Ανοδικές τάσεις στην Wall Street

χρηματιστήριο

χρηματιστήριο

Οι βασικοί δείκτες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κινούνται ανοδικά σήμερα, μετά τα σχόλια του προέδρου της Federal Reserve Jerome Powell που έδειξαν ότι οι μειώσεις των επιτοκίων έρχονται αργότερα μέσα στο έτος.

Στο χρηματιστήριο, ο δείκτης Dow Jones Industrial Average ενισχύεται 0,4%, ο δείκτης S&P 500 πραγματοποιεί άνοδο 0,6% και ο δείκτης NASDAQ Composite σημειώνει κέρδη 0,9%.

Στο επίκεντρο η κατάθεση Powell

Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, δήλωσε σε προετοιμασμένες παρατηρήσεις πριν από την κατάθεσή του ότι η κεντρική τράπεζα αναμένει να μειώσει το βασικό της επιτόκιο αργότερα φέτος.

Ο Πάουελ σημείωσε ότι ο πληθωρισμός είχε «χαλαρώσει σημαντικά» από τότε που έφτασε σε υψηλά 40 ετών το 2022, αλλά ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξακολουθούν να χρειάζονται «μεγαλύτερη εμπιστοσύνη» στη συνεχιζόμενη πτώση του πριν μειώσουν τα επιτόκια.

Ο Πάουελ δήλωσε ότι ο πρόσφατος κύκλος σύσφιξης της Fed είναι «πιθανός» στο αποκορύφωμά του, προσθέτοντας ότι, εάν η οικονομία εξελιχθεί όπως αναμένεται, «πιθανότατα θα είναι σκόπιμο να αρχίσουμε να επαναφέρουμε τον περιορισμό της πολιτικής κάποια στιγμή φέτος».

Ο Πάουελ θα μιλήσει ενώπιον του Κογκρέσου τις επόμενες δύο ημέρες, με την κατάθεσή του να ακολουθεί μια σειρά προειδοποιήσεων από αξιωματούχους της Fed ότι ο επίμονος πληθωρισμός θα εμποδίσει την κεντρική τράπεζα να εξετάσει τυχόν βραχυπρόθεσμες μειώσεις των επιτοκίων.

Πρόσφατα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι η οικονομία των ΗΠΑ παρέμεινε σχετικά ανθεκτική, δίνοντας στη Fed περισσότερο περιθώριο για να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τα στοιχεία για τις μη γεωργικές μισθοδοσίες που αναμένονται την Παρασκευή αναμένεται να παράσχουν περισσότερες ενδείξεις σε αυτό το μέτωπο.

Ωστόσο, οι αναλυτές αναμένουν ότι η Fed θα έχει αρκετές ενδείξεις για το πότε θα μειώσει τα επιτόκια μέχρι τον Ιούνιο, με τις προσδοκίες για μείωση αυτόν τον μήνα να παραμένουν στο παιχνίδι.

Οι traders βλέπουν περίπου 70% πιθανότητα για την πρώτη μείωση των επιτοκίων φέτος τον Ιούνιο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του CME Group (NASDAQ:CME).

Η μηνιαία έκθεση για τις θέσεις εργασίας της Παρασκευής θα προσφέρει επίσης ορισμένες από αυτές τις ενδείξεις, αλλά υπάρχουν περισσότερα στοιχεία για την απασχόληση που θα μελετηθούν την Τετάρτη, με την έκθεση ADP του Φεβρουαρίου για τις θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα να δείχνει βελτίωση από τον προηγούμενο μήνα. Τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας JOLTS του Ιανουαρίου αναμένονται επίσης.

Εταιρικά νέα

Τα εταιρικά κέρδη προέκυψαν την Τετάρτη από εταιρείες όπως η Campbell Soup (NYSE:CPB) και η Brown Forman (NYSE:BFb), ενώ η μετοχή της CrowdStrike (NASDAQ:CRWD) αυξήθηκε περίπου 20% αφού η εταιρεία κυβερνοασφάλειας ανακοίνωσε συναινετικά τριμηνιαία κέρδη και καθοδήγηση.

Αυτά τα κέρδη οδήγησαν επίσης τους ομολόγους της, συμπεριλαμβανομένων των Palo Alto Networks (NASDAQ:PANW), Zscaler (NASDAQ:ZS) και Fortinet (NASDAQ:FTNT) να κερδίσουν.

Από την άλλη, η αλυσίδα πολυτελών πολυκαταστημάτων Nordstrom (NYSE:JWN) υποχώρησε κατά 13% μετά την υποτονική πρόβλεψη των ετήσιων κερδών της.

Άνοδος του αργού

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Τετάρτη, ανακάμπτοντας μετά τις πρόσφατες απώλειες, βοηθούμενες από σημάδια σύσφιξης της προσφοράς, ακόμη και με τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για αύξηση της ζήτησης στην Κίνα και τις ΗΠΑ, τους δύο μεγαλύτερους καταναλωτές αργού στον κόσμο.

Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, ανακοίνωσε την Τετάρτη ελαφρώς υψηλότερες τιμές για τις πωλήσεις αργού τον Απρίλιο στην Ασία, τη μεγαλύτερη αγορά της.

Αυτό ακολούθησε την ανακοίνωση της Κυριακής ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του, μια ομάδα γνωστή ως ΟΠΕΚ+, θα επεκτείνουν τις περικοπές παραγωγής κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ διαπραγματεύονταν 1,9% υψηλότερα στα 79,67 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο Brent ανέβηκε 1,3% στα 83,12 δολάρια το βαρέλι.

Η επίσημη έκθεση απογραφής της κυβέρνησης των ΗΠΑ αναμένεται αργότερα στη συνεδρίαση και ακολουθεί την έκθεση της Τρίτης από τον βιομηχανικό όμιλο American Petroleum Institute που δείχνει ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 423. 000 βαρέλια την εβδομάδα που έληξε την 1η Μαρτίου, πολύ μικρότερη από την αναμενόμενη αύξηση των 2,1 εκατομμυρίων βαρελιών.

Επιπλέον, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού αυξήθηκαν 0,3% στα 2. 152,35 δολ. /oz, ενώ το EUR/USD διαπραγματεύτηκε 0,3% υψηλότερα στα 1. 0886 δολάρια.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο