Απώλειες για τον χρυσό στον απόηχο της συζήτησης για μείωση των επιτοκίων

Συνέχεια των απωλειών για τον χρυσό την Τρίτη, στον απόηχο των δηλώσεων του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ για την πορεία του πληθωρισμού και την μείωση των επιτοκίων και εν αναμονή των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

  • Την ίδια ώρα οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών κρατικών ομολόγων παρέμειναν σε σταθερά υψηλή τροχιά, γεγονός που κατέστησε τον χρυσό λιγότερο ελκυστικό για τους επενδυτές. 

Σε αυτό το κλίμα, οι τιμές του spot χρυσού κινούνταν πτωτικά 0,3% στα 2.323,88 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με υποχώρηση της τάξης του 0,2% στα 2.333,40 δολάρια.

  • “Η αγορά εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε οποιαδήποτε συζήτηση για τα επιτόκια ή οτιδήποτε σε σχέση με την πολιτική της Fed. Έτσι, νομίζω ότι εξακολουθεί να βρίσκεται περισσότερο σε μια δυναμική τύπου wait-and-see”, δήλωσε ο Phillip Streible, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της αγοράς στην Blue Line Futures.

χρυσό

Σύμφωνα με τον Πάουελ, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εξακολουθεί να χρειάζεται περισσότερα δεδομένα προτού μειώσει τα επιτόκια για να διασφαλίσει ότι οι πρόσφατες ασθενέστερες μετρήσεις του πληθωρισμού δίνουν μια πραγματική εικόνα του τι συμβαίνει στις υποκείμενες πιέσεις των τιμών.

  • Την ίδια ώρα, τα στοιχεία της Τρίτης έδειξαν ότι οι κενές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν σε 8,14 εκατομμύρια τον Μάιο.

Σημειώνεται πως ο χρυσός έχει υποχωρήσει κατά 5% από το υψηλό ρεκόρ των 2.449,89 δολαρίων ανά ουγγιά που άγγιξε στις 20 Μαΐου, ένα ράλι που προκλήθηκε κυρίως από τη ζήτηση ασφαλών καταφυγίων λόγω της γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας παγκοσμίως το τελευταίο διάστημα, καθώς και από τις “μαζεμένες” αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες.

  • “Η ζήτηση εξακολουθεί να είναι υποτονική σε μεγάλες αγορές όπως η Ινδία και η Τουρκία, αλλά και εκεί υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης, καθώς οι καταναλωτές επιθυμούν να προστατευθούν από άλλους παράγοντες, όπως ο τοπικός πληθωρισμός, ο οποίος εξακολουθεί να παραμένει υψηλός”, δήλωσε ένας trader.

Στα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι παρουσίαζε μικρή αύξηση της τάξης του 0,2% στα 29,39 δολάρια ανά ουγγιά, η πλατίνα κέρδιζε 1,6% στα 993,36 δολάρια ανά ουγγιά και το παλλάδιο κατέγραφε άλμα άνω του 4% στα 1.010,50 δολάρια.  

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο