Από τι εξαρτάται η μείωση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας

Σούνακ επιτοκίων

πληθωρισμός

Ο άλλοτε υψηλός πληθωρισμός της Βρετανίας φαίνεται ότι θα πέσει κοντά στον στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) την Τετάρτη, αλλά μπορεί να είναι άλλα στοιχεία στα στοιχεία που επηρεάζουν την απόφαση της BoE για το πότε θα μειώσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2020.

Μεγάλο μέρος της πτώσης του μετρούμενου πληθωρισμού τιμών καταναλωτή -από το ανώτατο όριο του 11,1% πριν από ενάμιση χρόνο- οφείλεται στην πτώση των τιμών της ενέργειας, η οποία είναι πέρα από τον έλεγχο της BoE.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ενδιαφέρονται περισσότερο για τις πιέσεις στις τιμές που δημιουργούνται στην οικονομία της Βρετανίας, ειδικά στην ακόμη σφιχτή αγορά εργασίας της, όπου πολλοί εργοδότες συνεχίζουν να αυξάνουν τους μισθούς με ρυθμό που θα μπορούσε να διατηρήσει τον πληθωρισμό υψηλό.

Εκτός από τις επιχειρήσεις και τους ιδιοκτήτες κατοικιών που πλήττονται από το υψηλότερο κόστος δανεισμού από το 2008, ο πρωθυπουργός Rishi Sunak ελπίζει επίσης σε μείωση των πληθωριστικών πιέσεων που θα μπορούσε να επιτρέψει στην BoE να μειώσει τα επιτόκια, προσφέροντας μια εκλογική σανίδα σωτηρίας στους Συντηρητικούς του πριν από τις εκλογές αργότερα φέτος.

Ο διοικητής της BoE, Andrew Bailey, δήλωσε ότι μια πρώτη μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να έρθει ήδη από τον επόμενο μήνα, ανάλογα με τα στοιχεία.

Τελείωσε η κρίση του πληθωρισμού;

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία κορυφώθηκε υψηλότερα από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη πλούσια οικονομία. Για μια περίοδο ήταν μια ακραία περίπτωση στην Ομάδα των Επτά λόγω του συνδυασμού της αύξησης των τιμών της ενέργειας και της έλλειψης εργαζομένων για την κάλυψη των θέσεων εργασίας, ένα πρόβλημα που παρατηρήθηκε σε άλλες χώρες, αλλά επιδεινώθηκε στη Βρετανία από το Brexit.

Ο πληθωρισμός της Βρετανίας στο 3,2% τους 12 μήνες έως τον Μάρτιο παρέμεινε υψηλότερος από ό,τι στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία. Αλλά ήταν χαμηλότερο από 3,5% στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters λένε ότι τα στοιχεία της Τετάρτης πιθανότατα θα δείξουν ότι ο ονομαστικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε απότομα στο 2,1% τον Απρίλιο, αν και είναι πιθανό να αυξηθεί λίγο αργότερα το 2024. Η BoE πιστεύει ότι θα επιταχυνθεί και πάλι σε περίπου 2,6% αργότερα φέτος.

Οι αναλυτές θα επικεντρωθούν εξίσου σε άλλες μετρήσεις τιμών στα στοιχεία του Απριλίου, κυρίως μεταξύ των οποίων ο πληθωρισμός των υπηρεσιών, ο οποίος στο 6,0% τον Μάρτιο παραμένει μεγάλη ανησυχία για την BoE.

Πιέσεις στην αγορά εργασίας

Για τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, οι μισθοί αποτελούν μεγαλύτερο μερίδιο του κόστους από ό,τι για άλλες εταιρείες. Έτσι, ο πρόσφατος ρυθμός αύξησης των ετήσιων μισθών κατά 6% στη Βρετανία – που οφείλεται στην πιο οξεία έλλειψη εργαζομένων για την κάλυψη των θέσεων εργασίας από ό, τι σε πολλές άλλες οικονομίες – έχει ωθήσει τις τιμές στον τομέα προς τα πάνω.

Υπήρξαν ορισμένες πρόσφατες ενδείξεις ότι η θερμότητα της αγοράς εργασίας υποχωρεί. Η ανισορροπία μεταξύ του μεγάλου αριθμού κενών θέσεων εργασίας και του χαμηλού αριθμού ανέργων – βασικός δείκτης για την BoE – είναι η στενότερη από πριν από την πανδημία COVID.

Οι εταιρείες δυσκολεύονται να αυξήσουν τις τιμές

Κάτι άλλο που παρακολουθεί στενά η BoE είναι η ικανότητα των εταιρειών να μετακυλίουν το υψηλότερο κόστος στους πελάτες με τη μορφή υψηλότερων τιμών. Οι περιφερειακοί πράκτορες της BoE λένε ότι αυτό θα είναι πιο δύσκολο φέτος από ό, τι το 2024.

Η Megan Greene, ένα από τα εννέα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, επεσήμανε την περασμένη εβδομάδα παρόμοια μηνύματα από εκθέσεις δεικτών υπευθύνων προμηθειών, οι οποίες έδειξαν ισχυρότερο πληθωρισμό στις τιμές που πληρώνουν οι επιχειρήσεις από ό, τι στις τιμές που χρεώνουν.

Οι επόμενοι γύροι δεδομένων

Μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Τετάρτης για τον Απρίλιο, θα υπάρξει μια σειρά επίσημων στοιχείων για την αγορά εργασίας στις 11 Ιουνίου και η ανακοίνωση του πληθωρισμού του Μαΐου στις 19 Ιουνίου πριν από την επόμενη προγραμματισμένη ανακοίνωση πολιτικής της BoE στις 20 Ιουνίου.

Λόγω των προβλημάτων με τα επίσημα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας, η BoE θα παρακολουθεί άλλους δείκτες της αγοράς ακόμη πιο στενά από το συνηθισμένο, συμπεριλαμβανομένων των ερευνών PMI που αναμένονται την Πέμπτη αυτή την εβδομάδα.

Πότε αναμένει η αγορά μείωση επιτοκίων;

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης επιτοκίων τη Δευτέρα τιμολογούσαν περίπου 56% πιθανότητα η BoE να μειώσει το τραπεζικό επιτόκιο στο 5% από 5,25% τον επόμενο μήνα και σχεδόν 100% πιθανότητα μείωσης μέχρι τη συνεδρίαση του Αυγούστου.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters την περασμένη εβδομάδα ήταν επίσης διχασμένοι σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της πρώτης κίνησης της BoE, αλλά με μια μικρή πλειοψηφία να βλέπει ότι θα έρθει αργότερα από ό, τι οι επενδυτές: από τους 71 αναλυτές που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, 38 ανέμεναν μια πρώτη μείωση τον Αύγουστο, ενώ 31 έδειξαν τον Ιούνιο. Δύο προέβλεψαν ότι θα έρθει τον Σεπτέμβριο.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο