Απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες

αυτοκινητοβιομηχανιών

Οι μετοχές των ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών έχουν βυθιστεί σε μεγάλο βαθμό από τότε που το υπουργείο Μεταφορών της χώρας βρήκε ψευδή στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για την πιστοποίηση ορισμένων μοντέλων πριν από μια εβδομάδα.

Οι μετοχές της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ιαπωνίας Toyota υποχώρησαν περισσότερο από 5,4% την περασμένη εβδομάδα, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου στις 3 Ιουνίου, αλλά ανακάμπτουν τη Δευτέρα. Η αυτοκινητοβιομηχανία έχασε 2,45 τρισεκατομμύρια γιεν Ιαπωνίας (15,62 δισεκατομμύρια δολάρια) σε αγοραία αξία μόνο την περασμένη εβδομάδα.

Οι μετοχές της Mazda

Η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας, υποχώρησε 7,7% την ίδια περίοδο και έχασε 80,33 δισ. γιεν ή 511,8 εκατ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση την περασμένη εβδομάδα.

Η ευρεία επιθεώρηση από το υπουργείο Γης, Υποδομών, Μεταφορών και Τουρισμού διαπίστωσε επίσης παρατυπίες στις αιτήσεις πιστοποίησης από άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες Honda, Suzuki και Yamaha.

Την περασμένη εβδομάδα, η μετοχή της Honda υποχώρησε 5,75%, η Yamaha Motor έχασε 2,2%, ενώ η Suzuki Motor έχασε υποχώρησε 0,3%.

Οι μετοχές όλων αυτών των εταιρειών διαπραγματεύονταν υψηλότερα τη Δευτέρα. Η Toyota σημείωσε άνοδο 1,7%, η Honda κέρδισε 2,13% και η Mazda σημείωσε άνοδο 1,7%. Η Suzuki και η Yamaha ήταν επίσης οριακά υψηλότερες.

Και οι πέντε εταιρείες είχαν υποβάλει ψευδή στοιχεία δοκιμών ή, στην περίπτωση της Toyota και της Mazda, παραποίησαν τα οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν στις δοκιμές σύγκρουσης.

Η Toyota ανακοίνωσε στις 3 Ιουνίου, μετά την έκθεση έρευνας του υπουργείου, ότι θα σταματήσει προσωρινά τις αποστολές και τις πωλήσεις τριών μοντέλων που κατασκευάζονται σήμερα στην Ιαπωνία, δηλαδή των Corolla Fielder, Corolla Axio και Yaris Cross.

Ο πρόεδρος της Toyota Akio Toyoda ζήτησε συγγνώμη από τους πελάτες και τους ενδιαφερόμενους φορείς της εταιρείας, αναγνωρίζοντας ότι επτά από τα μοντέλα της «δοκιμάστηκαν χρησιμοποιώντας μεθόδους που διαφέρουν από τα πρότυπα που ορίζονται από τις εθνικές αρχές».

Ξεχωριστά, η Mazda δήλωσε ότι είχε αναστείλει τα Roadster RF και Mazda 2 από τις 30 Μαΐου.

Και οι δύο εταιρείες, ωστόσο, δήλωσαν ότι οι πελάτες μπορούν ακόμα να συνεχίσουν να οδηγούν τα αυτοκίνητά τους.

Το υπουργείο Μεταφορών δήλωσε ότι θα διενεργήσει επιτόπιες επιθεωρήσεις στις πέντε εταιρείες όπου αναφέρθηκαν παραπτώματα.

Η επιθεώρηση στις ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες έρχεται μετά την ανακοίνωση της μονάδας Daihatsu της Toyota τον Δεκέμβριο ότι θα σταματήσει τις αποστολές όλων των οχημάτων τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ιαπωνία. Ήρθε μετά από έρευνα για ένα σκάνδαλο ασφαλείας που διαπίστωσε προβλήματα σε περίπου 64 μοντέλα, συμπεριλαμβανομένων 22 που πωλήθηκαν με το εμπορικό σήμα της Toyota.

Η Daihatsu δήλωσε τον Απρίλιο του περασμένου έτους ότι είχε στήσει δοκιμές ασφαλείας πλευρικής σύγκρουσης που πραγματοποιήθηκαν για 88.000 μικρά αυτοκίνητα, τα περισσότερα από τα οποία πωλήθηκαν με το εμπορικό σήμα της Toyota.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο