Από τους διαδρόμους των καταστημάτων της Walmart στις ΗΠΑ μέχρι τους διαδρόμους των αεροδρομίων της Νέας Ζηλανδίας, ο Γκρεγκ Φόραν έκανε μια από τις πιο απρόσμενες μεταβάσεις στην κορυφή της επιχειρηματικής ηγεσίας.
Ο άνθρωπος που αναμόρφωσε το αμερικανικό λιανεμπόριο, εστιάζοντας στη λεπτομέρεια – από τη διάταξη των ραφιών μέχρι την ποιότητα των λαχανικών – βρέθηκε ξαφνικά να προσπαθεί να σώσει την εθνική αεροπορική εταιρεία της Νέας Ζηλανδίας εν μέσω πανδημίας και κρίσης στην παγκόσμια αεροπορία.
Τώρα, τέσσερα χρόνια μετά την ανάληψη της θέσης του CEO στην Air New Zealand, ο Φόραν ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει στις 20 Οκτωβρίου, αφήνοντας πίσω του μια εταιρεία που είναι αντιμέτωπη με οικονομικές πιέσεις, προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και ισχυρό ανταγωνισμό. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο ίδιος ανέφερε στο διοικητικό συμβούλιο ότι πιστεύει ότι η αεροπορική εταιρεία έχει διαμορφωθεί καλά για να συνεχίσει την τροχιά της ανάπτυξης και καινοτομίας και είναι η κατάλληλη στιγμή για να αναλάβει μια νέα πρόκληση.
Παρά τις προσπάθειες του Φόραν, η Air New Zealand εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα. Η γεωγραφική απομόνωση της χώρας, η μικρή εσωτερική αγορά και ο υψηλός ανταγωνισμός από αεροπορικές όπως η Qantas και η Jetstar περιορίζουν την κερδοφορία της εταιρείας.
Παράλληλα, όπως μετέδιδε το Bloomberg πριν από μερικούς μήνες, το 16% του στόλου της παρέμενε εκτός λειτουργίας λόγω καθυστερήσεων στη συντήρηση κινητήρων, ενώ η άφιξη των νέων Boeing 787 Dreamliners – που αρχικά είχαν προγραμματιστεί για το 2022 – μετατέθηκε για το 2026.
«Δεν είχαμε πραγματικά την ευκαιρία να αναπτυχθούμε», είχε δηλώσει ο Φόραν από τα κεντρικά γραφεία της Air New Zealand στο Όκλαντ. «Αντιμετωπίζουμε εμπόδια που δεν είναι κατανεμημένα ισότιμα σε όλο τον κόσμο».
Οι επενδυτές γυρνούν την πλάτη
Η απογοήτευση των επενδυτών ήταν εμφανής. Η μετοχή της Air New Zealand παραμένει στα 0,56 δολάρια Νέας Ζηλανδίας – πολύ χαμηλότερα από τα 2 δολάρια Νέας Ζηλανδίας που διαπραγματευόταν πριν την πανδημία. Αντίθετα, η Qantas έχει ανακάμψει πλήρως, σημειώνοντας αύξηση 68% φέτος, ενώ ο παγκόσμιος δείκτης αεροπορικών εταιρειών του Bloomberg έχει καταγράψει άνοδο 26%.
«Φαίνεται πως είναι θύμα διαφόρων παραγόντων εκτός του ελέγχου του», σχολιάζει ο αναλυτής Γκραντ Λόου της Jarden Securities Ltd.
Το μεγάλο στοίχημα
Ένα από τα φιλόδοξα σχέδια του Φόραν ήταν η εισαγωγή των πρώτων κουκετών σε πτήσεις μακρινών αποστάσεων.
Το Skynest, όπως το αποκαλεί η Air New Zealand, θα επιτρέπει στους επιβάτες της οικονομικής θέσης να νοικιάζουν ένα κρεβάτι για τέσσερις ώρες, με κόστος από 230 έως 600 δολάρια. Αν και η εταιρεία υποστηρίζει πως η καινοτομία αυτή θα την ξεχωρίσει από τις μεγάλες αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες, οι επικριτές προειδοποιούν ότι μπορεί να αποδειχθεί ακριβό λάθος αν δεν προσελκύσει αρκετούς επιβάτες.
Το μέλλον της Air New Zealand μετά την αποχώρηση Φόραν
Με την παραίτηση του Φόραν, η Air New Zealand χάνει έναν από τους πιο έμπειρους ηγέτες της αγοράς. Ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος ότι η εταιρεία βρίσκεται πλέον σε σωστή πορεία, αλλά τα προβλήματα που παραμένουν δείχνουν ότι η ανάκαμψή της δεν είναι δεδομένη.

