Απόστολος Μάνθος: Σε περιπέτειες το Ελληνικό Χρηματιστήριο λόγω Μέσης Ανατολής

Σε περιπέτειες το Ελληνικό Χρηματιστήριο λόγω Μέσης Ανατολής

Οι εξαιρετικά δυσάρεστες και πολύ ανησυχητικές εξελίξεις που φαίνεται να λαμβάνουν χώρα στη Μέση Ανατολή πυροδοτώντας πιθανότατα μια ευρύτερη ανάφλεξη θα οδηγήσουν σε περιπέτειες την αγορά με το Γενικό Δείκτη να χάνει πρός ώρας το σενάριο ανοδικής απόδρασης πάνω από τη καμπύλη πίεσης “W“. Μια καμπύλη που από τις 6 Φεβρουαρίου έχει σταματήσει πέντε φορές τις ορμές των αγοραστών αποτυπώνοντας έτσι αντίστοιχες τοπικές κορυφές.

Τι γίνεται όμως τώρα με τις νέες εξελίξεις προ των πυλών και με το Γενικό Δείκτη να έχει διορθώσει πρόσφατα έως και ένα -4,85% που είναι και το υψηλότερο της μεγάλης διαδρομής του +30% από τις τις 1105 μονάδες έως τις 1437,55 μονάδες;

Το πλέον βασικό διαγραμματικό στοιχείο στη κίνηση που θα λάβει χώρα στη δύσκολη αυτή εβδομάδα είναι να δούμε τη συμπεριφορά του δείκτη πάνω στο επίπεδο των 1364 με 1350 μονάδων ή σε ένα ποσοστιαίο κατέβασμα της τάξης του -3,5% από το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής.

  • Μιλάμε για μια καθοριστική περιοχή όπου συναντάμε το μακροπρόθεσμο ρυθμιστή τάσης Fibonacci εκθετικό κινητό μέσο όρο των 55 ημερών, τον πρόσφατο τοπικό πυθμένα και την οριζόντια στήριξη στις 1350 μονάδες. Διατήρηση λοιπόν του εν λόγω επιπέδου θα φέρει μια δεύτερη σκέψη ως πρός τη δυνατότητα της αγοράς να απορροφήσει τους κραδασμούς των δυσάρεστων εξελίξεων σχηματίζοντας μια νέα βάση αγοραστών πέριξ των 1350 μονάδων.
  • Στην αντίθετη όμως περίπτωση που η εν λόγω περιοχή πέσει αύτανδρη με σημαντικά αυξημένο τζίρο συναλλαγών τότε ο δείκτης θα πάρει έντονα πτωτική κλίση σπρώχνοντας κάτω από τις 1315 μονάδες και πρός τη “σκληρή” ζώνη στήριξης των 1290 με 1280 μονάδων ή έως και ένα -11% από το υψηλό που σημειώθηκε στις αρχές του περασμένου Μαρτίου, στις 1438 μονάδες. Το πέρασμα όμως της καθοδικής κίνησης κάτω από εκεί θα μας βάλει σε σοβαρούς μπελάδες καθώς θα αρχίζει να ξεπερνάει το 50% των Fibonacci Retracement της ισχυρής ανοδικής κίνησης του περασμένου Οκτώβρη που βρίσκεται στις 1272 μονάδες.

Καλό θα ήταν λοιπόν ο δείκτης, αν στραβώσει περαιτέρω το κλίμα στη Μέση Ανατολή, να μη περάσει καν κάτω από όριο των 1300 μονάδων δηλώνοντας τη σθεναρή του αντίσταση έχοντας ως ισχυρό ανάχωμα τα μεγάλα επιχειρηματικά deals όπως αυτό των 2 δισ. ευρώ ανάμεσα στους δύο μεγάλους ομίλους της ΔΕΗ και του Μυτιληναίου, της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής με τη Masdar της πλήρης ιδιωτικοποίησης της Εθνικής Τράπεζας, όπως επίσης και των θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο του 2024 που θα λάβουν χώρα μετά και το άνοιγμα της αυλαίας στις 25 Απριλίου από το Μυτιληναίο.

  • Σημαίνων για τη συνέχεια λόγω και της υψηλής βαρύτητας που διαθέτουν πλέον οι τράπεζες στη συνολική κίνηση της αγοράς είναι και ο Τραπεζικός Δείκτης. Εδώ το πρώτο που θα δούμε πιθανότατα είναι η είσοδος του δείκτη μέσα στο τασικό Keltner Channel ο οποίος αυτή τη στιγμή περνάει από την περιοχή των 1160 μονάδων ή σε ποσοστιαία απόσταση της τάξης του -3,50% από το κλείσιμο της περασμένης εβδομάδας.

  • Καταστρατήγηση λοιπόν του εν λόγω καναλιού με ισχυρό τζίρο συναλλαγών και ημερήσιο κλείσιμο κάτω τις 1160 μονάδες θα ανάψει το φως στο κατηφορικό δρόμο που οδηγεί χαμηλότερα από το προηγούμενο χαμηλό των 1145 μονάδων και πρός το επίπεδο ισχυρής στήριξης των 1110 με 1090 μονάδων. Εδώ η απόσταση από τα υψηλά του περασμένου Μαρτίου στις 1270 μονάδες έως το κατώτερο διαγραμματικό όριο στήριξης που αναφέραμε φτάνει ποσοστιαία σε μια πτώση της τάξης του -14%.

Φυσικά για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση δίχως περαιτέρω επικίνδυνες απώλειες ο Τραπεζικός Δείκτης δε θα πρέπει να γράψει τιμές κάτω από τη ζώνη των 1145 με 1135 μονάδων.

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές.

chartswar.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο