Ανοιχτός ο χρηματιστηριακός δρόμος για ανοδική κίνηση – Οι Κεντρικές Τράπεζες μίλησαν… (του Συμεών Μαυρουδή)

Άνευ ετέρου, η παγκόσμια οικονομία έχει γλυτώσει τα χειρότερα.

Τουλάχιστον σε ό, τι αφορά τις ανεπανάληπτες πληθωριστικές πιέσεις που αντιμετώπισε την τελευταία διετία, υπενθυμίζοντας ότι στη Ευρωζώνη το βασικό μέγεθος άγγιξε το 10% και στις ΗΠΑ το 9%.

Κάτι που ως γνωστόν, ανάγκασε τις Κεντρικές Τράπεζες να αυξήσουν επιθετικά τα επιτόκια, επιβαρύνοντας το κόστος δανεισμού.

Ωστόσο, η κατάσταση εξομαλύνθηκε χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα διαρθρωτικού τύπου, ενώ και οι μεγάλες οικονομίες δεν επλήγησαν από ύφεση.

Πλέον, ΕΚΤ και Fed έχουν ήδη μπει σε έναν κύκλο μείωσης επιτοκίων, με τις προβλέψεις να δείχνουν νέα σημεία ισορροπίας πέριξ του 2-2,5% σε πρώτη φάση.

Οι επενδυτές, αρχικά προεξόφλησαν υπομονετικά τη θετική έκβαση, καθώς όχι μόνο δεν ξεπούλησαν τις θέσεις τους (ειδικότερα τα βαριά χαρτοφυλάκια), αλλά και οδήγησαν τους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες και μια μεγάλη γκάμα μετοχών σε ιστορικά υψηλά.

Κι έτσι, η επιβεβαίωση από τις Τράπεζες βρίσκει ήδη το κλίμα να είναι καλό, βελτιώνοντας περαιτέρω την επενδυτική ψυχολογία.

Ενδεικτικά, ο μεγαλύτερος σε κεφ/ση S&P500 και μοιραία οδηγός στα χρηματιστηριακά πράγματα, έκλεισε τη δεύτερη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα, υπερτονίζοντας ότι διανύει τον 10 ανοδικό μήνα (!) στους τελευταίους 11. Και μολονότι το στατιστικό αυτό είναι από μόνο του θεαματικό για να αποτυπώσει την ανοδικότητα, μολαταύτα η παραμονή του σε ιστορικά υψηλά έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Με νέο στόχο τις 6100 μονάδες.

Παρεμφερή συμπεριφορά και για τον εμβληματικό Dow Jones 30, επίσης σε ιστορικά υψηλά με πολύ καλό momentum, ενώ και ο τεχνολογικός Nasdaq Composite, αν και υπολείπεται (μόλις 3,75%) από τις δικές του ιστορικές κορυφές, η στάθμισή του τού επιτρέπει να… προλάβει εύκολα τους λοιπούς εφόσον υπάρξει συνέχεια.

Στην Ευρώπη, επίσης παραμένει ισχυρό το αγοραστικό ενδιαφέρον, και ενδεικτικά ο γερμανικός DAX40 κατέγραψε μέσα στην απερχόμενη εβδομάδα δικά του ιστορικά υψηλά (18935 μονάδες) χωρίς να μπορέσει να τα κατοχυρώσει. Παραμένει πέριξ της κορυφής για 18 συνεδρίασεις, κάτι που επιδεικνύει και την αυξημένη ζήτηση.

Εστιάζοντας στο ελληνικό Χρηματιστήριο, τα πράγματα είναι πολύ χλιαρά. Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται εγκλωβισμένος για 27 συνεδρίαση (!) σε στενό εύρος 1405-1450 μονάδων, με τη συναλλακτική δραστηριότητα να είναι μέτρια στην καλύτερη των περιπτώσεων, και πολλές “καλές” μετοχές να διαπραγματεύονται αφενός με “discount” (βλ. ΜΥΤΙΛ, ΜΠΕΛΑ, ΜΟΗ, ΕΛΠΕ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΔΕΗ, ΑΡΑΙΓ κ.α.), αφετέρου αγνοώντας το γενικότερο καλό επενδυτικό κλίμα.

Προφανώς υπάρχουν και καλές συμπεριφορές, όπως TITC, ΟΛΠ, ΕΕΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, CENER, ενώ ακόμα η ..ντακότα ΟΤΕ φαίνεται να έχει πάρει μπρος για τα καλά.

Ειδική μνεία στο εξαιρετικό ΚΡΙ, επάξια σε νέα ιστορικά υψηλά και με όλες τις προβλέψεις να οδηγούν ακόμα υψηλότερα, έχοντας χαρίσει και ένα ετήσιο +72% την ίδια ώρα που η μεγάλη κεφ/ση βλέπει +19% και η μεσαία +18%.

Τέλος, ακόμα υπάρχουν ευκαιρίες σε κάποιες σειρές κρατικών ομολόγων και εκδόσεις εταιρικών ομολόγων ώστε οι ενδιαφερόμενοι σταθερού εισοδήματος να “κλειδώσουν” αξιοπρεπείς αποδόσεις, τουλάχιστον συγκριτικά με εκείνες που αναμένονται σύντομα, βάσει του σκεπτικού της συνέχισης μειώσεων επιτοκίων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο