Ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε στις αγορές

χρηματιστήριο

NVIDIA

Οι δείκτες έσπασαν τα ρεκόρ τους αυτή την εβδομάδα, χάρη στον νέο προφήτη της αγοράς Nvidia. Η εταιρεία αποκάλυψε εντυπωσιακά αποτελέσματα, ενισχύοντας την όρεξη των επενδυτών για όλα τα πράγματα τεχνητής νοημοσύνης. Ως αποτέλεσμα, ο τομέας της τεχνολογίας τραβήχτηκε προς τα πάνω, ανεβάζοντας το υπόλοιπο χρηματιστήριο.

Nvidia Nvidia

Οι κερδισμένοι και χαμένοι της εβδομάδας

Κερδισμένοι

Super Micro Computer (+21%) & Nvidia (+8%): Οι δύο μηχανές τεχνητής νοημοσύνης συνεχίζουν να σημειώνουν κέρδη χάρη στην υπερμεγέθη ανάπτυξή τους. Αναλυτικότερα, η Nvidia εξέπληξε για άλλη μια φορά την αγορά ανακοινώνοντας αποτελέσματα ρεκόρ Q4, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των εσόδων κατά 265%. Εν τω μεταξύ, η Super Micro ανακοίνωσε μια έκδοση μετατρέψιμου ομολόγου ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση της επέκτασής της. Ο ενθουσιασμός της αγοράς συνεχίζεται αμείωτος.

Moderna (+13%): Η βιοτεχνολογία εξέπληξε την αγορά αναφέροντας απροσδόκητα κέρδη Q4, αν και μειωμένα, χάρη στις προσπάθειες μείωσης του κόστους και τις αναβαλλόμενες πληρωμές. Ditto για τριμηνιαίες πωλήσεις, μειωμένες λόγω πτώσης 43% στις πωλήσεις εμβολίων Covid, αλλά πάνω από τις προσδοκίες. Ο κατασκευαστής επιβεβαίωσε επίσης τις προοπτικές πωλήσεών του για ολόκληρο το έτος.

Barclays (+12%): Μεγάλες αλλαγές στην Barclays. Η βρετανική τράπεζα ενθουσίασε τους μετόχους της αποκαλύπτοντας μια νέα στρατηγική, έναν ανασχηματισμό της διοίκησης και των τμημάτων της, 2 δισεκατομμύρια λίρες σε μειώσεις κόστους, εστίαση στην επιτυχημένη λιανική τράπεζά της και, πάνω απ ‘όλα, ανακοινώνοντας τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια λίρες σε αποδόσεις στους μετόχους έως το 2026, με τη μορφή μερισμάτων και επαναγοράς μετοχών. Η τράπεζα, η οποία ανέφερε επίσης αυξανόμενα ετήσια έσοδα και ευχάριστες προοπτικές, θα προχωρήσει αμέσως σε επαναγορά μετοχών ύψους 1 δισεκατομμυρίου λιρών μέχρι τον Νοέμβριο.


Intercontinental Hotels (+12%), Melia Hotels (+11%) & Accor (+11%): Ο παγκόσμιος ξενοδοχειακός τομέας πηγαίνει καλά. Η Intercontinental ανακοίνωσε αύξηση 19% στις πωλήσεις και διπλασίασε τα καθαρά κέρδη της. Η ισπανική εταιρεία Melia επιβεβαίωσε τη θετική τάση του κλάδου, αναμένοντας ποσοστά πληρότητας ίσα με τα προ πανδημίας επίπεδα έως το 2024. Εν τω μεταξύ, η γαλλική Accor ανακοίνωσε ετήσια αποτελέσματα ρεκόρ, πάνω από τις προβλέψεις, και επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της για το επόμενο έτος.

Χαμένοι

Rivian Automotive (-30%) & Lucid Group (-17%): Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων απογοητεύουν. Παγιωμένες από την επιβράδυνση της ζήτησης για ηλεκτρικά οχήματα, οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ ανακοίνωσαν όγκους παραγωγής για το 2024 πολύ χαμηλότερους από τις εκτιμήσεις. Η Rivian σχεδιάζει να παράγει 57.000 αυτοκίνητα, λιγότερα από πέρυσι, και η Lucid 9.000, μόλις περισσότερα από ό, τι το 2023. Ωστόσο, η Rivian δεν υπολείπεται το 2023, αναφέροντας αύξηση 300% στα ετήσια έσοδα.


Palo Alto Networks (-27%): Η Palo Alto Networks σημείωσε το δεύτερο τρίμηνο καλύτερα από ό,τι αναμενόταν από τις αγορές. Ωστόσο, ο ειδικός στον κυβερνοχώρο των ΗΠΑ δημοσίευσε επιφυλακτικές, χαμηλότερες από τις αναμενόμενες εκτιμήσεις κερδών για το 3ο τρίμηνο και μείωσε δραστικά τις ετήσιες προβλέψεις του, οδηγώντας σε απότομη πτώση της τιμής της μετοχής της και των ομολόγων της στον κλάδο, Zscaler και Crowdstrike.

WPP (-7%): Ο βρετανικός όμιλος διαφήμισης και επικοινωνίας ανακοίνωσε πολύ μέτρια τριμηνιαία απόδοση για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, με τα κέρδη ολόκληρου του έτους μειωμένα. Υποφέρει από επιβράδυνση των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ινδία, ιδίως στους τομείς της τεχνολογίας, της υγειονομικής περίθαλψης και του λιανικού εμπορίου. Οι προβλέψεις για το 2024 δεν βοήθησαν στην ενίσχυση της τιμής της μετοχής.

Nvidia

Εμπορεύματα

Ενέργεια: Η στάση αναμονής είναι εμφανής στις αγορές πετρελαίου, διχασμένες μεταξύ της τελευταίας αύξησης των εβδομαδιαίων αποθεμάτων των ΗΠΑ, της τέταρτης κατά σειρά, και της διάθεσης ανάληψης κινδύνου των χρηματιστών. Αυτή η όρεξη έχει γαλβανιστεί από μια σειρά υψηλών ρεκόρ στις αγορές μετοχών. Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιθέσεις των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα συνεχίστηκαν, χωρίς να διαταραχθεί ο παγκόσμιος εφοδιασμός πετρελαίου. Το ευρωπαϊκό Brent κινείται στα 81,40 δολάρια, ενώ το αμερικανικό WTI χάνει έδαφος στα 77 δολάρια το βαρέλι. Στην Ευρώπη, παρά τις πιο χειμωνιάτικες καιρικές συνθήκες, οι τιμές του φυσικού αερίου συνεχίζουν να πέφτουν, στα 22 ευρώ/MWh.

Μέταλλα: Οι τιμές των βιομηχανικών μετάλλων ακολούθησαν γενικά ανοδική πορεία αυτή την εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου. Αυτό υποδηλώνει ότι οι φορείς εκμετάλλευσης καλωσορίζουν τα νέα μέτρα της Κίνας για τη στήριξη του τομέα των ακινήτων της. Ο χαλκός διαπραγματεύεται περίπου 8580 δολάρια ΗΠΑ ανά μετρικό τόνο, ο ψευδάργυρος είναι μέχρι 2380 δολάρια ΗΠΑ και το αλουμίνιο είναι περίπου 220 δολάρια. Ο χρυσός κερδίζει επίσης έδαφος, στα USD2025. Παρά την επικρατούσα διάθεση ανάληψης κινδύνου και την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, το χρυσό μέταλλο κατάφερε να σημειώσει πρόοδο – μια εξαιρετική απόδοση που πρέπει να επικροτηθεί!


Γεωργικά προϊόντα: Τίποτα νέο στον τομέα των μαλακών εμπορευμάτων, καθώς οι τιμές των σιτηρών συνεχίζουν να εξασθενούν στο Σικάγο. Η μόνη εξαίρεση είναι το κακάο, του οποίου η τιμή συνεχίζει να αυξάνεται.

Nvidia

Μακροοικονομικά

Ατμόσφαιρα: Τιμές; Τι τιμές; Στο τέλος μιας χρηματιστηριακής εβδομάδας που σημαδεύτηκε από μια βροχή ρεκόρ όλων των εποχών – ευχαριστώ Nvidia – τα επιτόκια αγωνίζονται να ακουστούν. Αλλά ποιος νοιάζεται για τα μακροοικονομικά δεδομένα όταν η υστερία της τεχνητής νοημοσύνης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη; Ειδικά καθώς, συνολικά, οι πρόσφατες εκθέσεις κερδών χρησιμεύουν μόνο για να επιβεβαιώσουν τους επενδυτές στην τρέχουσα στάση τους. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι δείκτες δραστηριότητας στη μεταποίηση και τις υπηρεσίες παραμένουν πάνω από το 50, το όριο μεταξύ επέκτασης και ύφεσης. Οι εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας είναι σταθερές και οι υπάρχουσες πωλήσεις κατοικιών είναι πάνω από τις προσδοκίες. Όλα θα ήταν καλά αν η Fed είχε την καλοσύνη να μειώσει τα επιτόκια πριν από το καλοκαίρι. Εν τω μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς σταθεροποιείται γύρω στο 4,30%, με αρχική στήριξη στο 4,07%. Η «μακροοικονομική» ατζέντα ήταν μάλλον αραιή αυτή την εβδομάδα. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες PMI εξακολουθούσαν να είναι αδύναμοι, ειδικά για τη γερμανική βιομηχανία.

Crypto: Μετά από άνοδο άνω του 22% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, το bitcoin έχει υποχωρήσει κατά 2,5% από τη Δευτέρα, πέφτοντας κάτω από το όριο των 51.000 δολαρίων. Παρά την πτώση της τιμής του BTC, τα δέκα ETF Bitcoin Spot που κυκλοφόρησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 11 Ιανουαρίου έχουν πλέον ξεπεράσει το όριο των 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κεφάλαια που αντλήθηκαν. Το Ether, εν τω μεταξύ, κατακλύζει τον ηγέτη της αγοράς, σημειώνοντας άνοδο 1,8%, και μάλιστα είχε την πολυτέλεια να σπάσει για λίγο πάνω από το όριο των 3. 000 δολαρίων στα μέσα της εβδομάδας. Τέλος, στον απόηχο των εξαιρετικών αποτελεσμάτων της Nvidia και του κύματος ενθουσιασμού γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη (AI), τα κρυπτονομίσματα (τα οποία σχεδιάζουν να συνδυάσουν blockchain και AI) έχουν επωφεληθεί από τη γενική ευφορία. Από τη Δευτέρα, τα crypto-IAs έχουν εκραγεί, με το Fetch. ai (FET) να αυξάνεται κατά 40%, το Ocean Protocol (OCEAN) να αυξάνεται κατά 15% και το Render (RNDR) να αυξάνεται κατά 34%. Όσον αφορά το SingularityNET (AGIX), εξερράγη κατά 78% την ίδια περίοδο.

Nvidia

Nvidia, ένα αντικείμενο λατρείας

Ενώ η χρηματιστηριακή αγορά έχει τα μάτια της στραμμένα στην τεχνητή νοημοσύνη, τα μακροοικονομικά στατιστικά στοιχεία επανέρχονται στο προσκήνιο την επόμενη εβδομάδα. Αυτά περιλαμβάνουν προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο και τον Ιανουάριο, τον πληθωρισμό PCE στις ΗΠΑ. Ενώ η αγορά θα είναι σίγουρα λιγότερο επικεντρωμένη στην Nvidia, αυτά τα δεδομένα, μαζί με μια σειρά άλλων (καταναλωτική εμπιστοσύνη, παραγγελίες διαρκών αγαθών, ΑΕΠ των ΗΠΑ κ. λπ. ), θα έχουν μεγάλη σημασία ενόψει των επικείμενων αποφάσεων της Fed και της ΕΚΤ. Ο ρυθμός των εταιρικών ανακοινώσεων κερδών επιβραδύνεται, αλλά υπάρχουν ακόμα μερικά πράγματα στο ημερολόγιο, συμπεριλαμβανομένων των Salesforce και Broadcom.

πηγή:www.marketscreener.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο