Αποδυναμώνεται η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών στην Γερμανία

νοικοκυριά

Το γερμανικό καταναλωτικό κλίμα αναμένεται να μειωθεί για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Νοέμβριο, τερματίζοντας κάθε ελπίδα για ανάκαμψη φέτος, καθώς τα νοικοκυριά παλεύουν ιδίως με τις υψηλές τιμές των τροφίμων, όπως έδειξε έρευνα την Τρίτη.

Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος υποχώρησε στις -28,1 μονάδες ενόψει Νοεμβρίου από το ελαφρώς αναθεωρημένο -26,7 τον προηγούμενο μήνα και κάτω από τις προσδοκίες των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters για -26,5 μονάδες.

Η πτώση του δείκτη, που δημοσιεύεται από κοινού από το ινστιτούτο GfK και το Ινστιτούτο της Νυρεμβέργης για τις αποφάσεις της αγοράς (NIM), αποδίδεται στην αύξηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας.

Η νέα αύξηση της τάσης των καταναλωτών για αποταμίευση, στις 8,5 μονάδες από 8,0 μονάδες τον προηγούμενο μήνα – το υψηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από μια δεκαετία – ενίσχυσε την πτωτική τάση του καταναλωτικού κλίματος.

“Με την τρίτη κατά σειρά πτώση, οι ελπίδες για ανάκαμψη του καταναλωτικού κλίματος πριν από το τέλος του έτους πρέπει να έχουν θαφτεί οριστικά”, δήλωσε ο Rolf Buerkl, ειδικός σε θέματα κατανάλωσης στο NIM.

“Οι υψηλές τιμές των τροφίμων αποδυναμώνουν την αγοραστική δύναμη των ιδιωτικών νοικοκυριών στη Γερμανία και εξασφαλίζουν ότι η ιδιωτική κατανάλωση δεν θα αποτελέσει πυλώνα της οικονομίας φέτος”

Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος προβλέπει την πορεία της πραγματικής ιδιωτικής κατανάλωσης τον επόμενο μήνα.

Μια ένδειξη δείκτη άνω του μηδενός σηματοδοτεί ετήσια αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Μια τιμή κάτω του μηδενός υποδηλώνει πτώση σε σύγκριση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα.

Σύμφωνα με την GfK, η μεταβολή του δείκτη κατά μία μονάδα αντιστοιχεί σε ετήσια μεταβολή της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 0,1%.

Ο δείκτης “προθυμία αγοράς” αντιπροσωπεύει την ισορροπία μεταξύ θετικών και αρνητικών απαντήσεων στην ερώτηση: “Πιστεύετε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να αγοράσετε σημαντικά είδη;”

Ο υποδείκτης εισοδηματικών προσδοκιών αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες σχετικά με την εξέλιξη των οικονομικών των νοικοκυριών τους επόμενους 12 μήνες.

Ο πρόσθετος δείκτης προσδοκιών για τον επιχειρηματικό κύκλο αντικατοπτρίζει την εκτίμηση των ερωτηθέντων για τη γενική οικονομική κατάσταση κατά τους επόμενους 12 μήνες.

Πηγή: investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο