Ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε στις αγορές

Wall Street

μετοχές

Μετά το απότομο sell-off που προκλήθηκε από τις ευρωπαϊκές εκλογές, οι ευρωπαϊκοί δείκτες ανέκτησαν λίγο έδαφος συνολικά αυτή την εβδομάδα, επωφελούμενοι από τα υψηλά ρεκόρ της Wall Street και κάποιες φθηνές αγορές σε ορισμένους τομείς που επλήγησαν σοβαρά. Ωστόσο, οι πολιτικές αβεβαιότητες είναι πιθανό να παραμείνουν πηγή μεταβλητότητας στην πορεία προς τις πρόωρες γαλλικές εκλογές, με κίνδυνο περαιτέρω σημαντικών sell-off, ειδικά καθώς οι αμερικανικές τεχνολογικές μετοχές έδειξαν κάποια σημάδια αδυναμίας στο τέλος της εβδομάδας.

μετοχές μετοχές

Κερδισμένοι και χαμένοι της εβδομάδας

Κερδισμένοι

Britvic plc +13,60%: Ο βρετανικός κατασκευαστής αναψυκτικών απέρριψε αυτή την εβδομάδα προσφορά εξαγοράς ύψους 3,1 δισεκατομμυρίων λιρών από τη δανέζικη ζυθοποιία Carlsberg, πιστεύοντας ότι υποτίμησε την εταιρεία. Ο Μπρίτβιτς είχε ήδη απορρίψει μια πρώτη προσφορά από τον Δανό νωρίτερα αυτό το μήνα.


Bilibili inc +23,15%: Η ομάδα ανταμείβεται μετά την ανακοίνωση της επιτυχημένης κυκλοφορίας του τελευταίου της παιχνιδιού. Σημειώστε επίσης ότι η JPMorgan έχει αναβαθμίσει τη μετοχή από ουδέτερη σε overweight, με τιμή-στόχο τα 21 δολάρια.


Penn Entertainment +13,97%: Ο ειδικός τυχερών παιχνιδιών και ιπποδρομιών καζίνο έχει προσεγγιστεί από την ανταγωνίστρια Boyd Gaming για μια πιθανή συγχώνευση, η οποία θα μπορούσε να την αποτιμήσει στα 9 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, καμία συμφωνία δεν έχει επιβεβαιωθεί.

LA-Z Boy Inc +12,37%: Ο κατασκευαστής καναπέδων και ανακλινόμενων δημοσίευσε τριμηνιαία και ετήσια αποτελέσματα που ήταν μειωμένα, αλλά παρόλα αυτά καλύτερα από τις προσδοκίες των αναλυτών. Παρουσίασε επίσης ενθαρρυντικές προοπτικές για το πρώτο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2025, πριν από τις προβλέψεις.


Intra-cellular therapies +13,00%: Οι ενδοκυτταρικές θεραπείες ανακάμπτουν μετά την ανακοίνωση θετικών προκαταρκτικών αποτελεσμάτων από τη μελέτη 502 που αξιολόγησε τη λουματερερόνη 42 mg ως συμπλήρωμα στα αντικαταθλιπτικά για τη θεραπεία της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής. Η Needham & Co. είναι θετική και συνιστά τη μετοχή ως Buy.


Games Workshop +12,98%: Παρά την οικονομική κατάσταση, ο βρετανικός λιανοπωλητής και κατασκευαστής παιχνιδιών Warhammer και μινιατούρων είναι σίγουρος. Για το οικονομικό έτος 2024, αναμένει αύξηση των πωλήσεων άνω του 10% και των κερδών προ φόρων περίπου 17%. Η εταιρεία έκλεισε το οικονομικό της έτος στις 2 Ιουνίου και πρόκειται να δημοσιεύσει τα αποτελέσματά της στα τέλη Ιουλίου.

Draftkings +7,92%: Παρά τις απειλές στον τομέα των διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, με πιθανές αυξήσεις φόρων σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ, ο ειδικός απολαμβάνει μια λαμπρή προοπτική. Πιστεύει ότι οι υψηλότεροι φόροι, και ως εκ τούτου οι φορολογικές εισφορές από τον τομέα, θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν άλλα κράτη να νομιμοποιήσουν τα διαδικτυακά αθλητικά στοιχήματα και έτσι να επεκτείνουν την αγορά του. Η μετοχή επωφελείται επίσης από μια ευνοϊκή δικαστική απόφαση στη Φλόριντα, η οποία αρνήθηκε σε μια φυλή ιθαγενών Αμερικανών το μονοπώλιο στα τυχερά παιχνίδια και έχει κερδίσει 22% από την 1η Ιανουαρίου.


DELL +7,47% & Super Micro Computer +1,67%: Οι δύο αμερικανικοί όμιλοι πληροφορικής θα προμηθεύσουν τους διακομιστές που θα βοηθήσουν την xAI, την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης του Elon Musk, να αναπτύξει έναν υπερυπολογιστή. Η Super Micro Computer ανακοίνωσε επίσης την έναρξη λειτουργίας τριών νέων μονάδων παραγωγής υγρόψυκτων κέντρων δεδομένων στις ΗΠΑ για την κάλυψη των αναγκών της τεχνητής νοημοσύνης.

Palantir Technologies +1,15%: Δύο νέες συνεργασίες για τον προγραμματιστή λογισμικού. Έχει ονομαστεί αποκλειστικός πάροχος υπηρεσιών διαχείρισης δεδομένων λογισμικού στην Starlab Space, την εταιρεία που σχεδιάζει και θα λειτουργήσει τον εμπορικό διαστημικό σταθμό Starlab. Οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης θα υποστηρίξουν τις λειτουργίες και τα συστήματα της Starlab. Ο Όμιλος ανακοινώνει επίσης ότι θα παράσχει την υποδομή δεδομένων για τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού υγείας ARPA-H.

Χαμένοι

Enphase energy -14,40%: Ο κατασκευαστής ηλιακού εξοπλισμού πλήττεται από αρνητικές γνώμες από διάφορους αναλυτές, συμπεριλαμβανομένης της JPMorgan, η οποία μείωσε την τιμή-στόχο της για τη μετοχή από 128 δολάρια σε 124 δολάρια και της TD Cowen, η οποία μείωσε τον στόχο της από 145 δολάρια σε 130 δολάρια. Η οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα επιβαρύνει επίσης τη μετοχή.


Gamestop -16,62%: Ο αμερικανικός λιανοπωλητής βιντεοπαιχνιδιών, αγαπημένος της Wallstreetbets, υποχώρησε αφού ο διευθύνων σύμβουλος Ryan Cohen είπε στους επενδυτές στην AGM ότι ο όμιλος θα κλείσει έναν απροσδιόριστο αριθμό καταστημάτων για να μειώσει τα λειτουργικά έξοδα. Οι επενδυτές εξέφρασαν τη λύπη τους για την έλλειψη πληροφοριών που παρέχονται από τη διοίκηση.


BioNTech -8,08%: Σκληρό πλήγμα για την εταιρεία βιοτεχνολογίας. Ο FDA, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, ανέστειλε εν μέρει την κλινική δοκιμή ενός πειραματικού συζευγμένου αντισώματος-φαρμάκου για καρκίνο του πνεύμονα και του μαστού πρώιμου σταδίου, λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια. Ο Όμιλος και ο συνεργάτης του MediLink Therapeutics θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτούς τους κινδύνους προκειμένου να συνεχιστεί η στρατολόγηση ασθενών.

μετοχές

Εμπορεύματα

Ενέργεια: Το πετρέλαιο συνεχίζει να ανακάμπτει αυτή την εβδομάδα με εβδομαδιαία κέρδη περίπου 3,60%. Οι ουρανοί ανοίγουν για τις τιμές του αργού: χαμηλότερα αποθέματα στις ΗΠΑ, ανάκαμψη της ζήτησης καυσίμων και ελπίδες χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της Fed – ένας συνδυασμός που στηρίζει τις τιμές του πετρελαίου.

Ταυτόχρονα, το ασφάλιστρο κινδύνου που συνδέεται με τις γεωπολιτικές τριβές επανέρχεται στο προσκήνιο. Αυτές περιλαμβάνουν τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Στο μέτωπο των τιμών, το αργό πετρέλαιο Brent διαπραγματεύεται υψηλότερα περίπου στα 85,5 δολάρια, ενώ το WTI διαπραγματεύεται περίπου στα 81 δολάρια.

Μέταλλα: Σε αντίθεση με το πετρέλαιο, τα μέταλλα εξακολουθούν να είναι κάτω από τις καιρικές συνθήκες. Το διαμέρισμα δεν μπορεί να βασιστεί στον κύριο καταλύτη του, την κινεζική ζήτηση, η οποία κινείται σε μοτίβο τραμπάλας. Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία της Κίνας για τον μεταποιητικό τομέα της χώρας δεν παρείχαν πρόσθετη ορατότητα, καθώς η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 5,6% τον περασμένο μήνα, αλλά αυτό ήταν πολύ χαμηλότερο από την πρόβλεψη συναίνεσης για +6,2%. Ένας τόνος χαλκού διαπραγματεύεται στα 9858 δολάρια ΗΠΑ στο Λονδίνο (τιμή μετρητών). Στα πολύτιμα μέταλλα, η ουγγιά χρυσού αυξάνεται αργά αλλά σταθερά στα 2366 δολάρια.

Γεωργικά προϊόντα: Το σιτάρι δέχτηκε ένα σκληρό πλήγμα, βυθίζοντας στο ετήσιο χαμηλό του λόγω των βελτιωμένων προοπτικών καλλιέργειας στο βόρειο ημισφαίριο. Ένα μπούσελ σιταριού διαπραγματεύεται περίπου στα 587 σεντς (έως τον Σεπτέμβριο του 2024), σε σύγκριση με 700 σεντς στις αρχές του μήνα.

μετοχές

Μακροοικονομικά

Γενικά: Πολλαπλές τροχιές. Μην κάνετε κανένα λάθος, η πρόσφατη πτώση των επιτοκίων δεν είναι απαραίτητα συνώνυμη με τη μελλοντική νομισματική χαλάρωση για τους λόγους που θέλουμε να πιστεύουμε. Ενώ η Fed έχει κάθε πρόθεση να επιστρέψει σε μια πιο διευκολυντική στάση, πρέπει να ειπωθεί ότι ορισμένοι από τους ομολόγους της αγωνίζονται επίσης να βρουν ενθαρρυντικά στοιχεία στα στοιχεία για τον πληθωρισμό, ιδιαίτερα για τις υπηρεσίες, που θα τους επιτρέψουν να κάνουν το μεγάλο βήμα. Έτσι, οι κεντρικές τράπεζες της Αυστραλίας, της Νορβηγίας και της Βρετανίας προτιμούν να τηρούν στάση αναμονής, ενώ η ΕΚΤ, μετά τη μείωση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας στις αρχές του μήνα, σχεδιάζει να πάρει το χρόνο της πριν προχωρήσει.

Μόνο η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας έχει σαφώς κάνει στροφή, μειώνοντας τα βασικά της επιτόκια για δεύτερη συνεχόμενη φορά, κυρίως για να κατευνάσει τον ζήλο του νομίσματός της, το οποίο, ως ασφαλές καταφύγιο, επωφελείται από το αβέβαιο πολιτικό κλίμα που επικρατεί σήμερα στην Ευρώπη. Ακόμη και το αστέρι της χρηματιστηριακής αγοράς, AI, δείχνει σημάδια εξάντλησης. Αρκετά συμβολικό.

Crypto: Το Bitcoin (BTC) υποχώρησε για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, σημειώνοντας πτώση σχεδόν 9% τις τελευταίες 14 ημέρες. Από τη Δευτέρα, το κρυπτο-περιουσιακό στοιχείο έχει μειωθεί κατά 4,5% και τώρα διαπραγματεύεται περίπου 63.700 δολάρια. Εν τω μεταξύ, ο αιθέρας (ETH) υποχωρεί επίσης κατά 3,8%, παρά τα σχετικά καλά ρυθμιστικά νέα. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) εγκατέλειψε την έρευνά της για την Consensys, μία από τις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου, η οποία διαχειρίζεται ένα από τα πιο δημοφιλή μη φιλοξενούμενα πορτοφόλια: το Metamask. Για ορισμένους ειδικούς, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο αιθέρας θα ταξινομηθεί ως εμπόρευμα, όπως το bitcoin, και όχι ως «χρηματοοικονομική ασφάλεια», γεγονός που αλλάζει τη ρυθμιστική κατάσταση και τις διαδικασίες που πρέπει να εφαρμοστούν από τις εταιρείες. Παρά αυτά τα «καλά νέα» στα χαρτιά, το ether έχει υποχωρήσει ελαφρώς λιγότερο από το bitcoin αυτή την εβδομάδα, αλλά εξακολουθεί να είναι κάτω για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα.

μετοχές

Η εβδομάδα που έρχεται

Εάν οι μακροοικονομικές στατιστικές είναι κάτι που πρέπει να ακολουθήσουμε, θα έδειχναν μια αρνητική τάση: τις τελευταίες εβδομάδες, οι προσδοκίες των οικονομολόγων ήταν σχεδόν πάντα υπεραισιόδοξες, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ. Οι επενδυτές δεν διαμαρτύρονται απαραίτητα, διότι αυτό ενισχύει το σενάριο ενός κύκλου μείωσης των επιτοκίων από την πλευρά των δυτικών κεντρικών τραπεζών. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ορισμένοι δείκτες (εμπιστοσύνη, απασχόληση, παραγγελίες, εισόδημα κ. λπ. ) θα μας επιτρέψουν να βελτιώσουμε την ανάλυσή μας μέχρι τη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό PCE του Μαΐου την Παρασκευή. Στο εταιρικό μέτωπο, μια χούφτα ασυνήθιστες εταιρείες δημοσιεύουν τα αποτελέσματά τους αυτή την εβδομάδα: Prosus, Fedex, Micron και Nike.

πηγή:www.marketscreener.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο