ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΙΝΤΕΡΝΕΤΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ- ΑΡΘΡΑ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ StockJackal Desunt Cetera  · 

ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΙΝΤΕΡΝΕΤΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ- ΑΡΘΡΑ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ

  • Ντόρος πολύς έγινε για την εξαγορά της “Κωτσόβολος” από τη ΔΕΗ.
Αριστεροί εμφανίστηκαν με λίβελους κατά της διοίκησης που παρεκκλίνει του κοινωνικού χαρακτήρα της ΔΕΗ και κατά της κυβέρνησης που το επιτρέπει, ενώ οι Λ@λ@δες υπεραμύνθηκαν με τη μπάλα στην εξέδρα τύπου “επί Τσίπρα η ΔΕΗ ήταν ζημιογόνος κι έφτασε ένα βήμα πριν το λουκέτο”.
.
Ειλικρινά όμως δεν μπορώ να ακούω άλλες μ@λακίες. Η ΔΕΗ δεν είναι υπηρεσία κοινής ωφελείας εδώ και πολλά-πολλά χρόνια, ασχέτως του τι περιλαμβάνει το αρκτικόλεξο της.
Επίσης δεν είναι δημόσια.
.
Είναι μια εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών με το υπερταμείο να διατηρεί το 34,12%, 10% κατέχει η Selath Holding, χρηματοδοτούμενη από το CVC, ενώ 6,97% των δικαιωμάτων ψήφου κατέχουν οι Ιταλοί της Helikon, ακολουθούμενοι από το 5,39% της Goldman Sachs.
.
Αυτοί οι τέσσερις λοιπόν κάνουν ουσιαστικά κουμάντο με 56.48%, αν και επί της ουσίας η κυβέρνηση διορίζει τον ΔΣ. Και λογικό εάν αναλογιστούμε πως η ΔΕΗ κατέχει 58,5% μερίδιο αγοράς τα υδροηλεκτρικά, τους λιγνίτες (όσους απέμειναν) σημαντικές ΑΠΕ, καθώς και το δίκτυο διανομής κατά 51%.
.
Η ΔΕΗ δεν είναι ζημιογόνος. Ειναι κερδοφόρος, με σημαντική καθαρή θέση και ταμείο που της επέτρεψαν να εξαγοράσει την ENEL Romania την περασμένη άνοιξη αντι 1,26 δισ. ευρώ. Συνεπώς τα 200 εκ. για την εξαγορά της “Κωτσόβολος” είναι μικρό ποσό για τη ΔΕΗ.
Και πάμε τώρα στις ενστάσεις:
  1. Τι δουλειά έχει η ΔΕΗ να εξαγοράσει την “Κωτσόβολος”. Θα απαντήσω ακαδημαϊκά και πολύ απλά: Εάν η εξαγορά αυξάνει την περιουσία των μετόχων, είναι μια καλή εξαγορά και καλώς έγινε. Αυτή εξάλλου, είναι και η δουλειά του διευθύνοντος συμβούλου, ο οποίος απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης. Να ενεργεί κατά το συμφέρον και επ’ ωφελεία των μετόχων αυξάνοντας την περιουσία τους.
  2. Γιατί η ΔΕΗ δεν επικεντρώνεται στην βελτίωση των υπηρεσιών της; Με τόσες διακοπές ρεύματος, πεπαλαιωμένη υποδομή, όφειλε να διοχετεύσει πόρους προς εκεί. Θα σας παραπέμψω στο 1. παραπάνω. Αυτές οι δράσεις που υπονοούνται δεν αυξάνουν απαραίτητα την περιουσία των μετόχων. Εάν αύριο ο ΔΕΔΔΗΕ υπογειοποιούσε όλο το δίκτυο στα μεγάλα αστικά κέντρα, η ΔΕΗ ως επιχείρηση δεν θα εισπράξει κάτι περισσότερο από όσα εισπράττει ήδη για την διαχείριση του δικτύου, εκτός εάν η πολιτεία νομοθετήσει γι αυτό. Ενώ εάν η ΔΕΗ αρχίσει να πουλάει ηλεκτρικά πατίνια, αυτή η ενέργεια δημιουργεί κέρδος για την επιχείρηση.
Συνοψίζοντας, οι αποφάσεις της διοίκησης κρίνονται με γνώμονα την υπεραξία που εξασφαλίζει στους μετόχους και εκ του αποτελέσματος, όχι κομματικώς, ούτε ιδεολογικώς. Μένει να το δούμε στα οικονομικά αποτελέσματα.
Πιο απλά δεν μπορώ να το εξηγήσω.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο