Αντιμέτωπη με αυστηρότερους κανόνες λειτουργίας η UBS

UBS

Από τότε που η UBS διέσωσε την πληγείσα ανταγωνίστριά της Credit Suisse πριν από ένα χρόνο, περιμένει να ακούσει πώς οι αρχές θα προστατεύσουν την Ελβετία από τον κίνδυνο κατάρρευσης της μόνης μεγάλης τράπεζας της χώρας. Πρόκειται να το μάθετε.

Η ελβετική κυβέρνηση πρόκειται αυτό το μήνα να δημοσιεύσει τις συστάσεις της για την αστυνόμευση των τραπεζών που είναι «πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν», γεγονός που θα μπορούσε να επιβαρύνει την UBS με αυστηρότερους επιχειρηματικούς κανόνες.

Σε μια έκθεση αρκετών εκατοντάδων σελίδων, το τμήμα κεφαλαιακών απαιτήσεων θα εξεταστεί ιδιαίτερα, με τη UBS να πρέπει ενδεχομένως να βρει δεκάδες δισεκατομμύρια επιπλέον δολάρια για να προστατευτεί από μια κατάρρευση τύπου Credit Suisse.

«Η Ελβετία απλά δεν μπορεί να επιτρέψει την αποτυχία της UBS», δήλωσε ο Stefan Legge, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του St. Gallen. «Αν το έκανε, θα είχε απολύτως καταστροφικές συνέπειες για την ελβετική οικονομία».

Με περίπου 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, ο ισολογισμός της UBS είναι διπλάσιος από το μέγεθος της ετήσιας ελβετικής οικονομικής παραγωγής, δίνοντας στην τράπεζα ένα εξαιρετικό βάρος για μια μεγάλη οικονομία.

Σε περίπτωση που η UBS διαλυθεί, δεν υπάρχουν πλέον τοπικοί αντίπαλοι για να την απορροφήσουν. Και το κόστος της εθνικοποίησης θα μπορούσε να καταστρέψει τα δημόσια οικονομικά, λένε οι ειδικοί.

Η ελβετική κάτω βουλή του κοινοβουλίου τον Μάιο του 2023 υποστήριξε μια πρόταση που ζητούσε οι συστημικά σημαντικές τράπεζες να έχουν δείκτη μόχλευσης 15% των περιουσιακών στοιχείων, πολύ περισσότερο από ό, τι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία.

Με βάση το κεφάλαιο κοινών μετοχών κατηγορίας 1 ύψους 79 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η UBS είχε δείκτη 4,7% στο τέλος του 2023.

Ο υψηλότερος δείκτης πιθανότατα θα αφήσει την UBS να χρειαστεί να βρει πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετα ίδια κεφάλαια, δήλωσε ο Andreas Ita από τη συμβουλευτική Orbit36.

“Αυτό δεν μπορεί να γίνει εντός εύλογου χρονικού διαστήματος με παρακράτηση κερδών και η άντληση τέτοιων ποσών μέσω των κεφαλαιαγορών δεν είναι καθόλου ρεαλιστική”, δήλωσε ο Ita.


Η τράπεζα θα μπορούσε, ωστόσο, να συρρικνώσει τον ισολογισμό της και να μειώσει την προσφορά πιστώσεων, πρόσθεσε.

Lobbying

Λίγοι αναλυτές αναμένουν να επιβληθούν τόσο επαχθείς όροι, αλλά βοηθά να εξηγηθεί γιατί η UBS ήταν πρόθυμη να ακουστεί.

«Η UBS τρέμει», δήλωσε πηγή του κλάδου που γνωρίζει την κατάσταση, η οποία σημείωσε ότι η τράπεζα είχε εξαπολύσει μια μεγάλη προσπάθεια άσκησης πίεσης που θα συνεχιστεί μέχρι την τελευταία στιγμή μεταξύ των πολλών «ανοιχτών θυρών» που είχε βρει μεταξύ πολιτικών και αξιωματούχων.

Τόσο η UBS όσο και η ελβετική κυβέρνηση αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Η υπουργός Οικονομικών Karin Keller-Sutter δήλωσε πέρυσι ότι έρχονται πιο απαιτητικές κεφαλαιακές απαιτήσεις. Ωστόσο, είπε επίσης ότι η υπερβολική ρύθμιση θα μπορούσε να εμποδίσει την ικανότητα της Ελβετίας να ανταγωνιστεί άλλα χρηματοπιστωτικά κέντρα όπως η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, η Σιγκαπούρη και το Ντουμπάι.

«Αν θέλεις να παραμείνεις στην κορυφαία κατηγορία, δεν θα μπορέσεις να αποφύγεις να πάρεις ορισμένα ρίσκα στο μέλλον», είπε.

Από την πλευρά της, η UBS έχει προειδοποιήσει ότι οι υπερβολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις θα βλάψουν τελικά τον καταναλωτή.

«Εάν έχετε πάρα πολλά κεφάλαια, τιμωρείτε τους μετόχους, αλλά και τους πελάτες, επειδή οι τραπεζικές υπηρεσίες γίνονται πιο ακριβές», δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της UBS Colm Kelleher στην εφημερίδα NZZ am Sonntag.

Σημαντικές αλλαγές δεν αναμένεται να εφαρμοστούν φέτος. Το κοινοβούλιο πρέπει πρώτα να εξετάσει τυχόν συστάσεις πριν η κυβέρνηση υποβάλει σχέδιο νόμου. Στη συνέχεια αρχίζουν διαβουλεύσεις με τις τράπεζες και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

Στο τέλος, δήλωσε το Πανεπιστήμιο του St. Gallen’s Legge, οι πολιτικοί είναι απίθανο να δημιουργήσουν πάρα πολλά εμπόδια για την UBS.


«Δεν υπάρχει σχέδιο Β αυτή τη φορά», είπε. «Η κύρια πολιτική θα είναι η ελπίδα – η ελπίδα ότι η UBS δεν θα μπει σε μπελάδες. Αλλά η ελπίδα δεν είναι στρατηγική».

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο