Απαισιόδοξος ο Luis de Guindos για την οικονομία της ευρωζώνης

επιτόκια

ΕΚΤ

Η οικονομία της ευρωζώνης είναι πιθανό να συρρικνωθεί ελαφρώς ή στην καλύτερη περίπτωση να παραμείνει στάσιμη το τέταρτο τρίμηνο, δήλωσε την Τρίτη ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος.

“Είδαμε έναν τριμηνιαίο ρυθμό -0,1% (στο τρίτο τρίμηνο), δεν θα το έβλεπα και πολύ καλά, +0,1% ή -0,1%, αλλά είναι λίγο πολύ μια στάσιμη κατάσταση, πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί και στο τέταρτο τρίμηνο”, δήλωσε ο De Guindos σε εκδήλωση στη Μαδρίτη.

Η οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης ήταν ασθενέστερη από ό,τι αναμενόταν το τρίτο τρίμηνο, καθώς μια προκαταρκτική εκτίμηση έδειξε τον περασμένο μήνα ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μειώθηκε κατά 0,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε απότομα.

Τα πρώτα στοιχεία από τον Σύνθετο Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) του τέταρτου τριμήνου για τον Οκτώβριο που δημοσίευσε η S&P Global έδειξαν ότι το μπλοκ εισήλθε στο τελευταίο τρίμηνο του 2023 με το «αριστερό πόδι» με τον δείκτη στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2020.

Κατά τη συνεδρίασή της στις 26 Οκτωβρίου, η ΕΚΤ άφησε τα επιτόκια αμετάβλητα, τερματίζοντας ένα πρωτοφανές σερί 10 διαδοχικών αυξήσεων των επιτοκίων.

Ο De Guindos δήλωσε ότι, δεδομένης της τρέχουσας μεγάλης αβεβαιότητας, το θεσμικό όργανο θα συνεχίσει να ακολουθεί μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα όσον αφορά τη μελλοντική νομισματική πολιτική του.

Πηγή: investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο