Απώλειες για τον χρυσό, αλλά συγκράτησε κέρδη στην εβδομάδα

Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν από το υψηλό δύο μηνών τους την Πέμπτη, καθώς το δολάριο και οι αποδόσεις των ομολόγων σημείωσαν άνοδο, αν και οι ελπίδες για παύση των αυξήσεων των επιτοκίων από την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) μετά τη συνεδρίαση του Ιουλίου περιόρισαν την πτώση του κίτρινου μετάλλου.

Ο χρυσός παράδοσης Αυγούστου υπoχώρησε κατά 9,90 δολ. ή 0,5%, κλείνοντας στα 1.970,90 δολ. ανά ουγγιά.

Το ασήμι Σεπτεμβρίου έχασε 43 σεντς ή 1,7%, στα 24,96 δολ. ανά ουγγιά.

Η πλατίνα Οκτωβρίου έχασε 20,70 δολ. ή 2,1%, στα 964,10 ανά ουγγιά.

Το παλλάδιο Σεπτεμβρίου υποχώρησε κατά 32,10 δολ. ή 2,5%, στα 1.275,30 δολ. ανά ουγγιά.

Ο χαλκός Σεπτεμβρίου κέρδισε 2 σεντς ή 0,5%, στα 3,83 δολ. η λίβρα.

“Οι αποδόσεις των ομολόγων και το δολάριο έχουν πραγματικά ανακάμψει λίγο, επομένως βλέπουμε μια ελαφρά αντίστροφη επίδραση στον χρυσό. Επίσης η περιοχή των 2.000 δολαρίων θα είναι μια μικρή πρόκληση για την αγορά του χρυσού βραχυπρόθεσμα”, δήλωσε ο David Meger, διευθυντής διαπραγμάτευσης μετάλλων στο High Ridge Futures.

Το δολάριο κέρδισε 0,6% έναντι των διεθνώς ανταγωνιστικών του νομισμάτων μετά τα στοιχεία για τις νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, καθιστώντας τον χρυσό πιο ακριβό για κατόχους άλλων νομισμάτων. Η απόδοση του αμερικανικού ομολόγου αναφοράς 10ετούς διάρκειας κινήθηκαν επίσης υψηλότερα.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκε απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών, εν μέσω συνεχιζόμενης “στενότητας” στην αγορά εργασίας.

Η εστίαση των επενδυτών μετατοπίζεται τώρα στη συνεδρίαση της Fed την επόμενη εβδομάδα, με τις αγορές να τιμολογούν ήδη μια νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι οι οποίοι συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι μια αύξηση στη συνεδρίαση του Ιουλίου θα είναι η τελευταία του τρέχοντος κύκλου σύσφιξης από τη Fed.

Ο χρυσός είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στην αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ, καθώς αυτά αυξάνουν το κόστος ευκαιρίας της διατήρησης χρυσού, ο οποίος δεν παράγει αποδόσεις.

“Η πρόσφατη αντιστροφή των τιμών του χρυσού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην προσδοκία ότι η Fed έχει σχεδόν τελειώσει όσον αφορά τις αυξήσεις των επιτοκίων”, δήλωσε ο αναλυτής της Julius Baer, Carsten Menke.

“Τούτου λεχθέντος, πιστεύουμε ότι τα επιτόκια πρόκειται να παραμείνουν υψηλά και η ταχεία αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής δεν είναι επικείμενη λόγω της ανθεκτικότητας της οικονομίας των ΗΠΑ”, συμπλήρωσε.

Το Spot silver XAG= υποχώρησε 1,5% στα 24,80 $, έχοντας φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαΐου. Η πλατίνα XPT= υποχώρησε 1,8% στα 955,51 δολάρια, ενώ το παλλάδιο XPD= διολίσθησε 2,3% στα 1.278,02 δολάρια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο