ΑΝ@λήτης (1): Αποδόσεις μετοχών και θεμελιώδη… (16.6.2023)

Παιδιά δεν χρειάζεται να μαλώνουμε για το ποιος έκανε τις καλύτερες επενδυτικές προτάσεις και έβγαλε τα περισσότερα λεφτά!!!! Ας βγάζουμε όλοι και όλα καλά!! Δεν χρειάζεται ‘να ψοφήσει ο γάιδαρος του γείτονα’!!!

  • Απλώς θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ακόμα και στην καλύτερη επενδυτική περίπτωση, εάν δεν ασχοληθούν ΄δυνατά’ χέρια ότι και να κάνουμε δεν μπορεί να γίνει τίποτα!!! Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι ΥΠΟΜΟΝΗ!!!!

Δεν δέχομαι με κανένα τρόπο όμως ότι η πορεία μιας μετοχής εξαρτάται από την αποτίμησή της!!! Την χειρότερη μετοχή του κόσμου να έχουμε, εάν ασχοληθούν ‘δυνατά’ χέρια θα βγουν υπεραξίες!!!

  • Άλλο τα νούμερα-θεμελιώδη μιας μετοχής και άλλο η εξέλιξη της τιμής της!!! Και το τονίζω αυτό, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουμε αρκετά κρούσματα, όπου φαίνεται, όπως πλέον αντιλαμβάνονται όλοι οι συμμετέχοντες στην αγορά, ότι βρισκόμαστε στα πρώιμα στάδια μιας υπερβολής – μίνι φούσκας στο ΧΑ και αναφέρω δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Το κοινό χαρακτηριστικό είναι η σχετικά χαμηλή έως πολύ χαμηλή κεφαλαιοποίηση και η μικρή διασπορά. Για το ποιες άλλες θα ακολουθήσουν τα βήματά τους ή μάλλον ήδη τα ακολουθούν, λίαν προσεχώς οι σχετικές αναφορές…

(1) ΕΛΓΕΚΑ: Η εταιρεία πουλάει περιουσιακά της στοιχεία για να αναδιαρθρώσει τον δανεισμό της και η αγορά την ανταμείβει αποδίδοντάς της μια κεφαλαιοποίηση στα €30 εκ., με ίδια κεφάλαια αρνητικά για τους μετόχους του ομίλου, την εταιρεία να παρουσιάζει οριακά κέρδη το 2022, λόγω αναπροσαρμογής ακινήτων και τα δάνεια να υπερβαίνουν τα €56 εκ. Οι μόνοι που χαίρονται είναι οι μέτοχοι μειοψηφίας (€2,7 εκ. καθαρά κέρδη) και ο μοναδικός θεσμικός που έχει θέση και συνεχώς την αυξάνει!!!! Μια χαρά….

(2) ΜΑΘΙΟΣ: Η λέξη κέρδος αποτελεί άγνωστη λέξη για την εν λόγω, η οποία αναγκάστηκε να προβεί και σε αναπροσαρμογή των ακινήτων της, προκειμένου να μην κοκκινίσουν τα ίδια της κεφάλαια. Ευτυχώς που εμφανίστηκε ο Δον Κιχώτης, πρώην μέτοχος μειοψηφίας της Έλαστρον και απογείωσε την μετοχή!!!!

Καλή σας ημέρα

Ο ΑΝ@λήτης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σ.Σ economicomarkets: 

  • Οι Συνεργάτες μας καταθέτουν τις προσωπικές απόψεις – εκτιμήσεις τους.
  • Δεν ασκούμε καμία λογοκρισία.
  • Ούτε όμως σημαίνει “σώνει ντε και καλά” ότι συμφωνούμε με τις δικές τους.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο