Άνοδος για το αργό εν μέσω εκτιμήσεων για μείωση της προσφοράς

Άνοδο κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη καθώς οι επενδυτές αναμένουν μείωση της προσφοράς αργότερα το τρέχον έτος. Ωστόσο, η πρόβλεψη της Fed νωρίτερα για μία μόνο μείωση των επιτοκίων φέτος, έναντι τριών που προέβλεπε τον Μάρτιο, περιόρισαν την άνοδο των τιμών, καθώς ανέτρεψε της προσδοκίες της αγοράς που περίμενε ότι η μείωση του κόστους δανεισμού θα έδινε ώθηση στην ανάπτυξη και άρα στη ζήτηση για καύσιμα/

Η εκτίμηση για μείωση της προσφοράς βασίστηκε στα στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ για τη ζήτηση και την παραγωγή το 2024. Συγκεκριμένα, το υπουργείο εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα αυξηθεί φέτος κατά 1,1 εκατομμύριο βαρέλι την ημέρα, έναντι 900.000 βαρελιών προηγουμένως. Ωστόσο, το η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί κατά 800.000 βαρέλια την ημέρα, πράγμα που σημαίνει ότι ελλείψεις σε επίπεδο προσφοράς.

Την άνοδο των τιμών του αργού περιόρισαν ακόμη περισσότερο τα στοιχεία για τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ, τα οποία έδειξαν ότι τα αμερικανικά αποθέματα αυξήθηκαν κατά 3,7 εκατ. βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα, πολύ περισσότερο από το 1 εκατ. βαρέλια που ανέμεναν οι αναλυτές. Πολύ μεγαλύτερη αύξηση εμφάνισαν και τα αποθέματα της βενζίνης, τα οποία ενισχύθηκαν κατά 2,6 εκατ. βαρέλια, αντί για 891.000 βαρέλια που περίμεναν οι αναλυτές.

Αρνητικά επηρέασε τις τιμές και η πρόβλεψη της Fed για μία μόνο μείωση των επιτοκίων φέτος, σε αντίθεση με τον Μάρτιο του “έβλεπε” τρεις μειώσεις μέχρι το τέλος του έτους, επικαλούμενη τη “μέτρια” πρόοδο στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, το συμβόλαιο για το αργό τύπου West Texas Intemediate, παράδοσης Ιουλίου, έκλεισε στα 78,50 δολάρια το βαρέλι, ήτοι 60 σεντς ή 0,77% υψηλότερα. Από την αρχή του έτους το WTI σημειώνει κέρδη 9,5%.

Ανάλογη άνοδο σημείωσε και το συμβόλαιο Αυγούστου για το πετρέλαιο Brent, το οποίο έκλεισε στα 82,60 δολάρια το βαρέλι με κέρδη 68 σεντς ή 0,83%. Από την αρχή του έτους το Brent ενισχύεται κατά 7,2%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο