Απωλειών συνέχεια στη Wall Street, στη σκιά επιτοκίων και εταιρικών αποτελεσμάτων

χρηματιστήριο

Πτωτικά ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τετάρτης οι δείκτες της Wall Street, καθώς η απομάκρυνση της ημερομηνίας μείωσης των επιτοκίων από τη Federal Reserve και μια σειρά αποθαρρυντικών εταιρικών αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν σήμερα, έκοψαν την όρεξη των επενδυτών για νέες τοποθετήσεις.

Την επιφυλακτικότητα που έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και την αναμενόμενη επικείμενη απάντηση του Τελ Αβίβ, επιβάρυνε περαιτέρω εχθές η αναφορά του διοικητή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ότι τα υψηλά επιτόκια θα χρειαστεί να διατηρηθούν περισσότερο από όσο αναμενόταν.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, σε ομιλία του στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι τα τελευταία απογοητευτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό δείχνουν πως η Federal Reserve χρειάζεται περισσότερο χρόνο πριν μπορέσει να μειώσει τα επιτόκια.

“Τα τελευταία στοιχεία είναι ξεκάθαρο πως δεν μας έδωσαν περισσότερη εμπιστοσύνη [ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνει προς τον στόχο του 2%] και αντίθετα δείχνουν πως είναι πιθανό να χρειαστεί περισσότερο από το αναμενόμενο για να πετύχουμε αυτή την εμπιστοσύνη”, ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: “Αυτή την στιγμή, δεδομένης της ισχυρής εικόνας που παρουσιάζει η αγορά εργασίας και της προόδου στον πληθωρισμό μέχρι τώρα, είναι σκόπιμο να δώσουμε στην περιοριστική πολιτική περισσότερο χρόνο για να δουλέψει και να αφήσουμε τα στοιχεία και τις τάσεις να μας οδηγήσουν”.

Οι επενδυτές δεν βρήκαν σήμερα στηρίξεις ούτε στα εταιρικά αποτελέσματα, με αποτέλεσμα η προσπάθεια αντίδρασης που σημειώθηκε κατά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης να “ναυαγήσει” πολύ γρήγορα και οι δείκτες να κινηθούν για όλο το υπόλοιπο διάστημα της συνεδρίασης σε αρνητικά εδάφη.

Έτσι, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ολοκλήρωσε τελικά την ημέρα 0,12% χαμηλότερα, στις 37.753,31 μονάδες, με τον τίτλο της Travelers να αποτελεί το μεγαλύτερο βαρίδι για τον δείκτη των blue chips, σημειώνοντας βουτιά άνω του 7% μετά την ανακοίνωση από τον ασφαλιστικό κολοσσό κερδών α’ τριμήνου κατώτερων των προσδοκιών της αγοράς,

Με απώλειες 0,58%, στις 5.022,21 μονάδες έκλεισε την ημέρα και ο ευρύτερος S&P 500, με το τετραήμερο sell off του δείκτη να είναι το μακροβιότερο των τελευταίων τεσσάρων και πλέον μηνών.

Τη χειρότερη εικόνα ωστόσο, εμφάνισε σήμερα ο τεχνοβαρής Nasdaq που τερμάτισε τις συναλλαγές 1,15% χαμηλότερα στις 15.683,37 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη Dow Jones, 19 σημείωσαν κέρδη και μόνο 11 έκλεισαν με θετικό πρόσημο. Το μεγαλύτερο βαρίδι για τον δείκτη, όπως προαναφέρθηκε, ήταν η μετοχή της Travelers, που σημείωσε “βουτιά” 7,41%, ενώ ακολούθησαν η Intel (-1,60%) και η Amazon (-1,11%). Στον αντίποδα, την καλύτερη επίδοση εμφάνισαν σήμερα ο τίτλος της UnitedHealth (+2,15%), η μετοχή της Goldman Sachs (+1,78%) και ο τίτλος της McDonald’s (+1,70%).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο