Αναθεώρηση FTSE Large Cap: Μέσα ο ΔΑΑ, έξω η… (του Δημοσθένη Τρίγγα)

FTSE

Του Δημοσθένη Τρίγγα

Η επικείμενη αναθεώρηση του FTSE Large Cap, που θα λάβει χώρα τον Ιούνιο 2024, συμπεριλαμβάνει μια σημαντική αλλαγή. Πιο συγκεκριμένα, η αναθεώρηση του δείκτη δεν θα βασίζεται πλέον στην κεφαλαιοποίηση της τελευταίας εργάσιμης του Απριλίου, όπως γινόταν μέχρι και την προηγούμενη αναθεώρηση, αλλά στη μέση κεφαλαιοποίηση ολόκληρου του μήνα Απριλίου, αφού, φυσικά, εξαιρεθούν τα Σ/Κ και οι αργίες, όπως αναφέρει ο νέος κανονισμός.

Σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές/διαγραφές, η προσεχής αναθεώρηση του FTSE Large Cap έρχεται να κλείσει μια εκκρεμότητα που άφησε η εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ). Ειδικότερα, ο ΔΑΑ αναμένεται να εισαχθεί στον δείκτη FTSE Large Cap στην τακτική αναθεώρηση και όχι, όπως αρκετοί είχαν αναφέρει, ως έκτακτη εισαγωγή. Ο λόγος είναι ότι ο ΔΑΑ δεν διέθετε κεφαλαιοποίηση άνω του 5% επί της συνολικής κεφαλαιοποίησης του FTSE Large Cap, που αναφέρει ο κανονισμός του FTSE.

Παράλληλα, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ποια εταιρία θα υποβιβασθεί στον δείκτη FTSE Mid Cap λόγω της εισαγωγής του ΔΑΑ. Σύμφωνα με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση, και εισερχόμενοι στον καθοριστικό πλέον μήνα Απρίλιο, στις τρεις τελευταίες θέσεις και υποψήφιες για υποβιβασμό με σειρά είναι Quest, ΕΥΔΑΠ και Autohellas. Οι ΕΛΧΑ και Σαράντης δείχνουν να έχουν “ξεφύγει”, καθώς απέχουν από την τελευταία (Quest) 19% και 24% αντίστοιχα, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα τη μεγαλύτερη επίδραση στον FTSE Large Cap ασκεί η Εθνική Τράπεζα, αφού έχει την υψηλότερη σταθμισμένη κεφαλαιοποίηση με 4,8 δισ. ευρώ, έναντι 4,3 δισ. ευρώ της Eurobank και τρίτη την Coca-Cola HBC με 4,3 δισ. ευρώ, αφού υπάρχει ο capping factoρ που έχει επιβληθεί, περιορίζοντας τη στάθμιση των τριών αυτών εταιρειών. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η Εθνική Τράπεζα είναι η μόνη που αναμένεται να την περιορίσει εκ νέου ο capping factor, καθώς ξεπερνά το 10,8%, έναντι του πλαφόν 10% του δείκτη.

FTSE

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο