Αντιμέτωπος με πολιτικά σκάνδαλα ο Ορμπάν

Ορμπάν

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν αντιμετώπισε πολιτικά προβλήματα ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου, με το κυβερνών κόμμα του να κλονίζεται από δύο πολιτικά σκάνδαλα μέσα σε έξι εβδομάδες.

Ο Ορμπάν είναι μακροχρόνιος σύμμαχος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και θεωρείται ευρέως ως ο στενότερος υποστηρικτής του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο δεξιός ηγέτης ηγείται της χώρας της κεντρικής Ευρώπης από το 2010, καθιστώντας τον τον μακροβιότερο αρχηγό κράτους της ΕΕ.

Ωστόσο, δύο μεγάλα σκάνδαλα κλόνισαν πρόσφατα την κυριαρχία του στο πολιτικό τοπίο της Βουδαπέστης σε μια ευαίσθητη στιγμή που η Ουγγαρία είναι έτοιμη να διεξαγάγει τόσο τοπικές όσο και ευρωπαϊκές εκλογές στις αρχές Ιουνίου.

Η τελευταία διαμάχη είναι «πιθανό να αποδειχθεί πιο προβληματική» για τον Orban, σύμφωνα με αναλυτές της συμβουλευτικής εταιρείας πολιτικού κινδύνου Eurasia Group, οι οποίοι σημειώνουν ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός ήταν προηγουμένως σε θέση να προχωρήσει από ένα σκάνδαλο χάριτος χωρίς σημαντική απώλεια δημόσιας υποστήριξης.

Ο Peter Magyar, ένας ελάχιστα γνωστός δικηγόρος που ήταν προηγουμένως κοντά στην κυβέρνηση του Orban, δημοσίευσε μια ηχογράφηση την περασμένη εβδομάδα που λέει ότι αποδεικνύει ότι κορυφαίοι αξιωματούχοι συνωμότησαν για να καλύψουν τη διαφθορά. Έκτοτε ανακοίνωσε σχέδια για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού κόμματος για να αμφισβητήσει το κόμμα Fidesz του Orban.

«Από μια σχεδόν άγνωστη φιγούρα μόλις λίγους μήνες πριν, [ο Μαγυάρος] οργανώνει τώρα με επιτυχία μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεις στη Βουδαπέστη και κυριαρχεί στην πολιτική ατζέντα και στον δημόσιο διάλογο», δήλωσε η Zsuzsanna Vegh, επισκέπτρια συνεργάτης στο German Marshall Fund of the United States, μια διατλαντική δεξαμενή σκέψης.

Ο Vegh δήλωσε στο CNBC ότι η απότομη πολιτική πρόοδος του Magyar δείχνει μια μεγάλη ζήτηση για νέα πολιτική ηγεσία στη χώρα.

«Ανακοίνωσε την έναρξη ενός πολιτικού κινήματος και μπορεί να προσπαθήσει να αξιοποιήσει ένα μείγμα απογοητευμένων Fidesz καθώς και αντιπολίτευσης, και κυρίως, αναποφάσιστων, ίσως ακόμη και απολίτικων ψηφοφόρων», δήλωσε ο Vegh.

«Ασαφές αν ο Ούγγρος μπορεί να διατηρήσει τη δυναμική του»

Η Magyar δημοσίευσε μια ηχογράφηση στο Facebook και το YouTube μιας συνομιλίας με την Judit Varga – την τότε σύζυγό του και υπουργό Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας εκείνη την εποχή – στην οποία υπονοεί ότι γνώριζε ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν παραποιήσει αποδεικτικά στοιχεία σε υπόθεση διαφθοράς κατά τη διάρκεια της θητείας της.

Οι αποκαλύψεις ώθησαν αρκετές χιλιάδες πολίτες να διαμαρτυρηθούν κοντά στο κοινοβούλιο στη Βουδαπέστη στις 26 Μαρτίου, σύμφωνα με το Reuters. Η διαδήλωση ακολούθησε τη μεγαλύτερη διαμαρτυρία της χώρας εδώ και χρόνια που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν αποκαλύφθηκε ότι η πρώην πρόεδρος της Ουγγαρίας Καταλίν Νόβακ είχε απονείμει χάρη σε έναν άνδρα που φυλακίστηκε για συγκάλυψη μιας σειράς σεξουαλικών κακοποιήσεων παιδιών.

Οι σύμμαχοι του Όρμπαν, συμπεριλαμβανομένων των Νόβακ και Βάργκα, αναγκάστηκαν να παραιτηθούν στον απόηχο του σκανδάλου χάριτος.

Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε στο CNBC ότι η κατάσταση θα μπορούσε να συγκριθεί με το διάσημο έργο του William Shakespeare, “Much Ado About Nothing”. Πρόσθεσαν ότι η πολιτική παρέμβαση του Μαγυάρου είχε «πέσει στο κενό».

Σε μια ανάρτηση στο Facebook στις 26 Μαρτίου, η Varga κατηγόρησε τον Magyar για ενδοοικογενειακή βία κατά τη διάρκεια της σχέσης τους και ισχυρίστηκε ότι είχε κάνει τα σχόλια υπό πίεση. Ο Magyar αρνήθηκε αυτούς τους ισχυρισμούς σε ξεχωριστή ανάρτηση στο Facebook.

Ο Vegh δήλωσε ότι η πολιτική επιτυχία του Magyar θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το αν είναι σε θέση να διατηρήσει τη δυναμική πίσω του μέχρι τις κοινοβουλευτικές εκλογές της Ουγγαρίας το 2026 – μια πρόκληση που οι αναλυτές του Eurasia Group σημειώνουν ότι επιβαρύνεται από τη «διάχυτη» λαβή του κυβερνώντος κόμματος στο δημόσιο τοπίο των μέσων ενημέρωσης.

«Δεδομένων αυτών των πραγματικοτήτων, δεν είναι σαφές εάν ο Magyar μπορεί να διατηρήσει τη δυναμική του μέχρι τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο, εκτός εάν συνεχίσει να κάνει ουσιαστικές αποκαλύψεις σχετικά με φερόμενες κυβερνητικές ατασθαλίες», ανέφεραν αναλυτές του Eurasia Group σε ερευνητικό σημείωμα που δημοσιεύθηκε στις 28 Μαρτίου.

Επιπλέον, η προσθήκη ενός ακόμη κόμματος στο μείγμα των σχηματισμών της αντιπολίτευσης μπορεί να παίξει στα χέρια του Orban στις εκλογές του Ιουνίου, όπου τα κόμματα αντιμετωπίζουν ένα ελάχιστο όριο 5% για να εισέλθουν στο κοινοβούλιο. Οποιεσδήποτε ψήφοι για κόμματα που παραμένουν κάτω από αυτό το όριο θα βοηθήσουν τελικά το Fidesz, επιτρέποντας ενδεχομένως στο κόμμα να αυξήσει το μερίδιό του στις έδρες», πρόσθεσαν.

πηγή:www.cnbc.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο