότι οι ΗΠΑ θα παράγουν 13,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως φέτος. Όσον αφορά τις τιμές, το Brent διαπραγματεύεται ελαφρώς υψηλότερα περίπου στα 84 δολάρια ΗΠΑ, ενώ το WTI διαπραγματεύεται περίπου 79,51 δολάρια ΗΠΑ.

Μέταλλα: Η τιμή του χαλκού αυξάνεται στο Λονδίνο. Η Κίνα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, καθώς ο ασιατικός γίγαντας δημοσίευσε ισχυρά εμπορικά στοιχεία για τον Απρίλιο. Έτσι, ο χαλκός spot διαπραγματεύεται στα 9.900 δολάρια ΗΠΑ στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου. Στον τομέα των πολύτιμων μετάλλων, η τιμή του χρυσού έχει ξαναρχίσει την ανοδική της πορεία, φθάνοντας τα 2.360 δολάρια ανά ουγγιά.

Αγροτικά προϊόντα: Η παρακολούθηση της αγοράς κακάο δεν είναι για τους λιπόψυχους, καθώς οι τιμές ήταν εξαιρετικά ευμετάβλητες. Οι τιμές, οι οποίες είχαν μειωθεί περισσότερο από 30% σε μόλις δύο εβδομάδες, έχουν ανακάμψει περίπου 10% σε πέντε ημέρες. Ωστόσο, ουσιαστικά, τίποτα δεν έχει αλλάξει πραγματικά: οι προοπτικές για την παγκόσμια προσφορά παραμένουν ζοφερές, γεγονός που θα οδηγήσει σε σημαντικό έλλειμμα φέτος. Στο Σικάγο, οι τιμές του σιταριού κερδίζουν έδαφος στα 640 σεντς ανά μπούσελ, ενώ οι τιμές του καλαμποκιού παραμένουν στάσιμες στα 460 σεντς.

Fed

Μακροοικονομικά

Γενικά: Europa First. Ασυνήθιστα, ήταν η Τράπεζα της Αγγλίας που άνοιξε το δρόμο αυτή την εβδομάδα, ανοίγοντας το δρόμο για μια πιο χαλαρή νομισματική πολιτική. Η συνεδρίαση του Μαΐου έληξε με ένα status quo στα επιτόκια, αλλά ο τόνος ήταν λιγότερο αυστηρός από πριν. Η υπόλοιπη Ευρώπη το εξέλαβε γρήγορα ως θετικό μήνυμα για μια αρχική μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούνιο. Εάν οι εταιρείες στοιχημάτων έχουν δίκιο, τόσο η BOE όσο και η ΕΚΤ θα ξεκινήσουν τη χαλάρωση των πολιτικών πριν από τη Fed, η οποία εξακολουθεί να είναι κάπως μπλεγμένη στον επίμονο πληθωρισμό. Πριν από λίγες εβδομάδες, οι επενδυτές πίστευαν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα ήταν η πρώτη που θα δρούσε.

Αυτό δεν εμπόδισε την αγορά να είναι λιγότερο απαισιόδοξη για το περιθώριο ελιγμών της Fed από ό,τι ήταν τον Απρίλιο. Μια σειρά κακών δεικτών που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στις Ηνωμένες Πολιτείες αναβίωσαν τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο – νωρίτερα από ό, τι είχε προηγουμένως θεωρηθεί.

Αυτή η κατάσταση έχει ωθήσει το δολάριο στο 1,078 έναντι του ευρώ. Ο χρυσός εκμεταλλεύτηκε αυτό για να ξυπνήσει (2372 δολάρια ανά ουγγιά). Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού χρέους έχει μειωθεί στο 4,45%, ενώ το 2ετές απομακρύνεται από το όριο του 5%. Στην Ευρώπη, το Bund έκλεισε την εβδομάδα στο 2,46% και το OAT στο 2,94%.

Crypto: Το Bitcoin αγωνίζεται να βρει μια ανοδική πορεία για περισσότερο από ένα μήνα. Ο Απρίλιος ήταν ιδιαίτερα επώδυνος με μείωση 15% στην αποτίμησή του – μια αντιαπόδοση που έρχεται σε αντίθεση με τους επτά συνεχόμενους μήνες κερδών από τον Σεπτέμβριο του 2023 έως τον Μάρτιο του 2024, κατά τη διάρκεια των οποίων το ψηφιακό νόμισμα εκτινάχθηκε από 25.000 δολάρια σε 71.000 δολάρια, αύξηση άνω του 170%. Αυτή η κίνηση καθοδηγήθηκε κυρίως από το μάρκετινγκ των Bitcoin Spot ETFs στις αρχές του έτους πέρα από τον Ατλαντικό. Αλλά ο ενθουσιασμός φαίνεται να ξεθωριάζει.

Επί του παρόντος, το BTC διαπραγματεύεται περίπου 63.000 δολάρια, περίπου 10.000 δολάρια κάτω από το υψηλό όλων των εποχών που έφτασε τον περασμένο Μάρτιο. Εν τω μεταξύ, το ether (ETH) παραμένει σταθερό γύρω στα 3.000 δολάρια αυτή την εβδομάδα. Το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς δεν έχει ακόμη επιστρέψει στα προηγούμενα υψηλά όλων των εποχών από τα τέλη του 2021, περίπου 4.800 δολάρια. Ήταν μια θετική εβδομάδα για το Solana (SOL), το οποίο κέρδισε περισσότερο από 20%, διαπραγματευόμενο περίπου 154 δολάρια, εν μέρει χάρη στην αυξανόμενη εισροή χρηστών σε εφαρμογές δικτύου, γεγονός που επηρεάζει άμεσα το ψηφιακό νόμισμα.

μετοχές

Είναι η αγορά σε τέλεια αρμονία;

Το οικονομικό σκορ της επόμενης εβδομάδας υπόσχεται ένα αξιοσημείωτο κρεσέντο μετά την ησυχία των τελευταίων ημερών. Μια πρώτη σύγκρουση κυμβάλων θα ηχήσει την Τρίτη με τη δημοσίευση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού των ΗΠΑ για τον Απρίλιο, πριν από το αναμενόμενο σόλο από τον Jerome Powell, τον μαέστρο της Fed. Την Τετάρτη, τα κύμβαλα επιστρέφουν με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή των ΗΠΑ για τον Απρίλιο. Αυτό το τρίπτυχο θα μπορούσε να αναπροσαρμόσει τις χορδές των προσδοκιών για τα επιτόκια των ΗΠΑ. Στην Ευρώπη, οι οικονομολόγοι δεν αναμένουν καμία ασυμφωνία από τη δεύτερη ανάγνωση του πληθωρισμού του Απριλίου και του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου του 2024. Ο ήπιος ρυθμός μιας μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ στις αρχές Ιουνίου θα πρέπει να παραμείνει ανεπηρέαστος. Στο μεγάλο αμφιθέατρο των αποτελεσμάτων, οι Κινέζοι τενόροι τεχνολογίας Tencent, Alibaba και JD. com θα μοιραστούν τη σκηνή με το αμερικανικό δίδυμο λιανικής πώλησης (Home Depot, Walmart) και μερικούς διεθνείς βιρτουόζους (Allianz, Sony, Siemens AG, Richemont).

πηγή:www.marketscreener.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο