Από την αρχή του έτους το αμερικανικό αργό γράφει κέρδη της τάξης του 13,6%

ύφεση

Απώλειες άνω του 1% κατέγραψαν την Τρίτη οι τιμές του πετρελαίου, καθώς αμβλύνθηκαν οι φόβοι για ενδεχόμενα παρατεταμένα προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς που είχε εγείρει ο τυφώνας Beryl, αφού ο κόμβος παραγωγής στο Τέξας υπέστη τελικά μικρότερες ζημιές από ό,τι αναμενόταν.

Αν και ορισμένες εγκαταστάσεις παραγωγής εκκενώθηκαν, λιμάνια έκλεισαν και η διύλιση επιβραδύνθηκε, τα μεγάλα διυλιστήρια κατά μήκος της ακτής του Κόλπου φαίνεται ότι επηρεάστηκαν ελάχιστα μετά την υποβάθμιση του τυφώνα Beryl σε τροπική καταιγίδα.

“Οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι οι περισσότερες ενεργειακές υποδομές παρέμειναν αλώβητες”, ανέφεραν σε σημείωμά τους προς τους πελάτες της ING, οι αναλυτές της εταιρείας Warren Patterson και Ewa Manthey. Η πορεία των τιμών στις αγορές αργού πετρελαίου και διυλισμένων καυσίμων αντανακλά τις φθίνουσες εκτιμήσεις για συνέχιση των αναταράξεων στον εφοδιασμό από τον τυφώνα, πρόσθεσαν.

  • Οι ανησυχίες ήταν βάσιμες, δεδομένου ότι το Τέξας αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 40% της παραγωγής αργού στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, τα μεγάλα λιμάνια πετρελαίου του Τέξας, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι έτοιμα να επαναλειτουργήσουν την Τρίτη και ορισμένες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις αύξησαν εκ νέου την παραγωγή τους, ενώ αρκετά διυλιστήρια, όπως της Marathon Petroleum, ετοιμάζονται να επαναλειτουργήσουν και αυτά τις μονάδες τους.

Πρόσθετη πίεση δέχθηκαν σήμερα οι τιμές του αργού και από τα σχόλια του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, στο πλαίσιο της κατάθεσής του ενώπιον επιτροπών του Κογκρέσου, όπου δήλωσε ότι η οικονομία δεν “υπερθερμαίνεται” πλέον και ότι η αγορά εργασίας έχει “χαλαρώσει”.

Παρότι τα σχόλια του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει η Fed σε μείωση των επιτοκίων της νωρίτερα από ό,τι είχε αφήσει να εννοηθεί μετά την τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής, οι τιμές του αργού υποχώρησαν ακόμη περισσότερο εν μέσω φόβων ότι η επιβράδυνση της οικονομίας θα μπορούσε να πλήξει τη ζήτηση για καύσιμα.

Σημειώνεται ότι ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ βρέθηκαν στην Αίγυπτο τη Δευτέρα για τη διεξαγωγή συνομιλιών με στόχο την επίτευξη μιας κατάπαυσης του πυρός, αλλά όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος, οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν, ενώ και η Χαμάς από την πλευρά της επεσήμανε ότι μια νέα ισραηλινική επιχείρηση στη Γάζα θέτει εν αμφιβόλω την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας.

Στο πλαίσιο αυτό, το συμβόλαιο παράδοσης Αυγούστου για το αργό τύπου West Texas Intermediate έκλεισε την ημέρα 92 σεντς ή 1,12% χαμηλότερα, στα 81,41 δολάρια το βαρέλι. Από την αρχή του έτους πάντως το αμερικανικό αργό γράφει κέρδη της τάξης του 13,6%.

Αντίστοιχα, το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου για το πετρέλαιο τύπου Brent υποχώρησε κατά 1,09 δολάρια ή 1,27% και έκλεισε στα 84,66 δολάρια το βαρέλι. Το Brent, που αποτελεί και παγκόσμιο σημείο αναφοράς, κερδίζει 9,89% από την αρχή του έτους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο