Ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε στις αγορές

Goldman

Nvidia

Αρκετοί δυτικοί χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωσαν νέα ρεκόρ αυτή την εβδομάδα, ενισχυμένοι από τα εταιρικά κέρδη και την υπόσχεση της τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο, τα νέα στο μέτωπο των τιμών των ΗΠΑ δεν είναι πολύ καλά: ο πληθωρισμός και οι τιμές παραγωγού τον Ιανουάριο ήταν πολύ ισχυροί για να διατηρήσουν τις ελπίδες για ταχεία μείωση των επιτοκίων. Η αισιοδοξία των επενδυτών δοκιμάζεται, καθώς η περίοδος κερδών πλησιάζει στο τέλος της με τα τριμηνιαία αποτελέσματα της Nvidia στις 21 Φεβρουαρίου.

Nvidia Nvidia

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της εβδομάδας

Κερδισμένοι

Η Lyft (+46%) και η Uber (+15%) επέστρεψαν στο μαύρο. Η Uber ανακοίνωσε τα πρώτα ετήσια κέρδη της το 2023, στα 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Παρουσίασε επίσης μια λαμπρή προοπτική και ανακοίνωσε επαναγορά μετοχών ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Lyft, μετά από άνοδο λόγω σφάλματος δημοσίευσης αυτή την εβδομάδα, επιβεβαίωσε ωστόσο την άνοδό της αναφέροντας σημαντικά μειωμένες ζημίες το 4ο τρίμηνο του 2023, θετικό EBITDA, πωλήσεις αυξημένες κατά 4% και όγκο κρατήσεων κατά 17% κατά τη διάρκεια της περιόδου. Ωστόσο, οι οδηγοί και από τις δύο εταιρείες κατέβηκαν σε απεργία χθες για να απαιτήσουν καλύτερες συνθήκες αμοιβής.

Super Micro Computer (+36%): Το ράλι στις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης. Ο συναρμολογητής, ο οποίος επωφελείται σε μεγάλο βαθμό από την τάση, έχει θέσει νέα υψηλά όλων των εποχών κάθε μέρα αυτή την εβδομάδα. Έχει κερδίσει 253% από την αρχή του έτους (ναι, καλά διαβάσατε) και 1134% από τον Ιανουάριο του 2023 (ναι, και εδώ).


Diamondback Energy (+18%): Ο παραγωγός πετρελαίου υπέγραψε συμφωνία συγχώνευσης με την ιδιωτική Endeavor Energy Resources, για 26 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτός ο συνδυασμός θα δημιουργήσει ένα νέο ενεργειακό μεγαθήριο, που αναμένεται να αποτιμηθεί σε τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια δολάρια και να είναι εξοπλισμένο για να ανταγωνιστεί άλλους γίγαντες της βιομηχανίας όπως η ConocoPhillips. Η αγορά χειροκροτεί.

Coinbase (+17%) & Robinhood Markets (+16%): Οι πλατφόρμες μεσιτείας κρυπτονομισμάτων επωφελούνται σε μεγάλο βαθμό από τη δύναμη του Bitcoin, το οποίο αυτή την εβδομάδα ξεπέρασε το όριο των 50.000 δολαρίων. Η Coinbase ενθουσίασε επίσης τους επενδυτές επιστρέφοντας στα κέρδη το 4ο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2023 και σημειώνοντας τριμηνιαίες πωλήσεις αυξημένες κατά περισσότερο από 50%. Μια παρόμοια κατάσταση για τη Robinhood, η οποία ανακοίνωσε σταθερά, καλύτερα από τα αναμενόμενα τριμηνιαία αποτελέσματα, απροσδόκητα κέρδη για την περίοδο και περιουσιακά στοιχεία υπό φύλαξη αυξημένα κατά 65% για το έτος.

Arm (+16%): Όπως και η Super Micro Computer, η ARM με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο επωφελείται από τη φρενίτιδα των επενδυτών για τεχνητή νοημοσύνη. Αυτή την εβδομάδα, η τιμή της μετοχής του κατασκευαστή τσιπ αυξήθηκε ξανά μετά από ανακοίνωση του ηγέτη της βιομηχανίας Nvidia, η οποία αποκάλυψε ότι είχε λάβει θέση σχεδόν 150 εκατομμυρίων δολαρίων στον βρετανικό όμιλο. Η ARM αύξησε επίσης την ετήσια εκτίμησή της για τις πωλήσεις. Η μετοχή έχει κερδίσει πάνω από 90% από την αρχή του έτους.

Χαμένοι

Avis Budget (-28%): Η εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων υποχώρησε μετά τη δημοσίευση απογοητευτικών αποτελεσμάτων για το 4ο τρίμηνο του 2023. Τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 7,1 δολάρια, σημαντικά χαμηλότερα από τα 10,1 δολάρια του προηγούμενου έτους, ενώ οι πωλήσεις μειώθηκαν ελαφρώς και κάτω από τις προσδοκίες της αγοράς. Πρέπει να σημειωθεί ότι η τιμωρία είναι αυστηρή, καθώς οι ετήσιες πωλήσεις έφτασαν σε υψηλό ρεκόρ και οι όγκοι ενοικίων αυξήθηκαν.

Twilio (-15%): Ο κατασκευαστής λογισμικού επικοινωνιών cloud τα πήγε καλύτερα από το αναμενόμενο το περασμένο τρίμηνο, με πωλήσεις 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά ψύχθηκε τις αγορές ανακοινώνοντας επιβράδυνση της μελλοντικής ανάπτυξης και μείωση των εσόδων Αναμένει επίσης υψηλότερα έξοδα το τρέχον τρίμηνο.

West Pharma (-14%): Ο κατασκευαστής φαρμακευτικού εξοπλισμού δεν υπολείπεται των προσδοκιών. Οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 10% το 2023 και το μικτό περιθώριο κέρδους και τα κέρδη της αυξήθηκαν το τελευταίο τρίμηνο. Ωστόσο, ο αμερικανικός όμιλος παρουσίασε δειλές προβλέψεις για το 2024: τα προσαρμοσμένα κέρδη και οι καθαρές προοπτικές πωλήσεων δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες της αγοράς.

Nvidia

Εμπορεύματα

Ενέργεια: Μικρά εβδομαδιαία κέρδη στο πετρέλαιο αυτή την εβδομάδα, παρά τους αντίθετους ανέμους όπως η άνοδος του δολαρίου ΗΠΑ και η απότομη αύξηση των εβδομαδιαίων αποθεμάτων των ΗΠΑ (αύξηση 12 εκατομμυρίων βαρελιών). Ο ΟΠΕΚ και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) δημοσίευσαν τη μηνιαία έκθεσή τους για τις αγορές πετρελαίου. Δεν έχουν αλλάξει πολλά από τον Ιανουάριο, καθώς ο ΟΠΕΚ και ο IEA δεν έχουν τροποποιήσει τις προβλέψεις τους για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου. Το καρτέλ εξακολουθεί να είναι πολύ αισιόδοξο για την κατάσταση της ζήτησης, ενώ ο IEA είναι πολύ λιγότερο, αναμένοντας να εξαντληθεί. Το ευρωπαϊκό Brent αυξήθηκε στα 83 δολάρια, ενώ το αμερικανικό WTI ανέβηκε στα 78 δολάρια το βαρέλι. Στην Ευρώπη, ο ήπιος χειμερινός καιρός και τα άνετα επίπεδα αποθήκευσης οδηγούν τις τιμές του φυσικού αερίου σε νέο ετήσιο χαμηλό των 24 EUR/MWh.

Μέταλλα: Ο χρυσός υπέστη πλήγμα, υποχωρώντας κοντά στα 2.000 δολάρια η ουγγιά, τιμωρούμενος από τα τελευταία οικονομικά στατιστικά στοιχεία των ΗΠΑ, τα οποία ελάχιστα ενθαρρύνουν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να βιαστεί και να μειώσει τα βασικά της επιτόκια. Ως αποτέλεσμα, οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν εκτοξευθεί, εις βάρος του βάρβαρου κειμηλίου, το οποίο έχει επιστρέψει στο σημείο μηδέν. Στα βιομηχανικά μέταλλα, ο χαλκός παρέμεινε στάσιμος στο LME στα 8150 δολάρια, όπως και το αλουμίνιο (2200 δολάρια) και ο ψευδάργυρος (2300 δολάρια).

Γεωργικά προϊόντα: Καμία βελτίωση στον ορίζοντα στο Σικάγο, όπου οι τιμές των σιτηρών συνεχίζουν την πτωτική τους τάση. Το καλαμπόκι διαπραγματεύεται περίπου στα 430 σεντς, σε σύγκριση με τα 570 σεντς ανά μπούσελ για το σιτάρι.

Nvidia

Μακροοικονομικά

Γενικό κλίμα: “Μην πολεμάτε τη Fed“. Αλήθεια? Αναρωτιόμαστε ποιος εξακολουθεί να δίνει προσοχή στα επιτόκια. Από την αρχή του έτους, η απόδοση του 10ετούς στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε από 3,78% σε 4,33% την περασμένη εβδομάδα. Χωρίς αντίκτυπο στους κύριους δείκτες των ΗΠΑ, οι οποίοι για άλλη μια φορά σημείωσαν νέα υψηλά όλων των εποχών. Χάρη σε ποιον; AI, φυσικά! Και όμως, ένας από τους πυλώνες της ανόδου ήταν ο έλεγχος του πληθωρισμού, ο οποίος επέτρεψε τη μείωση των βασικών επιτοκίων. Δυστυχώς, τα πράγματα αρχίζουν να καταρρέουν. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) των ΗΠΑ διαμορφώθηκε πάνω από τις προσδοκίες στο +3,9% σε ετήσια βάση, έναντι +3,7% που αναμενόταν. Η δημοσίευση της Παρασκευής ενός PPI χωρίς τα τρόφιμα και την ενέργεια, ο οποίος δεν ήταν μόνο πάνω από τις προσδοκίες (2% έναντι 1,6% σε ετήσια βάση) αλλά και αυξημένος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (αναθεωρημένο ποσοστό 1,7%) πρόσθεσε ένα περαιτέρω στρώμα. Η επόμενη προθεσμία είναι η 29η Φεβρουαρίου, με τη δημοσίευση του PCE Core, του προτιμώμενου δείκτη της Fed για τις τάσεις των τιμών. Μείνετε συντονισμένοι.

Κρυπτο. Το Bitcoin (BTC) συνεχίζει την ίδια ανοδική τάση με την περασμένη εβδομάδα, κερδίζοντας 8% από τη Δευτέρα για να φτάσει τα 52.200 δολάρια τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές. Για άλλη μια φορά, αυτή η άνοδος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη ροή κεφαλαίων σε ETF Bitcoin Spot στις ΗΠΑ, με ρεκόρ καθαρών εισροών μίας ημέρας ύψους 631,3 εκατομμυρίων δολαρίων σε ETF την Τρίτη. Σε αυτό το επίπεδο τιμών, σχεδόν το 90% των κατόχων Bitcoin βρίσκονται πλέον σε θέση μη πραγματοποιηθέντων κεφαλαιακών κερδών. Το Ether ακολούθησε την ίδια τάση αυτή την εβδομάδα, ξεπερνώντας ακόμη και τον ηγέτη της αγοράς ανεβαίνοντας 12% πάνω από το όριο των 2. 800 δολαρίων.

Nvidia

Η αντίστροφη μέτρηση για την Nvidia ξεκίνησε. . .

Τη Δευτέρα, οι αγορές μετοχών στην ηπειρωτική Κίνα επιστρέφουν μετά από μια εβδομάδα απουσίας για το σεληνιακό νέο έτος. Ωστόσο, η Wall Street θα είναι κλειστή για τα γενέθλια του George Washington. Άλλα αξιοσημείωτα γεγονότα είναι τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Τετάρτη) και οι δείκτες flash PMI από τις μεγάλες οικονομίες (Πέμπτη). Τα τελευταία μεγάλα εταιρικά αποτελέσματα είναι στον ορίζοντα: Walmart, Home Depot και Air Liquide (Τρίτη), HSBC και το αστέρι της στιγμής Nvidia (Τετάρτη) ή Nestlé και Mercedes (Πέμπτη).

πηγή:www.marketscreener.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο