Ανοδικά η τιμή του πετρελαίου-Τι εκτιμά η Goldman Sachs για το Q3

πετρελαίου Goldman Sachs

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο τη Δευτέρα, βοηθούμενες από τις ελπίδες για αύξηση της ζήτησης καυσίμων αυτό το καλοκαίρι, παρά το γεγονός ότι επιβαρύνθηκαν από ένα σταθερότερο δολάριο, καθώς οι προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων ωθήθηκαν περαιτέρω μετά τα ισχυρά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent κέρδισαν 28 σεντς, ή 0,4%, στα 79,90 δολάρια το βαρέλι στις 0427 GMT και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού West Texas Intermediate των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 0,3% ή 26 σεντς, στα 75,79 δολάρια το βαρέλι.

Την Παρασκευή, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι ΗΠΑ πρόσθεσαν περισσότερες θέσεις εργασίας από ό,τι αναμενόταν τον περασμένο μήνα, οδηγώντας τους επενδυτές να περιορίσουν τις προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων, γεγονός που βοήθησε το δολάριο να κάνει ράλι.

Ένα ισχυρότερο δολάριο καθιστά τα εμπορεύματα σε δολάρια όπως το πετρέλαιο πιο ακριβά για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Το ευρώ δέχθηκε επίσης πιέσεις, αντανακλώντας την αβεβαιότητα στην ευρωζώνη αφού ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές για αργότερα τον Ιούνιο, αφού ηττήθηκε στην ψηφοφορία για την Ευρωπαϊκή Ένωση από το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν.

«Όσον αφορά τον Μακρόν και τις εκλογές, δημιουργεί ένα άλλο στρώμα αβεβαιότητας, που έρχεται μετά την ανοδική έκπληξη στις μη γεωργικές μισθοδοσίες των ΗΠΑ, η οποία είδε τις αποδόσεις να ουρλιάζουν υψηλότερα», δήλωσε ο Tony Sycamore, αναλυτής της IG με έδρα το Σίδνεϊ.


Οι αγορές επικεντρώνονται τώρα στις συνεδριάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Τράπεζας της Ιαπωνίας αυτή την εβδομάδα, με τους κινδύνους πιο επιθετικών αποτελεσμάτων, δήλωσε ο Sycamore.

«Αυτό πιθανότατα θα δημιουργήσει μεγαλύτερη αγωνία μεταξύ ορισμένων κρατών μελών του ΟΠΕΚ+ ως προς το πότε μπορούν να επιστρέψουν τις περικοπές τους πίσω στην αγορά, δεδομένης της αρνητικής υποδοχής που έλαβε αυτή η πρόταση την περασμένη εβδομάδα μετά τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+».

Το Brent και το WTI σημείωσαν την τρίτη συνεχόμενη εβδομαδιαία απώλειά τους την περασμένη εβδομάδα λόγω ανησυχιών ότι το σχέδιο χαλάρωσης των περικοπών παραγωγής από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και τους συμμάχους τους, μια ομάδα γνωστή ως ΟΠΕΚ+, από τον Οκτώβριο θα προσθέσει στην αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς.

Η ανακοίνωση συνέπεσε με την αύξηση των συνολικών εμπορικών αποθεμάτων αργού και προϊόντων του ΟΟΣΑ στην ξηρά σε περίπου 48 εκατομμύρια βαρέλια τον Μάιο, σε σύγκριση με τη μέση κατασκευή 30 εκατομμυρίων βαρελιών κατά την περίοδο 2015-2019, ανέφερε σε σημείωμα η εταιρεία συμβούλων ενέργειας FGE.

Αναλυτές και έμποροι αναμένουν ότι η ζήτηση για καλοκαιρινές διακοπές θα μειώσει τα αποθέματα και θα στηρίξει τις τιμές.

“Συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι η αγορά θα σταθεροποιηθεί και οι τιμές του αργού θα φτάσουν στα μέσα επίπεδα των 80 δολαρίων / βαρέλι καθώς προχωράμε στο 3ο τρίμηνο του 2024, αλλά πιθανότατα θα χρειαστεί ένα πειστικό σήμα σύσφιξης από τα προκαταρκτικά στοιχεία αποθεμάτων”, ανέφερε η FGE.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs αναμένουν ότι το Brent θα αυξηθεί στα 86 δολάρια το βαρέλι το τρίτο τρίμηνο.

Στις ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον ενέτεινε την αγορά αργού πετρελαίου για να αναπληρώσει το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου μετά την πτώση των τιμών.

Την περασμένη εβδομάδα, οι αμερικανικές εταιρείες ενέργειας μείωσαν τον αριθμό των εξεδρών πετρελαίου και φυσικού αερίου που λειτουργούν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2022, δήλωσε την Παρασκευή η εταιρεία ενεργειακών υπηρεσιών Baker Hughes.

Στη Μέση Ανατολή, ο υπουργός πετρελαίου του Ιράκ Hayan Abdel-Ghani δήλωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες με αξιωματούχους της περιοχής του Κουρδιστάν και εκπροσώπους διεθνών εταιρειών που δραστηριοποιούνται εκεί για μια συμφωνία για την επανέναρξη των εξαγωγών πετρελαίου μέσω του αγωγού πετρελαίου Ιράκ-Τουρκίας που κάποτε χειριζόταν περίπου το 0,5% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο