Αναβάθμισε την Ελλάδα σε investment grade η Fitch

Fitch

Στη βαθμίδα “ΒΒΒ-” αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch, δίνοντας στη χώρα μας την επενδυτική βαθμίδα, με σταθερό outlook. Η Fitch αναμένει η ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,4% το 2023, αναθεωρώντας ελαφρώς ανοδικά την προηγούμενη εκτίμησή της. Σε παρόμοια επίπεδα βλέπει την ανάπτυξη για τη διετία 2024-2025. Τι αναφέρει ο οίκος για την πορεία των τραπεζών, του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών και του πληθωρισμού.

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, εξηγώντας την απόφασή του, που έρχεται μετά από τις αντίστοιχες των οίκων Standard and Poor’s, DBRS και Scope, που είχαν ήδη αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα, κάνει λόγο για ευνοϊκή δυναμική του ελληνικού δημοσίου χρέους, καθώς, όπως σημειώνει, αναμένει ότι ο λόγος του χρέους της γενικής κυβέρνησης προς το ΑΕΠ θα παραμείνει σε ισχυρή πτωτική τάση, χάρη στη σταθερή ονομαστική ανάπτυξη, την υπερεκτέλεση του προϋπολογισμού και την ευνοϊκή δομή εξυπηρέτησης του χρέους. Η Fitch αξιολογεί επίσης τους κινδύνους πολιτικής ως σχετικά χαμηλούς, λόγω του σταθερού πολιτικού πλαισίου στη χώρα, αλλά και της καλά εδραιωμένη δημοσιονομικής σύνεσης.

Ο οίκος προβλέπει ότι ο δείκτης χρέους θα μειωθεί στο 160,8% φέτος και στο 141,2% το 2027, από 171,4% το 2022. Η προβλεπόμενη πτώση του δείκτη χρέους κατά 65 ποσοστιαίες μονάδες από το πανδημικό υψηλό του 205% του ΑΕΠ, συγκαταλέγεται στις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ του συνόλου των κρατών που αξιολογεί ανά τον κόσμο η Fitch, αν και ο λόγος χρέους εξακολουθεί να προβλέπεται να είναι κοντά στο τριπλάσιο του μέσου όρου των χωρών με αξιολόγηση “BBB”. Μετριαστικοί παράγοντες όπως το χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, οι πολύ μακρές λήξεις του (18 έτη) και το σημαντικό ρευστό απόθεμα μετρητών (περίπου 16,5% του ΑΕΠ στα μέσα Νοεμβρίου) μειώνουν τους κινδύνους για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας, σημειώνεται στην έκθεση.

Ισχυρή κρίνει ο οίκος και τη δέσμευση της χώρας για δημοσιονομική εξυγίανση, με το πρωτογενές πλεόνασμα να αναμένεται να αυξηθεί στο 1,1% του ΑΕΠ το 2023 και κατά μέσο όρο στο 2,2% το 2024-2025. Με μέσο όρο 1,1% του ΑΕΠ το 2024-25, το ονομαστικό έλλειμμα θα είναι πολύ χαμηλότερο από τη διάμεση τιμή για τις χώρες με αξιολόγηση “BBB” (2,8%). Η δημοσιονομική σύνεση βασίζεται σε συντηρητικές υποθέσεις δαπανών στους πρόσφατους προϋπολογισμούς (κάτι που ισχύει επίσης στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2024), με την υπέρβαση των εσόδων να παρέχει δημοσιονομικό χώρο για έκτακτες δαπάνες: το 2023 περιελάμβαναν μέτρα σχετικά με την ενεργειακή κρίση και την κλιματική αλλαγή.

Οι αρχές σχεδιάζουν φορολογικές μεταρρυθμίσεις για την αύξηση των εσόδων το 2024 για να συγκεντρώσουν επιπλέον 600 εκατομμύρια ευρώ για κοινωνικές δαπάνες. Σε συνδυασμό με τις προσπάθειες για τη βελτίωση της ψηφιοποίησης και τη μείωση της φοροδιαφυγής, αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει τη βάση των φορολογικών εσόδων και να παράσχει περαιτέρω δημοσιονομικό χώρο για πρόσθετες επενδύσεις κεφαλαίου για την τόνωση της ανάπτυξης, σύμφωνα πάντα με τη Fitch.

  • Ανάπτυξη 2,4% το 2024-2025

Η Fitch αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,4% το 2023, αναθεωρώντας ελαφρώς ανοδικά την προηγούμενη εκτίμησή της. Όπως σημειώνει ο οίκος, “η εκτίμησή μας αποτυπώνει τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για την κατανάλωση τα τελευταία τρίμηνα και την προσδοκία για ισχυρές επιδόσεις στις επενδύσεις”. Ο οίκος βλέπει την ανάπτυξη για την περίοδο 2024-2025 σε παρόμοια επίπεδα (κατά μέσο όρο στο 2,4%), εκτιμώντας ότι θα υποστηριχθεί από τη μείωση του πληθωρισμού, την απορρόφηση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος. Οι καθοδικοί κίνδυνοι αφορούν κυρίως εξωτερικές εξελίξεις, αν και η Ελλάδα έχει αποδειχθεί εν γένει ανθεκτική στη μείωση της ζήτησης από βασικούς εμπορικούς εταίρους, κυρίως χάρη στις σταθερές επιδόσεις του τομέα των υπηρεσιών.

  • Σταθερότητα στην πολιτική

Οι κίνδυνοι πολιτικής έχουν εκτονωθεί μετά την καθαρή νίκη της κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές στα τέλη Ιουνίου, η οποία της παρέχει ξεκάθαρη πλειοψηφία για να εφαρμόσει τη μεταρρυθμιστική της ατζέντα κατά την επόμενη πενταετία, αναφέρει ο οίκος.

Όπως σημειώνει η Fitch, μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως το επιχειρείν, το κράτος δικαίου και η αγορά εργασίας, βρίσκονται στα σκαριά και θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη μεσοπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική της χώρας και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση ορισμένων διαρθρωτικών αδυναμιών.

Η δέσμευση για ανάκαμψη και ανθεκτικότητα παραμένει ισχυρή, με την Ελλάδα να σημειώνει σταδιακή πρόοδο όσον αφορά τις εκταμιεύσεις και την ανάπτυξη έργων και μεταρρυθμίσεων, παρόλο που εξακολουθούν να υφίστανται ορισμένοι κίνδυνοι για την εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο