Αποκαλύφθηκε η απόκτηση προηγμένων chip της NVIDIA από την Κίνα

Κίνα

NVIDIA

Κινεζικά πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα απέκτησαν πρόσφατα υψηλής τεχνολογίας τσιπ τεχνητής νοημοσύνης της Nvidia (NASDAQ:NVDA) μέσω μεταπωλητών, παρά τη διεύρυνση της απαγόρευσης που επέβαλαν οι ΗΠΑ πέρυσι για την πώληση τέτοιας τεχνολογίας στην Κίνα.

Μια επισκόπηση εκατοντάδων εγγράφων διαγωνισμού από το Reuters δείχνει ότι 10 κινεζικές οντότητες απέκτησαν προηγμένα τσιπ της Nvidia ενσωματωμένα σε προϊόντα διακομιστών που κατασκευάζονται από τις εταιρείες Super Micro Computer (NASDAQ:SMCI) Inc. , Dell Technologies Inc. (NYSE:DELL) και Gigabyte Technology Co Ltd. της Ταϊβάν, αφού οι ΗΠΑ στις 17 Νοεμβρίου επέκτειναν το εμπάργκο για να υποβάλουν περισσότερα τσιπ και χώρες σε κανόνες αδειοδότησης.

Συγκεκριμένα, οι διακομιστές περιείχαν μερικά από τα πιο προηγμένα τσιπ της Nvidia, σύμφωνα με τις προσφορές που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως και οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 20 Νοεμβρίου και 28 Φεβρουαρίου. Ενώ οι ΗΠΑ απαγορεύουν στην Nvidia και στους συνεργάτες της να πωλούν προηγμένα τσιπ στην Κίνα, μεταξύ άλλων και μέσω τρίτων, η πώληση και η αγορά των τσιπ δεν είναι παράνομη στην Κίνα.

Οι 11 πωλητές των τσιπ ήταν ελάχιστα γνωστοί Κινέζοι λιανοπωλητές. Το Reuters δεν μπόρεσε να προσδιορίσει αν, κατά την εκτέλεση των παραγγελιών, χρησιμοποίησαν αποθέματα που απέκτησαν πριν από την αυστηροποίηση των περιορισμών εξαγωγής τσιπ από τις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

Σε επικοινωνία με το Reuters, η Nvidia δήλωσε ότι οι διαγωνισμοί προσδιορίζουν προϊόντα που εξήχθησαν και ήταν ευρέως διαθέσιμα πριν από τους περιορισμούς. “Δεν δείχνουν ότι κάποιος από τους εταίρους μας παραβίασε τους κανόνες ελέγχου των εξαγωγών και αποτελούν αμελητέο κλάσμα των προϊόντων που πωλούνται παγκοσμίως”, δήλωσε εκπρόσωπος.

Οι κατασκευαστές του διακομιστή δήλωσαν ότι συμμορφώθηκαν με τους ισχύοντες νόμους ή ότι θα ερευνήσουν περαιτέρω.

Μεταξύ των αγοραστών ήταν η Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, το Ινστιτούτο Τεχνητής Νοημοσύνης της Σαντόνγκ, η Διοίκηση Σεισμών του Χουμπέι, τα πανεπιστήμια της Σαντόνγκ και του Νοτιοδυτικού τμήματος, μια εταιρεία επενδύσεων τεχνολογίας που ανήκει στην κυβέρνηση της επαρχίας Χεϊλονγκτζιάνγκ, ένα κρατικό ερευνητικό κέντρο αεροπορίας και ένα κέντρο διαστημικής επιστήμης.

Κανένας από τους Κινέζους αγοραστές και πωλητές λιανικής δεν απάντησε σε ερωτήσεις του Reuters σχετικά με το θέμα.

Ο Daniel Gerkin, συνεργάτης της δικηγορικής εταιρείας Kirkland & Ellis με έδρα την Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι τα τσιπ της Nvidia θα μπορούσαν να έχουν εκτραπεί στην Κίνα χωρίς να το γνωρίζει ο κατασκευαστής, δεδομένης της έλλειψης ορατότητας στις μεταγενέστερες αλυσίδες εφοδιασμού.

Εάν ο κατασκευαστής είχε επιδείξει επαρκή επιμέλεια, “πιθανώς θα ήταν δύσκολο για την κυβέρνηση των ΗΠΑ να ασκήσει δράση επιβολής”, δήλωσε.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ δήλωσε στο Reuters ότι δεν μπορεί να σχολιάσει πιθανές εν εξελίξει έρευνες, αλλά δήλωσε ότι το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας παρακολουθεί τις εκτροπές των τσιπ που υπόκεινται σε περιορισμούς, διεξάγει ελέγχους τελικής χρήσης και εξετάζει πιθανές παραβιάσεις.

Οι αξιωματούχοι θα διερευνήσουν αξιόπιστους ισχυρισμούς για παραβιάσεις, μεταξύ άλλων μέσω της χρήσης εταιρειών-βιτρίνων, δήλωσε εκπρόσωπος.

Η Nvidia δήλωσε ότι τα συστήματα που έχουν κατασκευαστεί με τις μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU) της – τσιπ που χωρίζουν τις εργασίες του υπολογιστή σε μικρότερα κομμάτια και τα επεξεργάζονται μαζί – και μεταπωλούνται από τρίτους πρέπει να συμμορφώνονται με τους περιορισμούς των ΗΠΑ.

“Εάν διαπιστώσουμε ότι οποιοδήποτε προϊόν μεταπωλήθηκε στη συνέχεια κατά παράβαση των κανόνων ελέγχου των εξαγωγών των ΗΠΑ, θα συνεργαστούμε με τους πελάτες μας για να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η Super Micro δήλωσε ότι συμμορφώθηκε με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ σχετικά με την πώληση και την εξαγωγή συστημάτων GPU σε περιοχές και μέρη που απαιτούν άδειες.

“Εάν αντιληφθούμε ότι ένας τρίτος έχει εξάγει ή επανεξάγει χωρίς τις απαιτούμενες άδειες, διερευνούμε το θέμα και λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα”, αναφέρεται.

Σε επιστολή της προς το Reuters εκ μέρους της Super Micro, η αμερικανική δικηγορική εταιρεία Clare Locke δήλωσε ότι ο πελάτης της “υπερβαίνει τα όρια που απαιτούν οι εξαγωγικοί περιορισμοί των ΗΠΑ”, λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι πελάτες της δεν παραβιάζουν τους περιορισμούς.

Σε σχέση με τους διαγωνισμούς που προσδιόριζαν τα προϊόντα της, η Super Micro δήλωσε ότι αντιπροσωπεύουν “διακομιστές παλαιότερης γενιάς ή γενικού σκοπού που δεν είναι ικανοί για τις λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης μεγαλύτερης κλίμακας που ήταν διαθέσιμοι στην Κίνα πριν από τους κανονισμούς ελέγχου των εξαγωγών”. Οι προμηθευτές που βραβεύτηκαν “δεν είναι γνωστοί πελάτες της Supermicro”, δήλωσε η εταιρεία.

Εκπρόσωπος της Dell δήλωσε ότι η εταιρεία “δεν βρήκε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει την αποστολή προϊόντων με τα περιορισμένα τσιπ που αναφέρατε στις οντότητες που αναφέρατε”, αλλά ότι θα συνεχίσει την έρευνα.

“Οι διανομείς και οι μεταπωλητές μας οφείλουν να συμμορφώνονται με όλους τους ισχύοντες παγκόσμιους κανονισμούς και ελέγχους εξαγωγών. Εάν αντιληφθούμε ότι ένας διανομέας ή μεταπωλητής δεν συμμορφώνεται με αυτές τις υποχρεώσεις, λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής της σχέσης μας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η Gigabyte ανέφερε σε ηλεκτρονικό μήνυμα ότι συμμορφώθηκε με τους νόμους της Ταϊβάν και τους διεθνείς κανονισμούς. Δεν απάντησε σε μεταγενέστερες ερωτήσεις σχετικά με τους διαγωνισμούς που προσδιόριζαν τα προϊόντα της ως πηγή απαγορευμένων τσιπ της Nvidia. Το υπουργείο Οικονομίας της Ταϊβάν δήλωσε ότι αναμένει από τις ταϊβανέζικες εταιρείες να σεβαστούν τους εξαγωγικούς ελέγχους των ΗΠΑ.

Ερευνώνται τα οφέλη

Οι συναλλαγές αποκαλύφθηκαν σε δώδεκα από τους διαγωνισμούς, τους οποίους το Reuters βρήκε σε δημόσιες βάσεις δεδομένων που καλύπτουν μόνο ένα κλάσμα αγορών από κρατικές οντότητες της Κίνας. Ωστόσο, το μικρό στιγμιότυπο δείχνει ότι η Κίνα εξακολουθεί να έχει πρόσβαση σε προηγμένα τσιπ που αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την τεχνητή νοημοσύνη για στρατιωτικές εφαρμογές, όπως ο εκσυγχρονισμός των αμυντικών δυνάμεων της Κίνας ή για την ανάπτυξη όπλων όπως υπερηχητικούς πυραύλους.

Κάθε μία από τις αγορές περιοριζόταν σε πολλούς διακομιστές και αρκετές δεκάδες απαγορευμένες μάρκες. Ωστόσο, θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα για μοντέλα εκπαίδευσης και διεξαγωγή προηγμένης έρευνας, σύμφωνα με επτά αναλυτές και στελέχη του κλάδου.

Οι προσφορές – αξίας μεταξύ 71.500 γιουάν και 1,86 εκατομμυρίων γιουάν, ή περίπου 10.000 και 259.000 δολαρίων – δεν προσδιορίζουν τις προβλεπόμενες χρήσεις.

Σύμφωνα με την κινεζική νομοθεσία, οι εταιρείες προμηθειών που εκπροσωπούν κρατικούς ή συνδεδεμένους με το κράτος αγοραστές πρέπει να ελέγξουν ότι ένας προμηθευτής μπορεί να εκπληρώσει την προσφορά πριν ανακηρυχθεί νικητής και υπογραφεί μια σύμβαση.

Το Reuters ανέλυσε μόνο προσφορές των οποίων οι νικητές είχαν ανακοινωθεί.

Εταιρείες και άτομα που κατηγορούνται για παραβίαση των ελέγχων των εξαγωγών των ΗΠΑ ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αστικές ή ποινικές κυρώσεις στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων προστίμων εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων και έως και 20 χρόνια φυλάκισης για άτομα.

Το Reuters πέρυσι ανέφερε ότι ένα υπόγειο εμπόριο τσιπ Nvidia είχε εμφανιστεί στην Κίνα, όπως ήταν εμφανές στην αγορά ηλεκτρονικών ειδών Huaqiangbei της Shenzhen τον Ιούνιο, προτού οι ΗΠΑ διευρύνουν τα όρια τους. Σε μια επαναληπτική επίσκεψη τον Δεκέμβριο, οι πωλητές που είχαν μιλήσει στο Reuters μήνες νωρίτερα είχαν πάει και άλλοι πωλητές είπαν ότι δεν ήξεραν γιατί έφυγαν.

Το Reuters δεν μπόρεσε να διαπιστώσει γιατί οι πωλητές δεν ήταν πλέον στην αγορά.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο