Ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε στις αγορές

επενδυτές

μετοχές

Ο ελαφρώς υψηλότερος από τον αναμενόμενο πληθωρισμός των ΗΠΑ δεν φαίνεται να έχει περιορίσει τη διάθεση ανάληψης κινδύνου στις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες σημείωσαν νέα ρεκόρ και πάλι αυτή την εβδομάδα. Στις ΗΠΑ, από την άλλη πλευρά, οι μετοχές τεχνολογίας έχουν δείξει κάποια σημάδια ανησυχίας στις τελευταίες συνεδριάσεις. Ως εκ τούτου, συνιστάται προσοχή, ενόψει της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα.

ΗΠΑ ΗΠΑ

Κερδισμένοι και χαμένοι της εβδομάδας

Κερδισμένοι

Williams-Sonoma (+20%): Η εταιρεία χαρτοφυλακίου που επιβλέπει αρκετές αλυσίδες επίπλων σπιτιού στις Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσε νέα υψηλά ρεκόρ μετά την ανακοίνωση καλύτερων από τα αναμενόμενα ετήσιων αποτελεσμάτων για το έτος που έληξε τον Ιανουάριο. Αυτά συνοδεύτηκαν από το αναπόφευκτο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, το οποίο είναι σημαντικό δεδομένης της κεφαλαιοποίησης της εταιρείας (18,3 δισεκατομμύρια δολάρια).

MicroStrategy Incorporated (+17%): Οι μετοχές της εταιρείας αναλύσεων και επιχειρηματικής ευφυΐας αυξήθηκαν μετά την υποβολή αίτησης για συγκέντρωση 500 εκατομμυρίων δολαρίων σε μετατρέψιμη προσφορά χρέους, με σκοπό την αγορά περισσότερων bitcoin. Αυτό έρχεται λίγες ημέρες αφότου η εταιρεία έκλεισε μια αύξηση μετατρέψιμου χρέους ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων.

Southern Copper (+17%): Οι τιμές του χαλκού αυξήθηκαν απότομα αυτή την εβδομάδα, αφού τα κινεζικά χυτήρια ανακοίνωσαν περικοπές παραγωγής, λόγω της στενότερης από την αναμενόμενη αγοράς πρώτων υλών. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές του χαλκού στη Σαγκάη έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, ενώ οι τιμές στο Λονδίνο έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών.

Oracle (+12%): Η τιμή της μετοχής της εταιρείας λογισμικού σημείωσε νέα ρεκόρ αυτή την εβδομάδα, αφού ανέφερε ισχυρές προοπτικές χάρη στην έκθεσή της στην αγορά cloud computing γενικά και στην τεχνητή νοημοσύνη ειδικότερα. Η Oracle ανακοίνωσε επίσης κατά τη διάρκεια της εβδομάδας την προσθήκη παραγωγικών λειτουργιών τεχνητής νοημοσύνης στη σειρά επιχειρηματικού λογισμικού της.

Χαμένοι

Southwest Airlines (-18%): Η αεροπορική εταιρεία αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τον αριθμό των αεροσκαφών που αναμένει να λάβει από τον προμηθευτή της Boeing. Ο αερομεταφορέας αναμένεται να παραλάβει μόνο 46. 737-8 αεροσκάφη φέτος, αντί των 79 που αναμένονταν. Κακά νέα που θα επιβαρύνουν τα αποτελέσματα.

Adobe (-11%): Οι προβλέψεις της Adobe Systems Incorporated απογοήτευσαν παρά τη σταθερή αύξηση των εσόδων. Η μετοχή της κατρακύλησε, παρά την ανακοίνωση αύξησης των εσόδων κατά 11% για το πρώτο τρίμηνο. Η μείωση των κερδών, σε συνδυασμό με την πρόβλεψη της εταιρείας για επιβράδυνση της αύξησης των πωλήσεων στο 9% το δεύτερο τρίμηνο, ήταν υπερβολική για τους επενδυτές, οι οποίοι πίστευαν στις προοπτικές AI της εταιρείας.

Enphase (-16%): Η τιμή της μετοχής υπέστη νέα ζημία αυτή την εβδομάδα, ελλείψει συγκεκριμένων πληροφοριών. Σύμφωνα με τις πηγές μας, η Enphase θα μπορούσε να είναι παράπλευρη απώλεια από την απόδοση του τελευταίου οικιακού συστήματος μπαταριών της Tesla, του PW3, το οποίο ενσωματώνει έναν μετατροπέα και καθιστά τα παραδοσιακά συστήματα εξοπλισμένα με μετατροπέα όπως το Enphase πιο ακριβά.

Dollar Tree (-15%): Ο αμερικανικός discounter απογοήτευσε την αγορά με αδύναμα τριμηνιαία αποτελέσματα. Ο όμιλος αναγκάστηκε επίσης να κλείσει 970 από τα καταστήματά του Family Dollar, παγιδευμένος μεταξύ γίγαντες λιανικής όπως η Walmart και επιθετικοί νεοεισερχόμενοι όπως η κινεζική πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου Temu. Η Dollar Tree έχει λάβει σημαντικές διαγραφές, οι οποίες ασκούν πίεση στους λογαριασμούς της.

ΗΠΑ

Εμπορεύματα

Ενέργεια: Η διάθεση στις αγορές πετρελαίου έχει αλλάξει αυτή την εβδομάδα, με τους εμπόρους να συνειδητοποιούν ότι η αγορά δεν είναι τόσο καλά εφοδιασμένη. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει ρίξει ένα φρένο στα έργα, ανακοινώνοντας στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του ότι η αγορά θα μπορούσε να είναι ελλειμματική φέτος. Ο Οργανισμός αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την αύξηση της ζήτησης, ενώ ταυτόχρονα προσάρμοσε προς τα κάτω τη δυναμική της παγκόσμιας προσφοράς λόγω της πολιτικής του ΟΠΕΚ+. Σε αυτό το πλαίσιο, οι γεωπολιτικές τριβές παραμένουν υψηλές στην Ουκρανία, η οποία έχει πλήξει πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Ρωσία, καθώς και στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα στην Ερυθρά Θάλασσα. Τέλος, τα εβδομαδιαία αποθέματα των ΗΠΑ σημείωσαν απροσδόκητη πτώση αυτή την εβδομάδα, την πρώτη από τα τέλη Ιανουαρίου. Όσον αφορά τις τιμές, το αργό πετρέλαιο Brent διαπραγματεύεται υψηλότερα περίπου στα 85 δολάρια, ενώ το WTI διαπραγματεύεται περίπου στα 80,80 δολάρια.

Μέταλλα: Ο χαλκός συνεχίζει να αποδίδει καλά στο Λονδίνο, πλησιάζοντας τα 9.000 δολάρια ανά μετρικό τόνο. Ο λόγος αυτής της ανάκαμψης βρίσκεται στην πλευρά της προσφοράς, καθώς η Κίνα σχεδιάζει να μειώσει την παραγωγή χαλκού. Πράγματι, τα μεγαλύτερα μεταλλουργεία της Κίνας συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή τους. Παραμένοντας στο μέτωπο των βιομηχανικών μετάλλων, το αλουμίνιο σταθεροποιήθηκε στα 2.200 δολάρια και ο ψευδάργυρος ενισχύθηκε στα 2.520 δολάρια. Στον χρυσό, το πολύτιμο μέταλλο πήρε μια ανάσα μετά από δύο ισχυρές εβδομάδες, διαπραγματευόμενο στα USD2160. Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται και πάλι, επισκιάζοντας την ουγγιά χρυσού.

Γεωργικά προϊόντα: Στο Σικάγο, οι τιμές των σιτηρών αγωνίζονται να ανακάμψουν. Τα δεμάτια καλαμποκιού και σιταριού διαπραγματεύονται περίπου στα 435 και 530 σεντς αντίστοιχα.

ΗΠΑ

Μακροοικονομικά

Γενικά: Η αγορά είναι υπερτιμημένη. Μεθυσμένοι από την άνοδο των αγορών μετοχών και τις υποσχέσεις για μελλοντικές μειώσεις επιτοκίων, πιστεύαμε ότι ο πληθωρισμός ήταν εκτός εικόνας για πάντα. Λοιπόν, εδώ είναι, παίζοντας spoilsport και υπενθυμίζοντας στους επενδυτές την καλή τους τύχη. Πρώτα απ ‘όλα, ο πυρήνας του ΔΤΚ (δομικός πληθωρισμός των ΗΠΑ) διαμορφώθηκε ελαφρώς πάνω από τις προβλέψεις στο +3,8% σε ετήσια βάση. Ομολογουμένως, κανείς δεν το έλαβε αυτό υπόψη τότε. Δυστυχώς, το δεύτερο αποτέλεσμα Kiss Cool ήρθε δύο ημέρες αργότερα με το PPI (τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ). Σε ετήσια βάση, παρουσίασε άνοδο 1,60%, έναντι πρόβλεψης 1,2%, ενώ σε μηνιαία βάση, εμφάνισε +0,60% έναντι +0,30% που αναμενόταν. Είναι δύσκολο να κάνεις τα στραβά μάτια εδώ. Επιπλέον, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου, το οποίο τελικά άντεξε καλά στη στήριξή του 4,07%, αυξήθηκε στο 4,3%.

Crypto: Το Bitcoin (BTC) υποχωρεί κατά 1,40% αυτή την εβδομάδα γύρω από το όριο των 68.000 δολαρίων, αφού έφτασε σε νέο υψηλό όλων των εποχών των 73.830 δολαρίων την Πέμπτη. Τα ETF Bitcoin Spot εξακολουθούν να τροφοδοτούν την άνοδο, με μια ημέρα ρεκόρ καθαρών εισροών σε αυτά τα προϊόντα ανταλλαγής την Τετάρτη. Τουλάχιστον 1,05 δισεκατομμύρια δολάρια εισέρρευσαν σε ETF σε μία μόνο ημέρα. Συνολικά, τα δέκα Bitcoin Spot ETF έχουν 57,86 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση, αντιπροσωπεύοντας το 4,16% όλων των bitcoin σε κυκλοφορία. Εν τω μεταξύ, το ether (ETH) μειώθηκε κατά 4% αυτή την εβδομάδα. Από την άλλη, το κρυπτονόμισμα δεν έχει ακόμη ανακτήσει το υψηλό όλων των εποχών των 4.800 δολαρίων, που επιτεύχθηκε τον Νοέμβριο του 2021, σε αντίθεση με το bitcoin, το οποίο έχει ήδη σπάσει το δικό του ρεκόρ. Πολλοί περιμένουν με ανυπομονησία ένα ETF Ethereum Spot, ώστε και το περιουσιακό στοιχείο να επωφεληθεί από το φρέσκο χρήμα της Wall Street. Αλλά προς το παρόν, αυτό δεν είναι στην ημερήσια διάταξη της ρυθμιστικής αρχής των ΗΠΑ.

Πέντε κεντρικές τράπεζες στην τιμή της μίας

Όλα αφορούν τις κεντρικές τράπεζες την επόμενη εβδομάδα, ακόμη και αν δεν αναμένονται αλλαγές επιτοκίων. Αυτό που θα εξεταστεί προσεκτικά είναι τα σχόλια των διαφόρων διοικητών και οι προβλέψεις τους. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα κάνει το μεγάλο βήμα την Τρίτη, με μια μικρή πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων. Η Τράπεζα της Αυστραλίας θα ακολουθήσει, αλλά φυσικά είναι η Fed που θα τραβήξει την προσοχή την Τετάρτη. Οι χρηματοδότες ελπίζουν να μάθουν περισσότερα για την πορεία της νομισματικής πολιτικής χάρη στο ενημερωμένο dot plot, το οποίο μετρά τις θέσεις των διαφόρων κεντρικών τραπεζιτών. Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και η Τράπεζα της Αγγλίας θα αναλάβουν την Πέμπτη. Θα παρακολουθούνται επίσης η κινεζική βιομηχανική παραγωγή (Κυριακή βράδυ) και οι δείκτες flash PMI Μαρτίου (Πέμπτη). Στο εταιρικό μέτωπο, τα αποτελέσματα μερικών ουραγών είναι ορατά: Accenture, Micron και Nike ειδικότερα.

πηγή:www.marketscreener.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο