Ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε στις αγορές

επενδυτές

Wall Street

Ενώ η Wall Street σημείωσε ακόμη ένα ρεκόρ αυτή την εβδομάδα, παρά τις εντάσεις στην αγορά ομολόγων, η Ευρώπη εμφανίστηκε πιο διστακτική. Τα είδη πολυτελείας και ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας ειδικότερα τα πήγαν καλά εκεί, αλλά οι χρηματοπιστωτικές μετοχές υπέστησαν μεγάλες απώλειες. Ελλείψει μακροοικονομικού καταλύτη, η μεταβλητότητα έχει εξαφανιστεί κάπως. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ μπορεί να είναι κρίσιμα την επόμενη εβδομάδα.

Wall Street Wall Street

Κερδισμένοι και χαμένοι της εβδομάδας

Κερδισμένοι

ARM Holdings (+60%): Ο βρετανικός σχεδιαστής τσιπ, που μπήκε πέρυσι στο χρηματιστήριο της Wall Street χωρίς να κάνει πολύ θραύση, μόλις έλαβε την ετικέτα “AI”, μετά από εκπληκτικά ισχυρά αποτελέσματα που προωθήθηκαν από, όπως μαντέψατε, την τεχνητή νοημοσύνη. Η αγορά πιστεύει ότι βρήκε τη νέα χρυσή χήνα της. Η μετοχή αυξήθηκε κατά 48% μόνο την Πέμπτη.

alantir (+44%): Η αμερικανική εταιρεία συμβούλων είναι κάτι σαν UFO στο τοπίο. Η μετοχή, που ήδη φλερτάρεται από τους επενδυτές, εκτινάχθηκε με την ανακοίνωση των πρώτων κερδών της το 2023. Η αγορά μπορεί κάλλιστα να αναρωτιέται για την ασυμφωνία μεταξύ ενός στρατοσφαιρικού λειτουργικού περιθωρίου και ενός ελάχιστου καθαρού περιθωρίου. Αλλά προς το παρόν, οι επενδυτές δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για το μπουκάλι, αρκεί να μπορούν να μεθύσουν.

Confluent (+31%): Ο σχεδιαστής υποδομών δεδομένων είδε την τιμή της μετοχής του να σημειώνει άλμα, καθώς οι αναλυτές αύξησαν τους στόχους τιμών της μετοχής ως απάντηση στα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου της εταιρείας, τα οποία ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη μη GAAP ύψους 0,09 δολαρίων ανά απομειωμένη μετοχή, μια σημαντική βελτίωση σε σχέση με τη ζημία των 0,09 δολαρίων ένα χρόνο νωρίτερα. Τα έσοδα αυξήθηκαν επίσης σε 213,2 εκατ. δολάρια από 168,7 εκατ. δολάρια. Οι θετικές οικονομικές επιδόσεις και οι αισιόδοξες προοπτικές των αναλυτών συνέβαλαν στην εκτίναξη της τιμής της μετοχής της Confluent.

Monolithic Power(+18%): Η μετοχή της Monolithic Power Systems σημείωσε άνοδο μετά την πρόβλεψη της εταιρείας για τα έσοδα του τρέχοντος τριμήνου που υπερέβη τις εκτιμήσεις. Η εταιρεία επωφελείται από την αυξημένη ζήτηση για τις μονάδες ελέγχου ισχύος που χρησιμοποιεί σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Η Monolithic Power αναμένει έσοδα πρώτου τριμήνου μεταξύ 437 και 457 εκατομμυρίων δολαρίων, ξεπερνώντας τα εκτιμώμενα 430,8 εκατομμύρια δολάρια. Τα έσοδα της εταιρείας στο τέταρτο τρίμηνο ανήλθαν σε 454 εκατομμύρια δολάρια, ελαφρώς πάνω από τα αναμενόμενα 452,1 εκατομμύρια δολάρια, με σημαντική αύξηση στον τομέα των επιχειρηματικών δεδομένων.


Walt Disney (+14%): Ο όμιλος άφησε άφωνους τους επικριτές, δημοσιεύοντας σταθερά αποτελέσματα και πολλαπλασιάζοντας τις πρωτοβουλίες του. Η Disney επένδυσε στην Epic Games, εγκαινίασε μια αθλητική πλατφόρμα με τη Fox και τη Warner και διαβεβαίωσε για τις προοπτικές του Disney+. Το μέρισμα αυξήθηκε και το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ενισχύθηκε. Μια καλή εβδομάδα για τον Όμιλο.

Χαμένοι

Snap (-35%): Η μετοχή υποχώρησε κατά 35% μόνο στη συνεδρίαση της Τετάρτης, αφού οι πωλήσεις του τέταρτου τριμήνου δεν ικανοποίησαν τις προσδοκίες της Wall Street. Η Snap υποφέρει από τις συγκρίσεις με μεγάλες πλατφόρμες όπως η Meta και η Alphabet στο μέτωπο της διαφήμισης. Τα στοιχεία που δημοσίευσε το Pinterest το βράδυ της Πέμπτης φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι οι γίγαντες του κλάδου καταλαμβάνουν περισσότερους προϋπολογισμούς από τους μικρότερους αντιπάλους τους.

PayPal (-10%): Η μητέρα όλων των fintechs αγωνίζεται να επανέλθει σε τροχιά μπροστά στον έντονο ανταγωνισμό. Οι επιδόσεις και οι προοπτικές είναι απογοητευτικές. Η Morgan Stanley πιστεύει ότι ο όμιλος κινείται πολύ αργά στις πρωτοβουλίες μετασχηματισμού του.

Everest group (-8%): Οι μετοχές υποχώρησαν καθώς τα έσοδα της εταιρείας στο τέταρτο τρίμηνο δεν ικανοποίησαν τις προσδοκίες των αναλυτών. Παρά τη σημαντική αύξηση των κερδών ανά απομειωμένη μετοχή, από 12,66 δολάρια σε 18,53 δολάρια, τα έσοδα των 3,66 δισ. δολαρίων για το τρίμηνο ήταν χαμηλότερα από τα αναμενόμενα 3,73 δισ. δολάρια. Αυτή η απώλεια εσόδων οδήγησε σε πτώση της τιμής της μετοχής της εταιρείας.

Wall Street

Εμπορεύματα

Ενέργεια: Το πετρέλαιο συνεχίζει να κάνει γιο-γιο καθώς οι τιμές του αργού εναλλάσσονται μεταξύ ανόδου και πτώσης. Αυτή την εβδομάδα, αυξήθηκε. Το πλαίσιο παραμένει αβέβαιο στη Μέση Ανατολή, με την απόρριψη από το Ισραήλ της προσφοράς κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και την εξάλειψη από τις ΗΠΑ των ομάδων που υποστηρίζουν την Τεχεράνη στο Ιράκ. Παράλληλα, η Αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας αναθεώρησε τις προβλέψεις της για την παραγωγή το 2024 και αναμένει ότι θα κορυφωθεί κάτω από τα 13,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Στο μέτωπο των τιμών, το αργό πετρέλαιο τύπου Brent ανέβηκε ξανά πάνω από τα 80 δολάρια, στα 81,7 δολάρια, ενώ το αμερικανικό WTI διαπραγματεύεται γύρω στα 76,50 δολάρια. Όσον αφορά το φυσικό αέριο, η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς συνεχίζει να διαμορφώνεται στα 27 EUR/MWh για την TTF του Ρότερνταμ.

Μέταλλα: Τα βιομηχανικά μέταλλα ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με μικτή σειρά. Το αλουμίνιο και ο κασσίτερος κέρδισαν έδαφος, ενώ ο χαλκός, ο ψευδάργυρος και ο μόλυβδος υποχώρησαν. Στο Λονδίνο, ένας τόνος χαλκού διαπραγματευόταν γύρω στα 8. 200 δολάρια, τιμωρημένος από την άνοδο του δολαρίου ΗΠΑ, αλλά και από την αύξηση της παραγωγής στο Περού, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό παγκοσμίως. Στα πολύτιμα μέταλλα, ο χρυσός βαδίζει στα 2025 δολάρια, το ασήμι χάνει έδαφος στα 22,50 δολάρια και το παλλάδιο συνεχίζει την πτώση του στα 870 δολάρια.


Γεωργικά προϊόντα: Το Σικάγο παραμένει σε ύφεση, με τις τιμές των σιτηρών να συνεχίζουν να μειώνονται. Η τελευταία έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ δεν αλλάζει την κατάσταση, αντιθέτως, καθώς το USDA αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για τα αποθέματα σιταριού και καλαμποκιού λόγω της ασθενέστερης εγχώριας ζήτησης. Ένα μπούσελ καλαμποκιού διαπραγματεύεται γύρω στα 435 σεντς. Το σιτάρι διαπραγματεύεται γύρω στα 600 σεντς.

Wall Street

Μακροοικονομικά

Γενικά: Προχωρήστε, δεν υπάρχει τίποτα να δείτε. Ελλείψει σημαντικών γεγονότων, και μετά τις κεντρικές τράπεζες, οι επενδυτές είχαν ελάχιστα ζουμερά στατιστικά στοιχεία για να βάλουν τα δόντια τους. Θα σταθούμε μόνο στους δείκτες δραστηριότητας των ΗΠΑ, τον δείκτη S&P Global US Services PMI και τον δείκτη υπηρεσιών ISM, οι οποίοι βγήκαν πάνω από τη ζώνη συρρίκνωσης 50. Με άλλα λόγια, όλα πάνε καλά και η αφήγηση για μια ήπια προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας εξακολουθεί να ισχύει. Ως αποτέλεσμα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ παρέμεινε σχετικά σταθερή εντός ενός οριζόντιου καναλιού σταθεροποίησης μεταξύ 3,85% και 4,23/25%. Αλλού στον κόσμο, οι κινεζικές τιμές καταναλωτή μειώθηκαν κατά 0,8% τον Ιανουάριο, ένδειξη ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου εξακολουθεί να αναρρώνει. Μέχρι στιγμής, οι πρωτοβουλίες των τοπικών αρχών για την επανεκκίνηση της οικονομίας έχουν αποδειχθεί μάταιες ή περιορισμένες.

Κρυπτογράφηση: Το Bitcoin εκτινάχθηκε κατά περισσότερο από 11% αυτή την εβδομάδα και τώρα, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, βρίσκεται σε επαφή με τις 47.500 μονάδες. Το ethereum ακολουθεί την ίδια τάση, σημειώνοντας άνοδο σχεδόν 10% από τη Δευτέρα και επιστρέφοντας πάνω από τα 2.500 δολάρια. Αυτή η άνοδος των κρυπτογραφημένων περιουσιακών στοιχείων εντάσσεται στο πλαίσιο της επιστροφής της όρεξης των επενδυτών για ρίσκο, όπως αποδεικνύεται από τα ιστορικά υψηλά των αμερικανικών χρηματιστηριακών δεικτών. Τα Bitcoin Spot ETFs, που ξεκίνησαν στις 11 Ιανουαρίου, συνεχίζουν να προσελκύουν μεγάλο αριθμό επενδυτών. Το ETF της BlackRock (IBIT) συγκέντρωσε σχεδόν 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια και το ETF της Fidelity (FBTC) περίπου 2,81 δισεκατομμύρια δολάρια από την εισαγωγή τους στην αγορά. Η 8η Φεβρουαρίου ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη για τα εν λόγω αμοιβαία κεφάλαια, με την BlackRock να καταγράφει εισροές ύψους 204,1 εκατ. δολαρίων και την Fidelity εισροές ύψους 128,3 εκατ. δολαρίων στο ETF της. Τα στοιχεία αυτά μαρτυρούν το ενδιαφέρον και την κερδοσκοπία που επέδειξαν οι επενδυτές τις τελευταίες ημέρες.

Wall Street

Η εβδομάδα που έρχεται

Το ημερολόγιο κερδών της επόμενης εβδομάδας περιλαμβάνει μια σειρά από ονόματα υψηλού προφίλ, όπως η Coca-Cola, η Shopify, η Michelin, η Heineken, η Airbus, η Capgemini, η Schneider, η Deere, η EssilorLuxottica, η ENI, η Safran και η Stellantis. Μετά από μια σχετικά ήσυχη περίοδο, επανήλθαν στην επιφάνεια και τα μακροοικονομικά στοιχεία, όπως ο πληθωρισμός και οι τιμές παραγωγού του Ιανουαρίου στις ΗΠΑ και διάφοροι δείκτες εμπιστοσύνης (Empire State, Philly Fed, University of Michigan). Στην Ασία, το σεληνιακό νέο έτος θα διαταράξει το εμπορικό ημερολόγιο. Η Σαγκάη δεν θα ανοίξει ξανά πριν από τις 19 Φεβρουαρίου και η Ταϊβάν στις 15 Φεβρουαρίου. Το Χονγκ Κονγκ κάνει διάλειμμα για δύο συνεδριάσεις και συνεχίζει στις 14 Φεβρουαρίου. Στη Σεούλ, μόνο η Δευτέρα θα είναι ρεπό. Επανέναρξη στις 13 Φεβρουαρίου. Καμία διαπραγμάτευση τη Δευτέρα ούτε στην Ιαπωνία, η οποία γιορτάζει την ημέρα ίδρυσης της.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο