Απαισιόδοξοι οι οικονομολόγοι για την ιαπωνική οικονομία

μισθών

οικονομία

Η οικονομία της Ιαπωνίας πιθανότατα συρρικνώθηκε κατά 1,5% σε ετήσια βάση το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, καθώς όλοι οι βασικοί μοχλοί ανάπτυξης υποχώρησαν λόγω αβέβαιων προοπτικών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, γεγονός που πιθανότατα θα καθυστερήσει τις προσπάθειες της Τράπεζας της Ιαπωνίας να αυξήσει τα επιτόκια.

Τα στοιχεία του Γραφείου του Υπουργικού Συμβουλίου που αναμένονται στις 8:50 π. μ. στις 16 Μαΐου (2350 GMT στις 15 Μαΐου) αναμένεται να δείξουν ότι η συρρίκνωση της οικονομίας θα ισοδυναμεί με τριμηνιαία πτώση 0,4%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση 17 οικονομολόγων.

Η πτώση ακολούθησε ανάπτυξη 0,4% σε ετήσια βάση τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023, με τους βασικούς πυλώνες του ΑΕΠ να καταρρέουν και να μην αφήνουν καμία μηχανή ανάπτυξης για το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου.

«Η τάση των φειδωλών καταναλωτών παραμένει ισχυρή λόγω του αυξανόμενου κόστους διαβίωσης που πιθανότατα επιδεινώνεται από την αποδυνάμωση του γιεν», δήλωσε ο Takeshi Minami, επικεφαλής οικονομολόγος στο Norinchukin Research Institute, ο οποίος προέβλεψε ότι η συνολική οικονομία θα συρρικνωθεί στο 1,2% σε ετήσια βάση την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου.

Η ιδιωτική κατανάλωση, η οποία αποτελεί περισσότερο από το 50% της οικονομίας, πιθανότατα μειώθηκε κατά 0,2% στο τρίμηνο, καθώς οι καταναλωτές έσφιξαν το ζωνάρι για να προφυλαχθούν από το αυξανόμενο κόστος ζωής.

Οι σεισμοί που έπληξαν τη χερσόνησο Noto στις αρχές του τρέχοντος έτους υπονόμευσαν επίσης την παραγωγή και την κατανάλωση. Επίσης, ένα σκάνδαλο στη μονάδα συμπαγών αυτοκινήτων Daihatsu της Toyota οδήγησε στην αναστολή της παραγωγής και των αποστολών.


Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες μειώθηκαν επίσης κατά 0,7% σε τριμηνιαία βάση, καθώς οι εταιρείες παρέμειναν αργές να επενδύσουν τα μεγάλα κέρδη τους σε εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, όπως η τεχνολογία εξοικονόμησης εργασίας για να ξεπεράσουν τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού.

Η εξωτερική ζήτηση ή οι καθαρές εξαγωγές, που σημαίνει αποστολές μείον εισαγωγές, πιθανότατα μείωσαν κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες την αύξηση του ΑΕΠ. Η εγχώρια ζήτηση πιθανότατα μειώθηκε για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο.

Ο δείκτης τιμών εταιρικών αγαθών, ένας βασικός δείκτης των τιμών που χρεώνουν οι εταιρείες μεταξύ τους, πιθανότατα αυξήθηκε κατά 0,8% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, διατηρώντας τον ρυθμό αμετάβλητο από τον Μάρτιο.

Τα δεδομένα CGPI θα κυκλοφορήσουν στις 8:50 π. μ. στις 14 Μαΐου (2350 GMT στις 13 Μαΐου).

Ο CGPI, σε γενικές γραμμές ισοδύναμος με τις τιμές χονδρικής, πιθανότατα αυξήθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο, επιταχύνοντας ελαφρώς από την αύξηση 0,2% του Μαρτίου, υπογραμμίζοντας τον επίμονο πληθωρισμό που ενισχύει το κόστος ζωής και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο