Ανοδικά ξεκίνησαν οι βασικοί δείκτες στην Wall Street

χρηματιστήριο

Ανοδικά ξεκίνησαν στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι βασικοί δείκτες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, συνεχίζοντας τα πρόσφατα κέρδη, καθώς οι επενδυτές περίμεναν περισσότερες ενδείξεις για τα επιτόκια από μια σειρά αξιωματούχων της Federal Reserve και βασικές αναγνώσεις της αγοράς εργασίας αυτή την εβδομάδα που συντομεύτηκε από τις διακοπές.


Στο χρηματιστήριο, ο δείκτης Dow Jones Industrial Average ενισχύεται 0,6%, ο δείκτης S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,3%, ενώ ο δείκτης NASDAQ Composite πραγματοποιεί κέρδη 0,1%.


Οι κύριοι δείκτες ξεκίνησαν τη νέα εβδομάδα – συντομευμένοι από την αργία της Πέμπτης για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας – με θετικό πρόσημο, προσθέτοντας στα κέρδη που παρατηρήθηκαν το προηγούμενο τρίμηνο.


Για το δεύτερο τρίμηνο, ο S&P 500 και ο NASDAQ Composite πρόσθεσαν 3,9% και 8,3% αντίστοιχα, ενώ ο Dow Jones Industrial Average έχασε 1,7%. Ο Nasdaq σημείωσε το τρίτο θετικό τρίμηνο στη σειρά για πρώτη φορά από ένα σερί πέντε τριμήνων που έληξε το 2021, με τις μεγάλες μετοχές τεχνολογίας να ηγούνται του ενθουσιασμού για όλα τα πράγματα που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη.

Μισθοδοσία, σχόλια της Fed στο επίκεντρο


Το επίκεντρο αυτής της εβδομάδας θα είναι η δημοσίευση της Παρασκευής βασικών στοιχείων μισθοδοσίας για τον Ιούνιο. Η ανάγνωση αναμένεται να παράσχει περισσότερες πληροφορίες για την αγορά εργασίας, της οποίας η ανθεκτικότητα υπήρξε επίσης βασικό σημείο διαμάχης για τη Fed στη μείωση των επιτοκίων.


Ο δείκτης τιμών PCE, ένας βασικός δείκτης πληθωρισμού για τη Fed, έδειξε αργότερα την περασμένη εβδομάδα ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνεται πολύ σταδιακά, πράγμα που σημαίνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το πότε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.


Πριν από τα στοιχεία για τις μη γεωργικές μισθοδοσίες, μια έκθεση την Τρίτη αναμένεται να δείξει ότι οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν και πάλι τον Μάιο.

Την Τετάρτη δημοσιεύονται τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed τον Ιούνιο και θα αναλυθούν για την άποψη της κεντρικής τράπεζας σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές και τους παράγοντες που επηρεάζουν τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής.


Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί αξιωματούχοι της Fed που πρόκειται να μιλήσουν αυτή την εβδομάδα, κυρίως ο πρόεδρος Jerome Powell, ο οποίος πρόκειται να εμφανιστεί στο ετήσιο φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Πορτογαλία την Τρίτη.

Εταιρικά νέα

Μεταξύ των μεμονωμένων μετοχών, η μετοχή της Boeing ενισχύεται 2,2% αφού ο κατασκευαστής αεροσκαφών συμφώνησε να αγοράσει την Spirit Aerosystems (NYSE:SPR), με άνοδο 3,5%, για 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια, τερματίζοντας μια μακρά καταδίωξη που περιπλέκεται από τα συμβόλαια που είχε η Spirit με τον κύριο ανταγωνιστή της Boeing, την Airbus.


Η μετοχή της Nvidia (NASDAQ:NVDA) υποχωρεί 1,2%, εδραιώνοντας μετά από κέρδη σχεδόν 150% μέχρι στιγμής φέτος. Ωστόσο, η Morgan Stanley εξακολουθεί να βλέπει ανοδική πορεία, αυξάνοντας την τιμή-στόχο της για τον ημιαγωγό, αποκαλώντας την «την πιο συναρπαστική αφήγηση στον χώρο των ημιαγωγών AI».


Η μετοχή της Chewy (NYSE:CHWY) πραγματοποιεί άνοδο 7,6%, αφού ο Keith Gill, ο influencer της μετοχής γνωστός ως “Roaring Kitty”, αποκάλυψε μερίδιο 6,6% στον λιανοπωλητή προϊόντων κατοικίδιων ζώων, ενώ η μετοχή της GameStop (NYSE:GME) υποχωρεί 6,9%, αφού ο Gill κατηγορήθηκε για απάτη τίτλων σε ομαδική αγωγή σχετικά με τον λιανοπωλητή βιντεοπαιχνιδιών.

Το αργό ενισχύθηκε από την άνοδο του PMI μεταποίησης Caixin


Οι τιμές του αργού σημείωσαν άνοδο τη Δευτέρα, βοηθούμενες από μια ιδιωτική έρευνα που έδειξε ότι η κινεζική μεταποιητική δραστηριότητα αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούνιο, προσφέροντας ελπίδα ότι αυτή η σημαντική οικονομία ανακάμπτει σταθερά.


Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου των ΗΠΑ (WTI) διαπραγματεύονται 0,8% υψηλότερα στα 82,19 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο Brent ενισχύεται 0,9% στα 85,74 δολάρια το βαρέλι.

Ο δείκτης μεταποίησης Caixin PMI αυξήθηκε κατά 51,8 μονάδες τον Ιούνιο, σε σύγκριση με τις προσδοκίες για ανάγνωση 51,5 μονάδων και 51,7 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.


Η ανάγνωση έρχεται σε αντίθεση με τα κυβερνητικά στοιχεία PMI που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή, τα οποία έδειξαν ότι ο μεταποιητικός τομέας της Κίνας συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Ιούνιο.


Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού στον κόσμο και η ανάκαμψη του μεταποιητικού της τομέα δείχνει αύξηση της ζήτησης κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.


πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο