ΑΠΕ: Καθυστερήσεις και ακυρώσεις έργων προκαλούν τα εμπόδια στην αγορά

ΑΠΕ: Καθυστερήσεις και ακυρώσεις έργων προκαλούν τα εμπόδια στην αγορά

  • Τι διαπιστώνεται από έρευνα που διενήργησε η KPMG

Οι υφιστάμενοι φραγμοί στην αγορά προκαλούν σημαντικές καθυστερήσεις και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και εγκατάλειψη των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πιστεύουν περισσότεροι από 8 στους 10 επαγγελματίες από τον κλάδο, που συμμετείχαν στην έρευνα που διενεργήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης της KPMG με τίτλο “Turning the tide in scaling renewables”.

  • Την ίδια στιγμή, μόνο το ένα τρίτο των ερωτηθέντων πιστεύει με βεβαιότητα ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα ξεπεράσουν τα ορυκτά καύσιμα ως κύρια πηγή καυσίμων έως το 2050, παρόλο που 80% συμφώνησε ότι αυτό που επείγει περισσότερο ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για το κλίμα είναι να επιταχυνθεί σημαντικά η εξάπλωση των ΑΠΕ.

Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση αναδεικνύει τις 10 πιο πιεστικές προκλήσεις που επηρεάζουν την ενεργειακή μετάβαση και παρέχει προτάσεις για την επίλυσή τους. Με την έκθεση αυτή και τη συνοδευτική έρευνά της, διαπιστώνεται ότι ο τρέχων ρυθμός εξάπλωσης των ΑΠΕ δεν είναι σε καμία περίπτωση επαρκής για να επιτευχθούν οι φιλοδοξίες της Συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Πάνω από το 80% των ερωτηθέντων συμφωνούν ή συμφωνούν απόλυτα ότι η σημαντική επιτάχυνση της εξάπλωσης των ΑΠΕ είναι το πιο επείγον ζήτημα στο οποίο πρέπει να δοθεί προσοχή, με το 84% να αναγνωρίζει ότι οι υφιστάμενοι φραγμοί στην αγορά προκαλούν σημαντικές καθυστερήσεις και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και την εγκατάλειψη των έργων ΑΠΕ.

Επιπλέον, το 40% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι οι τρέχουσες κυβερνητικές πολιτικές είναι αναποτελεσματικές για την επιτάχυνση της εξάπλωσης των ΑΠΕ, με τις ανασταλτικές κυβερνητικές πολιτικές και τους κανονισμούς να αναφέρονται ως το βασικό εμπόδιο για την κλιμάκωση, σύμφωνα με το 77% των ερωτηθέντων.

  • Οι ερωτηθέντες κατέταξαν τα υπόλοιπα πιο σημαντικά εμπόδια στην κλιμάκωση των ΑΠΕ ως εξής: δομή και σχεδιασμός της αγοράς (75%), κίνδυνοι της εφοδιαστικής αλυσίδας (61%), πρόσβαση σε κεφάλαια (48%), έλλειψη επενδύσεων σε υποδομές δικτύου (47%).

Τα στοιχεία της έρευνας της KPMG που περιλαμβάνονται στην έκθεση βασίζονται στα αποτελέσματα μιας ανώνυμης διαδικτυακής έρευνας που πραγματοποιήθηκε από την KPMG International.

  • Συνολικά, στην έρευνα συμμετείχαν 110 άτομα, από διάφορες θέσεις στον κλάδο των ΑΠΕ, τόσο από δημόσιες όσο και από ιδιωτικές εταιρείες, σε περισσότερες από 24 χώρες, και απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την ανάγκη επιτάχυνσης της εξάπλωσης των ΑΠΕ, τις τρέχουσες προκλήσεις της αγοράς και την αποτελεσματικότητα των πολιτικών.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο