Ανισορροπία στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Βιετνάμ-Κίνας φέρνουν οι νέοι δασμοί από τις ΗΠΑ

Κίνα

Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες εντείνουν τις προσπάθειές τους να μειώσουν το εμπόριο με την Κίνα αυξάνοντας τους δασμούς, έχουν ενισχύσει σημαντικά τις εισαγωγές από το Βιετνάμ, το οποίο βασίζεται στην κινεζική συμβολή για μεγάλο μέρος των εξαγωγών του, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Η άνοδος στις σχέσεις Κίνας-Βιετνάμ-ΗΠΑ

Το εμπόριο έχει διευρύνει σημαντικά τις εμπορικές ανισορροπίες, με τη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας πέρυσι να καταγράφει πλεόνασμα με την Ουάσινγκτον κοντά στα 105 δισεκατομμύρια δολάρια – 2,5 φορές μεγαλύτερο από ό, τι το 2018, όταν η κυβέρνηση Trump επέβαλε για πρώτη φορά βαρείς δασμούς στα κινεζικά προϊόντα.

Το Βιετνάμ έχει τώρα το τέταρτο υψηλότερο εμπορικό πλεόνασμα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, χαμηλότερο μόνο από την Κίνα, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ολοένα και πιο συμβιωτική σχέση προκύπτει από τα στοιχεία για το εμπόριο, τα τελωνεία και τις επενδύσεις που εξέτασε το Reuters από τα Ηνωμένα Έθνη, τις ΗΠΑ, το Βιετνάμ και την Κίνα και επιβεβαιώνεται από προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και έξι οικονομολόγων και εμπειρογνωμόνων για τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Δείχνει ότι η έκρηξη των εξαγωγών του Βιετνάμ έχει τροφοδοτηθεί από εισαγωγές από τη γειτονική Κίνα, με τις εισροές από την Κίνα να ταιριάζουν σχεδόν ακριβώς με την αξία και τις διακυμάνσεις των εξαγωγών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις που κοινοποιήθηκαν στο Reuters, η Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζει σε 96% συσχέτιση μεταξύ των δύο ροών, από 84% πριν από την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

«Η αύξηση των κινεζικών εισαγωγών στο Βιετνάμ που συμπίπτει με την αύξηση των βιετναμέζικων εξαγωγών προς τις ΗΠΑ μπορεί να θεωρηθεί από τις ΗΠΑ ως κινεζικές εταιρείες που χρησιμοποιούν το Βιετνάμ για να παρακάμψουν τους πρόσθετους δασμούς που επιβάλλονται στα προϊόντα τους», δήλωσε ο Darren Tay, επικεφαλής οικονομολόγος στην εταιρεία ερευνών BMI, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε δασμούς κατά του Βιετνάμ μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ.

Η αυξανόμενη εμπορική ανισορροπία έρχεται καθώς το Βιετνάμ επιδιώκει να αποκτήσει καθεστώς οικονομίας της αγοράς στην Ουάσινγκτον, αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πίεσε να αυξήσει τις διπλωματικές σχέσεις με τον πρώην εχθρό του.

Σε πάνω από 114 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, οι εισαγωγές αγαθών των ΗΠΑ από το Βιετνάμ ήταν υπερδιπλάσιες από ό, τι το 2018, όταν ξεκίνησε ο σινοαμερικανικός εμπορικός πόλεμος, ο οποίος ενίσχυσε την ελκυστικότητα του έθνους της Νοτιοανατολικής Ασίας μεταξύ των κατασκευαστών και των εμπόρων που προσπάθησαν να μειώσουν τους κινδύνους που συνδέονται με τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ. Εντάσεις.

Αυτή η αύξηση αντιπροσώπευε περισσότερο από το ήμισυ της πτώσης των 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το 2018 στις εισαγωγές από το Πεκίνο, σύμφωνα με τα εμπορικά στοιχεία των ΗΠΑ.

Σε βασικές βιομηχανίες όπως η κλωστοϋφαντουργία και ο ηλεκτρικός εξοπλισμός, «το Βιετνάμ κατέλαβε περισσότερο από το 60% των απωλειών της Κίνας», δήλωσε ο Nguyen Hung, ειδικός στις αλυσίδες εφοδιασμού στο Πανεπιστήμιο RMIT του Βιετνάμ.

Ωστόσο, η κινεζική συμβολή παραμένει ζωτικής σημασίας, καθώς μεγάλο μέρος αυτών που εξάγει το Βιετνάμ στην Ουάσινγκτον αποτελείται από εξαρτήματα και εξαρτήματα που παράγονται στην Κίνα, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Τα εισαγόμενα εξαρτήματα αντιπροσώπευαν το 2022 περίπου το 80% της αξίας των εξαγωγών ηλεκτρονικών ειδών του Βιετνάμ – της κύριας εισαγωγής των ΗΠΑ από το Ανόι – σύμφωνα με στοιχεία της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης.

Το ένα τρίτο των εισαγωγών του Βιετνάμ προέρχεται από την Κίνα, κυρίως ηλεκτρονικά και εξαρτήματα, σύμφωνα με στοιχεία του Βιετνάμ που δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες.

Περίπου το 90% των ενδιάμεσων αγαθών που εισήχθησαν από τις βιομηχανίες ηλεκτρονικών ειδών και κλωστοϋφαντουργίας του Βιετνάμ το 2020 στη συνέχεια «ενσωματώθηκαν στις εξαγωγές», ανέφερε σε έκθεσή του ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι ήταν υψηλότερο από ό,τι μια δεκαετία νωρίτερα και πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο στις βιομηχανικές χώρες.

Η συμβιωτική σχέση αντικατοπτρίζεται στα τελευταία στοιχεία: Κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οι εισαγωγές των ΗΠΑ από το Βιετνάμ ανήλθαν σε 29 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι εισαγωγές του Βιετνάμ από την Κίνα ανήλθαν σε 30,5 δισεκατομμύρια δολάρια, αντικατοπτρίζοντας παρόμοιες αντίστοιχες ροές σε προηγούμενα τρίμηνα και χρόνια.

Καθώς ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, ο Λευκός Οίκος παρέμεινε σιωπηλός για το μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα του Βιετνάμ, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει μετά την ψηφοφορία του Νοεμβρίου, λένε οι αναλυτές.

«Ένα πιθανό σενάριο είναι ότι μετά τις εκλογές, όποιος κερδίσει μπορεί να αλλάξει την πολιτική απέναντι στο Βιετνάμ», δήλωσε ο Nguyen Ba Hung, κύριος οικονομολόγος στην αποστολή της ADB στο Βιετνάμ, σημειώνοντας ότι αυτό θα αυξήσει το κόστος εισαγωγής των ΗΠΑ.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ανόι αρνήθηκε να σχολιάσει τις εμπορικές ανισορροπίες.

Τα υπουργεία Εξωτερικών και Εμπορίου του Βιετνάμ δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Βαμβάκι και πάνελ

Η άνοδος στις σχέσεις Κίνας-Βιετνάμ-ΗΠΑ Το εμπόριο αντανακλά την αύξηση των επενδύσεων στον μεταποιητικό κόμβο της Νοτιοανατολικής Ασίας, καθώς οι εταιρείες μεταφέρουν ορισμένες δραστηριότητες από την Κίνα.

Πολλοί από αυτούς τους κατασκευαστές είναι κινεζικές εταιρείες που προσθέτουν αξία στα νέα εργοστάσιά τους στο Βόρειο Βιετνάμ, αλλά εξακολουθούν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις αλυσίδες εφοδιασμού από την πατρίδα τους.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, το εμπόριο περιλαμβάνει τελικά προϊόντα με την ένδειξη “Made in Vietnam”, παρά το γεγονός ότι δεν προστίθεται αξία στη χώρα, όπως κατέληξε το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ σε έρευνα σχετικά με τους ηλιακούς συλλέκτες πέρυσι. Μια ξεχωριστή έρευνα για τα καλώδια αλουμινίου και η δεύτερη για τους φερόμενους ως άδικα επιδοτούμενους ηλιακούς συλλέκτες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο το Βιετνάμ προσελκύει τον έλεγχο των ΗΠΑ είναι η έκθεσή του στο Xinjiang, την κινεζική περιοχή από όπου οι ΗΠΑ απαγορεύουν τις εισαγωγές λόγω κατηγοριών για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά της μειονότητας των Ουιγούρων.

Το Xinjiang είναι η κύρια πηγή βαμβακιού και πολυπυριτίου της Κίνας που χρησιμοποιείται σε ηλιακούς συλλέκτες. Και τα δύο είναι βασικά για τη βιομηχανία του Βιετνάμ, του οποίου οι εξαγωγές βαμβακερών ενδυμάτων και ηλιακών συλλεκτών αντιπροσώπευαν περίπου το 9% των εξαγωγών στις ΗΠΑ πέρυσι.

Το Βιετνάμ είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο όγκο αποστολών σε αξία που δεν επιτρέπεται η είσοδος στις ΗΠΑ λόγω των κινδύνων καταναγκαστικής εργασίας των Ουιγούρων, σύμφωνα με στοιχεία των τελωνείων των ΗΠΑ.

Η εισαγωγή ακατέργαστου βαμβακιού του Βιετνάμ από την Κίνα μειώθηκε κατά 11% πέρυσι σε 214. 000 τόνους, αλλά ήταν περίπου διπλάσια από ό, τι το 2018.

Η Κίνα εξήγαγε επίσης στο Βιετνάμ βαμβακερά ενδύματα αξίας τουλάχιστον 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από σχεδόν 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022. Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές βαμβακερών ρούχων από το Βιετνάμ στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 25% στα 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία ενδέχεται να μην περιλαμβάνουν όλα τα βαμβακερά είδη.

Η πτώση των εισαγωγών των ΗΠΑ ήρθε καθώς το Βιετνάμ πέρυσι ξεπέρασε την Κίνα ως ο κύριος εξαγωγέας προϊόντων που καλύπτονται από την απαγόρευση της Σιντζιάνγκ, δήλωσε ο Hung Nguyen του RMIT.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο