Ανήσυχες οι ελβετικές τράπεζες για τις αλλαγές που προωθεί η FINMA

xr:d:DAEXKumBEt4:26826,j:45936365151,t:23012712

FINMA τράπεζες

Η ελβετική χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή FINMA θέλει να είναι σε θέση να κατονομάζει και να ντροπιάζει τις τράπεζες που παραβιάζουν τους κανόνες της, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Stefan Walter στην εφημερίδα NZZ σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.


Η έκκληση είναι ένα από τα αιτήματα της FINMA για αυξημένες εξουσίες, αφού η αρχή δέχθηκε πυρά για τον χειρισμό της κατάρρευσης της Credit Suisse πέρυσι.

«Σήμερα, η δημοσίευση των διαδικασιών εκτέλεσης είναι η εξαίρεση», δήλωσε ο Walter στην εφημερίδα. «Στο μέλλον, η μη επικοινωνία θα πρέπει να αποτελεί εξαίρεση».

Η κατονομασία και η διαπόμπευση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θα είχε πειθαρχικό αποτέλεσμα εάν οι εταιρείες γνώριζαν ότι οι ποινές θα δημοσιοποιούνταν, δήλωσε ο Walter, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του τον Απρίλιο.

«Δείχνει επίσης τι επιτυγχάνει η εποπτεία», είπε. «Το δίλημμα κάθε εποπτικής αρχής είναι: αν κάτι πάει στραβά, όλοι γνωρίζουν. Αν κάτι εμποδίζεται, κανείς δεν ξέρει».

Οι τράπεζες πρέπει να είναι πιο ανοικτές και να παρέχουν πλήρη πληροφόρηση, είπε. Εάν δεν υπήρχε συνεργασία, η ρυθμιστική αρχή θα μπορούσε να διενεργήσει περισσότερες επιτόπιες επιθεωρήσεις.


«Σε ακραίες περιπτώσεις, πρέπει να έχετε την επιλογή να θεωρήσετε τα άτομα υπεύθυνα και, εάν είναι απαραίτητο, να τα απομακρύνετε», είπε.

Αυτό απαιτούσε ένα λεγόμενο καθεστώς ανώτερων διευθυντών, όπου η ευθύνη ανατίθεται σε άτομα, καθιστώντας ευκολότερο τον εντοπισμό του ποιος ήταν υπαίτιος.

Η ελβετική κυβέρνηση τον Απρίλιο απαρίθμησε 22 συστάσεις για τη βελτίωση της ρύθμισης του υπερμεγέθους χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας, συμπεριλαμβανομένων αυστηρότερων κεφαλαιακών απαιτήσεων.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας UBS, η οποία εξαγόρασε την Credit Suisse (CS) μετά την κατάρρευση της τελευταίας, έχει ήδη εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές αλλαγές στη ρύθμιση, με τον πρόεδρο Colm Kelleher να λέει ότι η απαίτηση κατοχής πρόσθετου κεφαλαίου ήταν η «λάθος θεραπεία».

Ο Walter της FINMA δήλωσε ότι δεν θέλει να ξεκινήσει μια «διαμάχη» με τη διοίκηση της UBS, αλλά είπε ότι απαιτούνται επαρκή κεφάλαια για να μειωθεί ο κίνδυνος και η έκταση μιας κρίσης στο μέλλον.

«Η κατανομή των κεφαλαίων εντός της τράπεζας είναι επίσης σημαντική, η οποία είναι κρίσιμη στη φάση σταθεροποίησης ή εξυγίανσης. Η κρίση της CS το έχει δείξει αυτό», δήλωσε ο Walter στην εφημερίδα.

«Οι κεφαλαιακές απαιτήσεις αυξάνονται με την αύξηση του μεγέθους. Ωστόσο, αυτό δεν λύνει το πρόβλημα της κατανομής κεφαλαίου: θέλουμε η μητρική εταιρεία να έχει αρκετό απόθεμα ασφαλείας ώστε να μην γίνει εμπόδιο σε μια κρίση».

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο