Ανοδικά έκλεισαν οι τιμές πετρελαίου με φόντο τα αμερικανικά αποθέματα

Ανοδικά έκλεισαν οι τιμές πετρελαίου την Πέμπτη, οδεύοντας προς μια κερδοφόρα εβδομάδα. Οι τιμές ενισχύθηκαν καθώς τα αμερικανικά αποθέματα αργού και βενζίνης μειώθηκαν για πρώτη φορά εδώ και εβδομάδες, γεγονός που υποδηλώνει άνοδο της ζήτησης.

Σε αυτό το κλίμα, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Ιουλίου ενισχύθηκε κατά 0,74% ή 60 cents στα 82,17 δολάρια το βαρέλι. Σε επίπεδο εβδομάδας, έχει σημειώσει άνοδο 4,8% μέχρι στιγμής ενώ από την αρχή της χρονιάς έχει ενισχυθεί κατά 14,6%. Παράλληλα, το Brent παράδοσης Αυγούστου έκλεισε στα 85,71 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας κέρδη 0,75% ή 64 cents.

Σε επίπεδο εβδομάδας, κερδίζει 3,8% μέχρι στιγμής ενώ από την αρχή της χρονιάς έχει ενισχυθεί κατά 11,2%. Τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 2,5 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας την Πέμπτη. Η μείωση ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters.

Στο μεταξύ, τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 2,3 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση κατά 620.000 βαρέλια. Και τα διυλισμένα αποθέματα, στα οποία περιλαμβάνεται το ντίζελ, μειώθηκαν κατά 1,7 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 261.000 βαρέλια.

Οι αναλυτές της JPMorgan ανέφεραν στους πελάτες τους σε σημείωμά τους την Πέμπτη ότι η εποχιακή άνοδος της ζήτησης πετρελαίου, τα δρομολόγια των διυλιστηρίων, οι κίνδυνοι από τις καιρικές συνθήκες και η παράταση των περικοπών παραγωγής από τον OPEC+ μέχρι το γ’ τρίμηνο αναμένεται να οδηγήσουν σε μια πιο σφιχτή αγορά, καθώς τα αποθέματα μειώνονται.

Η τράπεζα προβλέπει ότι το Brent θα φθάσει τα 90 δολάρια ανά βαρέλι τον Σεπτέμβριο, καθώς η αγορά θα σφίγγει λόγω της μείωσης των αποθεμάτων. Το αργό έχει αποδειχθεί ανθεκτικό με την ανοδική δυναμική να ενισχύεται, δήλωσε ο Ryan McKay, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων στην TD Securities. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι το ράλι μπορεί να εξασθενίσει.

Οι εντάσεις κλιμακώνονται στο μεταξύ εκ νέου στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ και την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ να απειλούν με πόλεμο. Ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε την Τρίτη σε ανακοίνωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι “τα επιχειρησιακά σχέδια για μια επίθεση στο Λίβανο εγκρίθηκαν και επικυρώθηκαν”. Την Τετάρτη, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα προειδοποίησε το Ισραήλ σε τηλεοπτική ομιλία του ότι η οργάνωση θα πολεμήσει “χωρίς κανόνες και χωρίς κόκκινες γραμμές” αν ξεσπάσει πόλεμος.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν τον Απρίλιο σε ετήσια υψηλά επίπεδα, καθώς το Ιράν, μέλος του OPEC, και το Ισραήλ παραλίγο να έρθουν σε πόλεμο. “Ενώ πολλοί συμμετέχοντες στην αγορά έχουν παραμερίσει αυτή τη σύγκρουση, εξακολουθούμε να προειδοποιούμε ότι μια αντιπαράθεση Ισραήλ-Χεζμπολάχ θα μπορούσε να εμπλέξει το Ιράν στον πόλεμο”, δήλωσε η Helima Croft, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής εμπορευμάτων στην RBC Capital Markets.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο