Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες ο S&P- Θετικό το outlook- Αρχίζουν να επωφελούνται από το θετικό momentum

Σε αναβάθμιση των αξιολογήσεων ελληνικών τραπεζών προχώρησε την Πέμπτη o S&P, τονίζοντας ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αρχίζει να επωφελείται από το θετικό momentum στην ελληνική οικονομία. 

Ο S&P σημειώνει ότι το θετικό κλίμα στις αγορές έχει περιορίσει τις ανησυχίες σχετικά με το χρηματοδοτικό προφίλ των ελληνικών τραπεζών καθώς οι τελευταίες διατηρούν χαμηλά το κόστος χρηματοδότησης χάρη στη σταθερή καταθετική βάση και την πρόσβαση σε πιο φθηνή χρηματοδότηση από τις διεθνείς αγορές χρέους.

Αναφέρει επίσης ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταγράψει σημαντική πρόοδο στη βελτίωση της κερδοφορίας τους και στην ανθεκτικότητα των επιχειρηματικών τους μοντέλων.

Ειδικότερα, η S&P αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Alpha Bank σε ΒΒ από ΒΒ- και διατήρησε στο Β το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο. Το outlook είναι θετικό. 

Eurbank: Αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο σε BB+ από ΒΒ και διατήρησε στο Β το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο. To outlook είναι θετικό. 

Εθνική Τράπεζα: Αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο σε BB+ από ΒΒ και διατήρησε στο Β το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο. To outlook είναι θετικό. 

Πειραιώς: Αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο σε BB από ΒΒ- και διατήρησε στο Β το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο. To outlook είναι θετικό. 

Aegean Baltic Bank: Αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο σε BB- από B+και διατήρησε στο Β το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο. To outlook είναι σταθερό.

  • Πιο ανθεκτικό το τραπεζικό σύστημα

«Βλέπουμε βελτίωση της ανθεκτικότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Το 2023, τα εγχώρια μη εξυπηρετούμενα στοιχεία ενεργητικού μειώθηκαν περαιτέρω λόγω των μεγαλύτερων πωλήσεων και τιτλοποιήσεων, αλλά το κυριότερο, το σύστημα δεν κατέγραψε σημαντικές νέες εισροές από αθετημένα δάνεια.

  • Τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν ήδη δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) στο 3%-4% στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024 και αναμένουμε να δούμε περαιτέρω βελτίωση μέχρι το τέλος του 2026. Ένας υποστηρικτικός παράγοντας της βελτίωσης του προφίλ ρίσκου των τραπεζών είναι το θετικό οικονομικό momentum στην Ελλάδα» σημειώνει στην ανακοίνωση ο S&P.

Όπως αναφέρει «παρά τις υποτονικές προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρώπη, αναμένουμε ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά μέσο όρο κατά 2,4% την περίοδο 2024-2027, ξεπερνώντας σε απόδοση πολλές χώρες της ευρωζώνης».

Αυτό αντικατοπτρίζει σύμφωνα με τον S&P μια απτή ανάκαμψη της επενδυτικής δραστηριότητας που οφείλεται στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, στη μεγαλύτερη οικονομική ισχύ των επιχειρήσεων και στις επιπτώσεις της διαδικασίας κάλυψης της υστέρησης στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία, καθώς εξακολουθεί να είναι περίπου 22% μικρότερη από το απόγειο της πριν από την κρίση χρέους πριν από το 2008.

«Η επέκταση έως το 2024 του προγράμματος Ηρακλής, βάσει του οποίου η Ελλάδα εγγυάται τα ανώτερης εξασφάλισης τμήματα των τιτλοποιημένων NPEs, θα στηρίξει περαιτέρω τη συνεχιζόμενη μεταφορά επισφαλών περιουσιακών στοιχείων από τους ισολογισμούς των τραπεζών σε προβληματικούς αγοραστές χρεών τη φετινή χρονιά» σημειώνει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο