Η υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Άννα Διαμαντοπούλου, σε άρθρο της, όπου καταρχάς αναφέρει ότι «η κλιματική αλλαγή δείχνει πια τα δόντια της και οι προβλέψεις των επιστημόνων είναι για τη Μεσόγειο και όχι μόνο εξαιρετικά δυσοίωνες» σημειώνει πως «η πολιτική όμως υπάρχει για να προβλέπει, να σχεδιάζει και να υλοποιεί και όχι για να διαχειρίζεται απλά τους κινδύνους και τις απειλές.
- Η Κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο πρόληψης, δεν έχει συντονίσει Κράτος, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Κοινωνία. Επιμένει στο “βλέποντας και κάνοντας”, επαναλαμβάνοντας μεθόδους του παρελθόντος με τρομακτικές επιπτώσεις. Το χάσμα ανάμεσα στις ανάγκες της κλιματικής αλλαγής και στις δράσεις της Κυβέρνησης της ΝΔ είναι τεράστιο».
«Είναι ήδη γνωστό ότι από τα 580 εκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που είχε στη διάθεσή της η κυβέρνηση, απορρόφησε μόνο το 1% σε συμβουλευτικές υπηρεσίες», τονίζει αναφέρει.
- Επισημαίνοντας ότι η αντιμετώπιση του δυστοπικού μέλλοντος είναι εθνικό ζήτημα, η κ. Διαμαντοπούλου υπογραμμίζει: «Το ΠΑΣΟΚ που εγώ θέλω και ονειρεύομαι δεν είναι απλά μια καταγγέλλουσα δύναμη. Το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα μπορεί να πείσει για τις πολιτικές του σήμερα και του αύριο. Πολιτικές που αλλάζουν τη μίζερη λογική του “λίγο καλύτερα” και του “λίγο περισσότερο” και οδηγούν σε μια εντελώς αντισυμβατική προσέγγιση και αντιμετώπιση των προβλημάτων. Αυτό και μπορούμε και γίνεται».
Η υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΚ, στο άρθρο της, αναφέρεται στους δύο βασικούς άξονες χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, «έναν για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και έναν για την κλιματική αλλαγή» και σημειώνει πως «και οι δύο αυτές πηγές χρηματοδότησης πρέπει να χρησιμοποιηθούν από μια κυβέρνηση για την Πολιτική Νερού και για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Η έλλειψη εθνικής στρατηγικής για τους δύο αυτούς τομείς, αλλά και η όλο και μεγαλύτερη δυσκαμψία του κράτους, οδηγούν στην απώλεια πολύτιμων πόρων για τη χώρα».
- Στη συνέχεια καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, με παραδείγματα για τις δυνατότητες αξιοποίησης drones, και της ενσωμάτωσής της στην πυρόσβεση στην κατεύθυνση του έγκαιρου εντοπισμού πυρκαγιών, της πρόβλεψης εξάπλωσής τους, του «έξυπνου» εξοπλισμού, αλλά και των νέων τρόπων αναδάσωσης.
Η κ. Διαμαντοπούλου δεν παραλείπει να επισημάνει ότι «φυσικά προκύπτουν νέα ζητήματα, θεσμικά και επιχειρησιακά», καθώς «πρέπει να απαντηθούν προβλήματα ασφάλειας της πτήσης των drones, που αφορούν την αντιμετώπιση θεμάτων απορρήτου και συμμόρφωση με τους αεροπορικούς κανονισμούς, και πρέπει να υπάρξει συνεργασία της Ε.Ε. και ειδικά των μεσογειακών χωρών με την Κίνα».
- «Όλα αυτά απαιτούν πρωτοβουλίες σε Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο και ουσιαστικές αλλαγές πολιτικής και δράσης. Απαιτούν μια κυβέρνηση με πραγματικό μεταρρυθμιστικό DNA», καταλήγει, στο άρθρο της, η υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Γ.Μ.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ