Από τι κινδυνεύει ο προϋπολογισμός της Ρωσίας;

Ρωσία

Ρωσία

Η Ρωσία θα μπορούσε να χάσει τον στόχο της για τα έσοδα του 2024 και να αναγκαστεί να αυξήσει τους φόρους στις επιχειρήσεις, εάν το ρούβλι αποδειχθεί ισχυρότερο από ό,τι αναμενόταν στον προϋπολογισμό και οι αισιόδοξες οικονομικές υποθέσεις πέσουν έξω, προειδοποίησαν οι αναλυτές, καθώς η Μόσχα δαπανά περισσότερα για τον πόλεμό της στην Ουκρανία.

Τα σχέδια προϋπολογισμού που δημοσιεύθηκαν τον Σεπτέμβριο προβλέπουν τιμές αργού τύπου Brent κατά μέσο όρο 85 δολάρια ανά βαρέλι το επόμενο έτος – πιο απαισιόδοξες από τις προβλέψεις δημοσκόπησης του Reuters – και τιμή Urals 71,3 δολάρια.

Ωστόσο, το Ελεγκτικό Συνέδριο της Ρωσίας, το οποίο επιβλέπει την εκτέλεση του προϋπολογισμού, προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι υπάρχουν κίνδυνοι η τιμή Urals να πέσει κάτω από τα 60 δολάρια το 2024-2026.

Εν τω μεταξύ, η Δύση επιθυμεί να εμποδίσει τη Ρωσία να παρακάμψει το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων ανά βαρέλι για την τιμή του πετρελαίου. Η Ουάσινγκτον επέβαλε την περασμένη εβδομάδα τις πρώτες κυρώσεις σε ιδιοκτήτες δεξαμενόπλοιων που μετέφεραν ρωσικό αργό σε τιμές πάνω από αυτό το επίπεδο.

Η κυβέρνηση βασίζεται επίσης στο γεγονός ότι το νόμισμα παραμένει αδύναμο, γεγονός που – ενώ υποδαυλίζει τον πληθωρισμό και διαβρώνει τις αποταμιεύσεις των πολιτών – αυξάνει την αξία του ρουβλίου των ενεργειακών εσόδων που εισπράττονται σε δολάρια.

“Ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους είναι πολύ φιλόδοξος”, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Expert RA Anton Tabakh.

“Το πρόβλημα του ελλείμματος έχει λυθεί από το αδύναμο ρούβλι. Εάν το ρούβλι ανατιμηθεί έντονα, τότε ο προϋπολογισμός θα βρεθεί σε δύσκολη θέση”

Το ρούβλι ξεπέρασε τα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων 18 μηνών σε σχέση με το δολάριο την περασμένη εβδομάδα, αφού ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την υποχρεωτική πώληση ορισμένων εσόδων σε συνάλλαγμα για ορισμένους εξαγωγείς.

Σήμερα διαπραγματεύεται γύρω στα 97 ανά δολάριο, χαμηλότερα από τη μέση πρόβλεψη του προϋπολογισμού για το 2024, που είναι 90,1. Ωστόσο, το νόμισμα είναι ιστορικά αδύναμο, καθώς σπάνια διαπραγματευόταν πάνω από το 80 πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ υπογράμμισε τη Δευτέρα τους κινδύνους από οποιαδήποτε ενίσχυση, λέγοντας: “Μια μεταβολή της συναλλαγματικής ισοτιμίας κατά ένα ρούβλι θα οδηγήσει σε αύξηση ή μείωση των εσόδων του προϋπολογισμού (κατά) περίπου 100 δισεκατομμύρια ρούβλια”

Αριστοτεχνική προσέγγιση

Τα έσοδα αναμένεται να αυξηθούν κατά 22,3% σε ετήσια βάση σε 35,1 τρισ. ρούβλια το επόμενο έτος, ή 19,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Ο αναλυτής της Promsvyazbank Denis Popov δήλωσε ότι αυτό είναι πιθανό, αλλά προειδοποίησε ότι υπάρχουν κίνδυνοι ότι τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα μπορούσαν να υπολείπονται.

Η πρόβλεψη της Ρωσίας είναι οικονομική ανάπτυξη 2,3% το 2024, πολύ πάνω από τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για 1,1% και της Τράπεζας της Ρωσίας για 0,5%-1,5%.

Ο οικονομολόγος της CentroCreditBank, Yevgeny Suvorov, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως μια καλλιτεχνική προσέγγιση για την υλοποίηση των στρατηγικών στόχων.

“Υπήρχε ένα καθήκον να χρηματοδοτηθούν οι στρατιωτικές δαπάνες, αλλά και . . . να παρουσιαστεί η επιστροφή στο πλαίσιο του δημοσιονομικού κανόνα το 2025”, δήλωσε ο Suvorov.

“Για το σκοπό αυτό, ήταν απαραίτητο να απεικονιστεί η ταχεία αύξηση του εισοδήματος. Το καλύτερο εργαλείο γι’ αυτό είναι η πρόβλεψη που έχουν καταρτίσει”

Η Ρωσία περπατάει σε τεντωμένο σχοινί και τα χαμηλότερα από τα αναμενόμενα έσοδα από την ενέργεια ή η αύξηση του ΑΕΠ θα μπορούσαν να αποδειχθούν δαπανηρά.

“Η πρόβλεψη των εσόδων, κατά τη γνώμη μας, φαίνεται αισιόδοξη, τόσο από την άποψη των οικονομικών προϋποθέσεων στις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομίας, όσο και από την άποψη των προϋποθέσεων για την είσπραξη”, δήλωσαν οι οικονομολόγοι της Renaissance Capital Sofya Donets και Andrei Melaschenko. Προέβλεπαν έλλειμμα εισοδήματος ύψους 1 τρισ. ρουβλίων.

Τα υψηλότερα έσοδα εκτός πετρελαίου και φυσικού αερίου βοήθησαν στη μείωση του ελλείμματος φέτος, αλλά ο οικονομολόγος Ντμίτρι Πόλεβοϊ σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει την αποδυνάμωσή τους τα επόμενα χρόνια, γεγονός που θα μπορούσε να αναγκάσει την κεντρική τράπεζα να διατηρήσει υψηλά τα επιτόκια.

“Οι κίνδυνοι για το έλλειμμα εκτός πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι σαφώς στραμμένοι προς υψηλότερες τιμές”, δήλωσε ο Polevoy.

Η κεντρική τράπεζα, η οποία έχει αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά 550 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο και αναμένει αυξημένα επιτόκια για κάποιο χρονικό διάστημα, σημείωσε η ίδια την αισιοδοξία της κυβέρνησης, λέγοντας ότι οι προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών προβλέπουν υψηλότερο πλεόνασμα εκτός πετρελαίου και φυσικού αερίου από ό,τι προβλέπει η δική της μακροοικονομική πρόβλεψη.

Αλλάζοντας τόνο

Στο κορυφαίο οικονομικό φόρουμ της Ρωσίας στην Αγία Πετρούπολη τον Ιούνιο, ο Σιλουάνοφ δήλωσε ότι η αύξηση των δαπανών είναι δύσκολη, καθώς οι δαπάνες του προϋπολογισμού έχουν ήδη αυξηθεί κατά 1-1/2 φορά από το 2019 έως το 2022. Οι δαπάνες το 2024 αναμένεται να είναι διπλάσιες σε σχέση με το 2019.

Ένα μεγαλύτερο έλλειμμα θα σήμαινε υψηλότερο πληθωρισμό και υψηλότερα επιτόκια, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, τα οποία θα πλήρωναν ο πληθυσμός και οι επιχειρήσεις. Οι φόροι θα μπορούσαν επίσης να αυξηθούν.

“Αν θέλουμε περισσότερες δαπάνες, πρέπει να καταλάβουμε από πού προέρχονται τα χρήματα”, δήλωσε ο Σιλουάνοφ. “Τα χρήματα δεν βγαίνουν από το πουθενά”

Τώρα, ακόμη και καθώς η κυβέρνηση περιγράφει σχέδια για τις δαπάνες που θα εκτοξευθούν στα 36,7 τρισ. ρούβλια το 2024, είναι πιο χαλαρός.

“(Είναι) ένας καλός, υγιής προϋπολογισμός, η θερμοκρασία είναι καλή”, δήλωσε ο Σιλουάνοφ τον Σεπτέμβριο.

Η Ρωσία αύξησε τους φόρους στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά περίπου 3,6 τρισ. ρούβλια (37 δισ. δολάρια) την περίοδο 2023-2025 και επέβαλε έκτακτο φόρο σε ορισμένα κέρδη εταιρειών. Οι αναλυτές αναμένουν περισσότερους νέους φόρους για να καλύψουν τυχόν ελλείψεις εσόδων.

“Οι πόροι είναι πεπερασμένοι. Η εμπειρία δείχνει ότι οι επιχειρήσεις και όχι οι πολίτες θα κουρευτούν ενεργά”, δήλωσε ο Tabakh της Expert RA.

Οι Donets και Melaschenko της Renaissance Capital δήλωσαν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να δημιουργήσει προσωρινούς φόρους, να αυξήσει μόνιμα τους συντελεστές του ΦΠΑ ή να προσαρμόσει τον κανόνα του προϋπολογισμού της Ρωσίας ώστε να επιτρέπει περισσότερες δαπάνες για τα έσοδα από την ενέργεια.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Σαζάνοφ δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι χρειάζονται λύσεις ως απάντηση στις υψηλότερες δαπάνες.

“Οι φορολογικές τακτικές πρέπει να γίνουν προσαρμοστικές”, δήλωσε ο Sazanov. “Αυτές είναι οι πραγματικότητες στις οποίες ζούμε”

Ο οικονομολόγος του Πανεπιστημίου του Σικάγο Konstantin Sonin δήλωσε ότι ο βασικός άγνωστος παράγοντας για τα δημόσια οικονομικά της Ρωσίας είναι το πόσο καιρό ακόμα θα πρέπει να προϋπολογίζει τον πόλεμο.

“Θα μπορούσαν να επιβιώσουν ένα ή δύο χρόνια, ίσως πέντε χρόνια, αλλά αυτό θέτει ολόκληρη τη χώρα, ολόκληρο τον προϋπολογισμό, σε πολύ λάθος δρόμο”, είπε. “Σίγουρα δεν είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα”

Πηγή: investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο