Ανεπτυγμένες, ερχόμαστε! Πρώτη στο χωριό ή δεύτερη στην πόλη; (του Δημοσθένη Τρίγγα)

Τι είναι καλύτερο για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, πρώτη στο χωριό ή δεύτερη στην πόλη; Είναι ένα ερώτημα που απασχολεί τους απανταχού επενδυτές του Χ.Α. και όχι μόνο. Η αποτίμηση της Ελλάδος με βάση τον δείκτη τιμή προς κέρδη (P/E) για τον MSCI Greece βρίσκεται περί τις 8,5 φορές.

  • Δηλαδή, αν διαιρέσουμε την κεφαλαιοποίηση των εταιρειών που συμμετέχουν στον δείκτη MSCI Greece, όπως φαίνεται στον πίνακα, με τα εκτιμώμενα κέρδη των επόμενων 12 μηνών, μας δίνει τις 8,5 φορές.

Είναι ακριβή, φθηνή ή δίκαια αποτιμημένη η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά με βάση όσα δεδομένα έχει συγκεντρώσει ο οίκος MSCI; Η σύγκριση, μάλιστα, πρέπει σιγά-σιγά να γίνεται και με τις ανεπτυγμένες αγορές, καθώς η Ελλάδα μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες θα βρεθεί σε αυτές.

pin

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα διαφαίνεται να διαπραγματεύεται με έκπτωση έναντι των αναδυόμενων αγορών όσο και των ανεπτυγμένων. Πιο συγκεκριμένα, ο μέσος όρος των αναδυόμενων αγορών βρίσκεται στις 12,1 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη, ενώ ολόκληρος ο κόσμος, όπου συμπεριλαμβάνονται τόσο οι αναδυόμενες όσο και οι ανεπτυγμένες αγορές, αγγίζει τις 16,3 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη των επόμενων 12 μηνών. Δηλαδή η Ελλάδα διαπραγματεύεται με έκπτωση περί το 30% σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές, ενώ με τις ανεπτυγμένες η έκπτωση προσεγγίζει το 50% (!).

  • Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι ανεπτυγμένες αγορές αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι της παγκόσμιας κεφαλαιοποίησης και αυτό φαίνεται από τη μικρή διαφορά που παρουσιάζεται στην αποτίμηση ο δείκτης MSCI World και MSCI Developed, όπου η διαφορά τους περιορίζεται μόλις στις 70 μονάδες βάσης, παρά τη μεγάλη διαφορά στην αποτίμηση. Δηλαδή το 17,03 του MSCI Developed, μόλις μπουν οι αναδυόμενες με P/E 12,1 ο δείκτης MSCI World συρρικνώνεται μόλις 70 μονάδες βάσης, παρά τη διαφορά 495 μονάδων βάσης των δύο δεικτών (17,03 με 12,08).

Το τελευταίο μάς ενδιαφέρει, καθώς η χώρα εκτιμάται ότι σε 12-18 μήνες θα εισέλθει στις ανεπτυγμένες Ενώ η στάθμισή της τώρα στον δείκτη των αναδυομένων περιορίζεται σε μερικά δεκαδικά, όταν θα εισαχθεί στις ανεπτυγμένες, τα δεκαδικά που θα έχει μπροστά η στάθμιση της χώρας θα είναι ακόμα περισσότερα!

  • Ωστόσο, από πλευράς αποτιμήσεων, δείχνει να μας συμφέρει, καθώς θα συγκρινόμαστε με υψηλότερους πολλαπλασιαστές και όχι τους μικρότερους των αναδυομένων. Φυσικά, πρέπει να εξετάσουμε γιατί οι ανεπτυγμένες έχουν υψηλότερο εκτιμώμενο P/E από τις αναδυόμενες πέρα από τους τεχνικούς λόγους.

Το πιο σημαντικό έχει να κάνει με την εκτιμώμενη κερδοφορία, όπου κανείς θα ανέμενε υψηλότερη ανάπτυξη κερδών για τις ανεπτυγμένες, αφού έχουν υψηλότερο P/E, ωστόσο δείχνει να συμβαίνει το αντίθετο. Η ανάπτυξη κερδών για τις ανεπτυγμένες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Yardeni, βρίσκεται στο +6%, ενώ των αναδυομένων στο +8,1%.

  • Μάλιστα, η ανάπτυξη κερδών για τις ώριμες αγορές της Ευρωζώνης βρίσκεται στο +4,9%, ακόμα χαμηλότερα από το +6% του κόσμου! Άρα, λοιπόν, μπορεί να βρισκόμαστε σε μια πολύ μεγάλη θάλασσα και να μη μας ξεχωρίζουν εύκολα, ωστόσο, όταν πιάσουν το ψάρι, θα είναι διατεθειμένοι να το πληρώσουν πιο ακριβά από ό,τι θα το πλήρωναν σε μια πολύ μικρότερη θάλασσα.

Καταλήγοντας, αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, πρέπει να σημειώσουμε ότι τις αποτιμήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο “σηκώνουν” οι αποτιμήσεις κυρίως των ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, η αποτίμηση των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή βρίσκεται περί τις 19,3 φορές τα κέρδη των επόμενων 12 μηνών, της Ευρωζώνης δεν ξεπερνά τις 12,2 φορές, ενώ η Ιαπωνία προσεγγίζει τις 14,8 φορές.

  • Τέλος, η αγορά ως σύνολο, τις περισσότερες φορές, γνωρίζει καλύτερα από τους εμπλεκόμενους χωριστά και τιμολογεί ανάλογα με τις προοπτικές! Η Ελλάδα, όπως και να το δει κανείς, έχει ελκυστική αποτίμηση και θετικές προοπτικές! Άρα μένουμε αγορασμένοι παρά τα αναμενόμενα σκαμπανεβάσματα που έρχονται, απολαμβάνοντας ένα ταξίδι που είχαμε να δούμε για περισσότερο από 15 χρόνια!

Ανεπτυγμένες, ερχόμαστε! Πρώτη στο χωριό ή δεύτερη στην πόλη;

* Ο Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς BETA Χρηματιστηριακή – [email protected]

** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο