Σχόλιο: Σε συνέχεια του χτεσινού άρθρου σας στέλνω και το σημερινό. Aτυχώς φαίνεται ότι σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχει ιδιαίτερα θετική επίπτωση, ενώ πολύ λίγες μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης θα ευνοηθούν οριακά, ενώ αυτές της μεσαίας θα δεχτούν σημαντικές πιέσεις.
Πόσες ελληνικές εταιρείες θα είναι επιλέξιμες για να ενταχθούν στον δείκτη αναπτυγμένων αγορών της FTSE Russell από τις 33 που συμμετέχουν στον δείκτη FTSE αναδυόμενων αγορών; Θα μάθουμε περισσότερα για την πιθανή αναθεώρηση της Ελλάδας σε αναπτυγμένη αγορά τον Μάρτιο του 2025 σε νέα ενημέρωση του οίκου FTSE.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan, από τις 33 εταιρείες που συμμετέχουν στον FTSE Emerging Markets θα επιλεγούν 29 για να ενταχθούν στον δείκτη FTSE Developed Markets. Από αυτές, 9 θα ενταχθούν στον δείκτη FTSE Developed Market Standard και 20 στον δείκτη FTSE Developed Market Small Cap.
H JP Morgan προβλέπει ότι θα υπάρξουν εκροές γύρω στα $1,83 δισ. από τον δείκτη FTSE EM από παθητικούς διαχειριστές (index trackers) και εισροές $1,75 δισ. από index trackers του δείκτη FTSE DM, δηλαδή καθαρή εκροή $75 εκατ.
Οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας εκτιμούν ότι η στάθμιση της Ελλάδας στον δείκτη των αναπτυγμένων αγορών θα είναι στις 20 μονάδες βάσης (0,20%) από 0,52% που είναι η στάθμισή της σήμερα στον δείκτη των αναδυόμενων.
Οι μετοχές που δεν θα συμμετέχουν στους δείκτες αναπτυγμένων αγορών προβλέπουν ότι θα είναι οι Ideal Holdings, EXAE, Intracom Holdings και Fourlis.