
Αυτή την εβδομάδα, οι χρηματοπιστωτικές αγορές ήταν στα άκρα. Οι κεντρικές τράπεζες έχουν κάνει ανακοινώσεις, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη αναθεωρούνται προς τα κάτω και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό αυξάνονται. Προσθέτοντας στο μείγμα, οι πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ και η κλιμάκωση των δασμών ανακατεύουν τα πράγματα.
Η Ευρώπη, ωστόσο, φαίνεται να συγκρατείται, χάρη στα βαριά επενδυτικά της σχέδια σε υποδομές και άμυνα. Ωστόσο, οι ΗΠΑ αισθάνονται τη ζέστη καθώς οι πιέσεις πώλησης αυξάνονται. Ως αποτέλεσμα, οι αβεβαιότητες είναι έτοιμες να κρατήσουν τις αγορές σε μια βόλτα με τρενάκι στις επόμενες συνεδριάσεις.
Κερδισμένοι και χαμένοι της εβδομάδας
Κερδισμένοι
Πετρελαϊκές εταιρείες: Shell, BP, Chevron, Exxon Mobil, TotalEnergies: οι μετοχές του κλάδου επωφελήθηκαν από την ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν νέες κυρώσεις αυτή την εβδομάδα με στόχο τη μείωση των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν.
Celsius +21,6%: Ο ειδικός στα ενεργειακά ποτά επωφελήθηκε από την αγορά της μάρκας Poppi από την PepsiCo για σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Η κίνηση αυτή σημαίνει ότι η αγορά αναμένει και άλλες εξαγορές από τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου.
Robinhood +13,05%: Η πλατφόρμα συναλλαγών ανακοίνωσε την έναρξη μιας αγοράς προβλέψεων ενσωματωμένη στην εφαρμογή της, επιτρέποντας στους πελάτες της να κάνουν εικασίες για την έκβαση σημαντικών γεγονότων, όπως αποφάσεις της Fed ή εκλογές.
Tencent Music +11,55%: Τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Η εταιρεία κατέγραψε διψήφια αύξηση στις πωλήσεις συνδρομών μουσικής. Ανακοινώθηκε επίσης ένα πρόγραμμα αγοράς μετοχών 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Χαμένοι
Sarepta Therapeutics -23,76%: Η βιοφαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε τον θάνατο ενός νεαρού άνδρα που νοσηλευόταν σε μελέτη με τη θεραπεία Elevidys της εταιρείας (για σπάνια μυϊκή δυστροφία).
GDS Holdings -21,55%: Η εταιρεία διαχείρισης κέντρων δεδομένων στην Κίνα και τη Νοτιοανατολική Ασία είχε υψηλές προσδοκίες, αφού η τιμή της μετοχής της είχε δεκαπλασιαστεί από τις αρχές του περασμένου έτους. Τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου ήταν απογοητευτικά, ιδίως όσον αφορά τη δυναμική των πωλήσεων.
Zeekr Intelligent Technology -13,35%: Ο κινέζος κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων, που είναι εισηγμένος στη Νέα Υόρκη, πούλησε 79.250 μονάδες το τέταρτο τρίμηνο. Αλλά οι απώλειες είναι ακόμη πολύ υψηλές. Η ανακοίνωση της κυκλοφορίας ενός νέου SUV εξοπλισμένου με τεχνολογία που θα επιτρέπει στους οδηγούς να πάρουν τα χέρια τους από το τιμόνι – μια πρώτη στη βιομηχανία – δεν ήταν επιτυχής.
Εμπορεύματα
Βιομηχανικά μέταλλα: Στο Λονδίνο, ο χαλκός έχασε έδαφος την Παρασκευή, υπό τη συνδυασμένη επίδραση του ισχυρού δολαρίου και των αυξανόμενων φόβων για νέο γύρο αμερικανικών δασμών. Το τρίμηνο συμβόλαιο στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) υποχώρησε 0,9% στα 9845 USD ανά τόνο.
Η απειλή των δασμών στις εισαγωγές χαλκού, η οποία έχει αυξηθεί από την έναρξη της έρευνας που ξεκίνησε από τον Ντόναλντ Τραμπ, έχει διευρύνει το χάσμα μεταξύ των τιμών των ΗΠΑ και του Λονδίνου, με διαφορά 1.346 USD ανά τόνο. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το χάσμα θα μπορούσε να εκτιναχθεί έως και 2.000 USD εάν εισαχθεί φόρος 25%. Πτωτικά κινούνται και τα υπόλοιπα βιομηχανικά μέταλλα, ιδιαίτερα το αλουμίνιο και το νικέλιο, αν και παραμένουν πάνω από το επίπεδό τους στην αρχή του έτους.
Πετρέλαιο: Όσον αφορά τον μαύρο χρυσό, οι κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον ενός ανεξάρτητου κινεζικού διυλιστηρίου και πολλών πλοίων που εμπλέκονται στο ιρανικό εμπόριο πετρελαίου έχουν δημιουργήσει αμφιβολίες. Το αποτέλεσμα: το κόστος μεταφοράς εκτινάσσεται στα ύψη, ιδιαίτερα στις διαδρομές μεταξύ της Μαλαισίας –μια βασική ζώνη μεταφόρτωσης– και της επαρχίας Shandong. Το αργό Brent έφτασε τα 72 δολάρια το βαρέλι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, για πρώτη φορά από τις 3 Μαρτίου.
Πολύτιμα μέταλλα: Ο χρυσός, από την άλλη πλευρά, έχει σταματήσει. Αφού έφτασε στο υψηλό όλων των εποχών την Πέμπτη στα 3.057 δολάρια η ουγγιά, το πολύτιμο μέταλλο ενοποιήθηκε στο τέλος της εβδομάδας, ενώ παρέμεινε σταθερά αγκυρωμένο πάνω από τα 3.000 δολάρια. Το ισχυρότερο δολάριο κάνει τον χρυσό πιο ακριβό για τους ξένους αγοραστές, αλλά το κλίμα αβεβαιότητας συνεχίζει να παίζει υπέρ του κίτρινου μετάλλου. Το ασήμι, η πλατίνα και το παλλάδιο είχαν μια πιο δύσκολη εβδομάδα με πιο έντονες πτώσεις από τον χρυσό.
Γεωργικά προϊόντα: Στο Σικάγο στο τέλος της εβδομάδας, το σιτάρι παρέμεινε σε υποχώρηση, φλερτάροντας με το χαμηλότερο επίπεδό του σε μια εβδομάδα, επιβαρυνόμενο από το ισχυρότερο δολάριο και την υποτονική ζήτηση για αποστολές στις ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, το σιτάρι κέρδισε ακόμη 0,1%. Όσον αφορά τη σόγια και το καλαμπόκι, οι έμποροι ακονίζουν τις στρατηγικές τους εν όψει των πολυαναμενόμενων εκθέσεων στις 31 Μαρτίου σχετικά με τα αποθέματα σιτηρών και τις προθέσεις φύτευσης από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Επιπλέον, το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών προβλέπει αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής καλαμποκιού το 2025/26, λόγω των καλών συγκομιδών στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία, την Αργεντινή και την Ουκρανία.
Μακροοικονομικά
Ατμόσφαιρα: Η λήξη των μαγισσών έχει μετατραπεί σε εξιλέωση για τους επενδυτές στο βωμό της φθίνουσας ανάπτυξης και του πληθωρισμού στις ΗΠΑ που για άλλη μια φορά χαρακτηρίζονται ως παροδικές. Ενώ η Fed έκανε τη δουλειά, δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με τους δασμούς και επιβεβαίωσε μια επιφυλακτική στάση, δεν καθησύχασε πλήρως ούτε την οικονομική κοινότητα.
Ως αποτέλεσμα, τα χρηματιστήρια παραπαίουν και οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούν, όπως φαίνεται με το αμερικανικό 10ετές ομόλογο, το οποίο υποχωρεί στο 4,40%, ένδειξη κάποιας νευρικότητας για την υγεία της ηγετικής οικονομίας στον κόσμο. Ευτυχώς, οι φόβοι για ύφεση έχουν παραμεριστεί προς το παρόν και, μόλις περάσει η καταιγίδα, θα μπορέσουμε να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη μας στα είδωλα του παρελθόντος, με τις IT, τις αναπτυσσόμενες μετοχές και τις εταιρείες ενέργειας στην κορυφή της λίστας. Ενώ περιμένουμε καλύτερες μέρες, η κύλιση με τις γροθιές φαίνεται να είναι η καλύτερη προσέγγιση.
Crypto: Το Bitcoin ανέκτησε κάποιο έδαφος αυτή την εβδομάδα, σημείωσε άνοδο 1,8% και πλησίασε τα $85.000. Η ίδια τάση παρατηρείται και στα Bitcoin Spot ETF, με τις καθαρές εισροές να ανέρχονται σε 650 εκατομμύρια δολάρια αυτήν την εβδομάδα.
Ωστόσο, η αγορά κρυπτονομισμάτων στερείται ανοδικών καταλυτών από την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τη δημιουργία στρατηγικού αποθέματος κρυπτονομισμάτων και επίσης υποφέρει από ένα μακροοικονομικό πλαίσιο που δεν είναι πολύ ευνοϊκό για επενδύσεις σε ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία. Από τις αρχές Φεβρουαρίου, η συνολική αποτίμηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων μειώθηκε από 3,5 τρισ. δολάρια σε 2,7 τρις. δολάρια, με 800 δισ. δολάρια να έχουν εξατμιστεί.
Καθώς ολοκληρώνουμε το πρώτο τρίμηνο του 2025, η Ευρώπη προβάλλει τα πράγματά της στο χρηματιστήριο, αφήνοντας πίσω τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το μακροοικονομικό τοπίο είναι πολυσύχναστο, παγιδευμένο μεταξύ των αναφορών για τα κέρδη του 2024 και του νέου κύματος των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του 2025.
Την επόμενη εβδομάδα, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στους δείκτες δραστηριότητας PMI, δίνοντας την πρώτη ματιά στις επιδόσεις του βιομηχανικού κλάδου και των υπηρεσιών του Μαρτίου τη Δευτέρα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι επενδυτές εντείνουν την εστίασή τους στις παραγγελίες διαρκών αγαθών που αναμένεται την Τρίτη και στα δεδομένα για τον πληθωρισμό PCE για την Παρασκευή. Ενώ η Πέμπτη φέρνει την πιο πρόσφατη εκτίμηση για το τέταρτο τρίμηνο του ΑΕΠ των Η.Π.Α., μην περιμένετε αποκαλύψεις που θα καταστρέψουν τη γη.
Εν τω μεταξύ, η Ευρώπη θα αποκαλύψει τα πρώτα της στοιχεία για τον πληθωρισμό για τον Μάρτιο αργότερα μέσα στην εβδομάδα, με τη Γαλλία να βρίσκεται στο επίκεντρο. Καθώς το τρίμηνο πλησιάζει στο τέλος του, το ημερολόγιο εταιρικών αποτελεσμάτων λεπταίνει, αλλά όχι χωρίς μερικά αξιόλογα ονόματα. Οι GameStop, Exor, Dollar Tree, Chewy, Lululemon και H&M πρόκειται να προσθέσουν λίγη αίσθηση στην οικονομική σκηνή.
πηγή: marketscreener.com

