Ανέκαμψε η ευρωπαϊκή δραστηριότητα ιδιωτικού δανεισμού

πληθωρισμός

Deloitte

Η ευρωπαϊκή δραστηριότητα ιδιωτικού δανεισμού ανέκαμψε σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά στα μέσα του 2022, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Deloitte την Τρίτη, σε μια ένδειξη ότι οι επενδυτές συσσωρεύονται σε επικίνδυνο εταιρικό χρέος καθώς αναμένουν μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέτος.

Τα ιδιωτικά κεφάλαια χρέους, τα οποία δανείζουν κυρίως με υψηλά επιτόκια σε χρεωμένες εταιρείες που υποστηρίζονται από οίκους εξαγοράς, επέκτειναν 189 δάνεια το τελευταίο τρίμηνο του 2023, ανέφερε η λογιστική ομάδα, τα περισσότερα από το δεύτερο τρίμηνο του 2022, λίγο πριν η ΕΚΤ αυξήσει για πρώτη φορά τα επιτόκια.

Ο Andrew Cruickshank, διευθυντής της Deloitte και συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι ο όγκος των συμφωνιών ιδιωτικού χρέους πιθανότατα εξακολουθεί να αυξάνεται φέτος μετά το άνοιγμα των πιστωτικών αγορών σε δανειολήπτες υψηλότερου κινδύνου, ακόμη και όταν η ΕΚΤ διατηρεί τα επιτόκια σε υψηλά ρεκόρ.

«Από τη δική μας εργασία σε εξέλιξη, η δραστηριότητα φαίνεται να είναι υψηλότερη από ό, τι ήταν τα δύο τελευταία τρίμηνα του περασμένου έτους», δήλωσε ο Cruickshank, ο οποίος συμβουλεύει ευρωπαϊκές εταιρείες για συμφωνίες ιδιωτικού χρέους.

Η ανάκαμψη στις ιδιωτικές αγορές, όπου ο αριθμός των συμφωνιών στην Ευρώπη υποχώρησε το δεύτερο τρίμηνο του 2023 στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2020 σύμφωνα με την Deloitte, απηχεί την αναβίωση της αγοράς ομολόγων που εκδίδονται από εταιρείες υψηλού κινδύνου.

Οι πωλήσεις ευρωπαϊκών ομολόγων σκουπίδια – που εκδίδονται από εταιρείες των οποίων το χρέος αξιολογείται ως κερδοσκοπικό – αυξήθηκαν κατά 51% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του οίκου αξιολόγησης S&P Global.

Οι επενδυτές χρέους πέρασαν μεγάλο μέρος του περασμένου έτους ανησυχώντας ότι οι αυστηρές συνθήκες χρηματοδότησης θα προκαλούσαν αθέτηση δανεισμού από τις ασθενέστερες εταιρείες.

Τώρα, ο δείκτης iTraxx Europe Crossover, ο οποίος μετρά το κόστος ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας σε ένα καλάθι ευρωπαϊκών ομολόγων σκουπίδια, διαπραγματεύεται σε χαμηλό περίπου δύο ετών 302 μονάδων βάσης (bps), από 406 bps τον Σεπτέμβριο.

Η ταχεία χαλάρωση των πιστωτικών συνθηκών πριν από οποιαδήποτε κίνηση της ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων έχει αναστατώσει ορισμένους από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Isabel Schnabel δήλωσε σε πανεπιστημιακή διάλεξη στο Μιλάνο την περασμένη εβδομάδα ότι οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες είχαν χαλαρώσει σημαντικά επειδή οι αγορές ανέμεναν μειώσεις επιτοκίων, δημιουργώντας μεγαλύτερη ανάγκη για προσοχή.

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, εν τω μεταξύ, επωφελούνται από τις τρέχουσες διευκολυντικές συνθήκες για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων με φθηνότερα επιτόκια.

Το ένα πέμπτο των ευρωπαϊκών συναλλαγών ιδιωτικού χρέους κατά το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους ήταν συμφωνίες αναχρηματοδότησης αντί για νέα δάνεια, σύμφωνα με τη μελέτη της Deloitte.

Ο Paul Watters, ανώτερος διευθυντής της S&P, δήλωσε ότι αυτή η τάση ήταν ευρέως διαδεδομένη σε όλες τις αγορές χρέους.

«Έχουμε δει πάρα πολλές ανατιμολογήσεις και αναχρηματοδοτήσεις», είπε. “Οι εταιρείες που εκμεταλλεύονται αυτό το παράθυρο ανησυχούν για την αλλαγή του κλίματος της αγοράς αργότερα μέσα στο έτος”.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο