Απότομη πτώση για το γουάν-Βρέθηκε σε χαμηλό τεσσάρων μηνών

Κίνα ομόλογα

γουάν

Το γουάν υποχώρησε απότομα την Παρασκευή και οι κινεζικές μετοχές υποχώρησαν, συμπαρασύροντας προς τα κάτω τις αγορές σε γενικές γραμμές στην Ασία και περιορίζοντας ένα ράλι μετοχών που προκλήθηκε από μια αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων στην Ελβετία που έκανε τους επενδυτές να στοιχηματίζουν για το ποιος θα χαλαρώσει την πολιτική στη συνέχεια.

Οι traders ήταν επίσης σε συναγερμό καθώς το γιεν υποχώρησε προς τα χαμηλά πολλών δεκαετιών, παρά τις προσπάθειες των Ιαπώνων κυβερνητικών αξιωματούχων να το στηρίξουν και την ιστορική στροφή πολιτικής της κεντρικής τράπεζας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Το γουάν της Κίνας αποδυναμώθηκε απότομα σε χαμηλό τεσσάρων μηνών και έσπασε το ψυχολογικά σημαντικό επίπεδο των 7,2 ανά δολάριο. Τελευταία ήταν σχεδόν 0,4% χαμηλότερα στο 7,2243.

Η πτώση ώθησε τις μεγάλες κρατικές τράπεζες της χώρας να πουλήσουν δολάρια για γιουάν σε μια προσπάθεια να επιβραδύνουν την πτώση του, ανέφεραν πηγές στο Reuters.

Το γουάν έχει πιεστεί από τις αυξανόμενες προσδοκίες της αγοράς ότι το Πεκίνο πρέπει να αναπτύξει περισσότερα κίνητρα για να σταθεροποιήσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και από το ασθενέστερο γιεν.

Η αγορά από την κρατική τράπεζα έκανε ελάχιστα για να κατευνάσει τα νεύρα των επενδυτών.

Ο δείκτης blue-chip CSI300 της ηπειρωτικής χώρας και ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησαν 1%, ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 2%.

«Το κλίμα (είναι) πολύ εύθραυστο σήμερα», δήλωσε ο Wong Kok Hoong, επικεφαλής διαπραγμάτευσης πωλήσεων μετοχών στη Maybank, επικαλούμενος ανησυχίες για τα αδύναμα κέρδη των κινεζικών εταιρειών και τα συνεχιζόμενα προβλήματα στον τομέα ακινήτων της χώρας, μεταξύ άλλων.

Αλλού, το αποδυναμωμένο γιεν επέστρεψε επίσης στο ραντάρ των traders, καθώς έφτασε και πάλι στο κατώτατο σημείο τεσσάρων μηνών των 151,86 ανά δολάριο και παρέμεινε ένα μουστάκι μακριά από το χαμηλό πολλών δεκαετιών.

Μια αύξηση-ορόσημο από την Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) αυτή την εβδομάδα απέτυχε να μετακινήσει τη βελόνα στις έντονες διαφορές επιτοκίων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, διατηρώντας το γιεν υπό πίεση.

Τα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν ότι ο δομικός πληθωρισμός της Ιαπωνίας επιταχύνθηκε τον Φεβρουάριο, αλλά ένας δείκτης που μετρά την ευρύτερη τάση των τιμών επιβραδύνθηκε απότομα, υπογραμμίζοντας την αβεβαιότητα για το πόσο σύντομα η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια.

Ο διοικητής της BOJ Kazuo Ueda δήλωσε την ίδια ημέρα ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τελικά τις αγορές κρατικών ομολόγων, αλλά θα καθυστερήσει να το πράξει προς το παρόν.

“Το (γεν) αποδυναμώθηκε την ίδια ημέρα με την αύξηση των επιτοκίων της BOJ, υποδεικνύοντας ότι μια αύξηση 10 μονάδων βάσης μπορεί να είναι ανεπαρκής για να προσελκύσει εισροές κεφαλαίων και να ενισχύσει το νόμισμα”, ανέφεραν αναλυτές της Standard Chartered σε σημείωμα.

“Η επίτευξη ανατίμησης (γιεν) έναντι του δολαρίου ΗΠΑ θα απαιτούσε ένα μικρότερο χάσμα επιτοκίων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, το οποίο εξαρτάται εν μέρει από την πολιτική (της Federal Reserve)”.

Το αδύναμο γιεν ενίσχυσε τα κέρδη του Nikkei, ο οποίος την Παρασκευή έκλεισε με άνοδο 0,18% σε υψηλό ρεκόρ.

Οι προοπτικές μείωσης των επιτοκίων

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,85%, επιβαρυμένος από την πτώση στην Κίνα και φαινόταν ότι θα κλείσει την εβδομάδα με οριακό κέρδος.

Ο δείκτης παραμένει σχεδόν 2% υψηλότερος για το μήνα, οδηγώντας ένα ράλι στους παγκόσμιους ομολόγους του με την προοπτική ότι τα παγκόσμια επιτόκια ήταν πιθανό να είναι χαμηλότερα μέχρι το τέλος του έτους.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 αυξήθηκαν 0,08% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq κέρδισαν 0,12%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του EUROSTOXX 50 μειώθηκαν κατά 0,26%.

Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) έγινε την Πέμπτη η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που ανακάλεσε αυστηρότερη νομισματική πολιτική με μια αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων κατά 25 μ. β. , γεγονός που άφησε τους επενδυτές να αυξήσουν τα στοιχήματα για μείωση του Ιουνίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE).

«Δεν βλάπτει αν οι κεντρικές τράπεζες χαλαρώνουν, αυτό είναι σίγουρο», δήλωσε ο Rob Carnell, περιφερειακός επικεφαλής έρευνας της ING για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. «Θα περίμενα ότι αυτό θα παράσχει περαιτέρω υποστήριξη εάν οι άνθρωποι αρχίσουν να βλέπουν περισσότερες προοπτικές χαλάρωσης».

Ο διοικητής της BoE, Andrew Bailey, δήλωσε την Πέμπτη μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας για τα επιτόκια ότι η βρετανική οικονομία κινείται προς το σημείο όπου τα επιτόκια μπορούν να αρχίσουν να μειώνονται και δύο από τους συναδέλφους του απέσυραν τις εκκλήσεις για πρόσθετες αυξήσεις.

Η στερλίνα κινήθηκε τελευταία 0,15% χαμηλότερα στα 1,2641 δολάρια και οδεύει προς εβδομαδιαίες απώλειες 0,7%.

Το ελβετικό φράγκο υποχώρησε στο κατώτατο σημείο τεσσάρων μηνών του 0,8995 ανά δολάριο, επεκτείνοντας την πτώση άνω του 1% στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Αν και η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα να εμμείνει στην πρόβλεψή της για τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος αποδείχθηκε πιο επιθετική από ό, τι περίμεναν ορισμένοι και έστειλε το δολάριο σε πτώση, ήταν γρήγορη για να ανακτήσει τις απώλειες χάρη σε ένα ακόμη σερί ανθεκτικών οικονομικών στοιχείων των ΗΠΑ.

Το δολάριο έριξε το ευρώ χαμηλότερα την Παρασκευή, με το ενιαίο νόμισμα να υποχωρεί τελευταία κατά 0,2% στα 1,0837 δολάρια.

«Η αγορά έχει εμμονή με αυτή την ιδέα της στροφής του δολαρίου για περισσότερο από ένα χρόνο», δήλωσε ο Carnell της ING. «Φαίνεται εξαιρετικά αμφισβητήσιμο αν κοιτάξετε πόσο ισχυρή είναι η οικονομία των ΗΠΑ.

«Απλώς δεν φαίνεται να υπάρχει μια αυτόματη αίσθηση ότι όταν η Fed μειώνει τα επιτόκια, πρέπει να υπάρξει κάποια χαλάρωση του δολαρίου εάν η ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες της G10 ειδικότερα, κάνουν το ίδιο ή ίσως ακόμη περισσότερο».

Στα εμπορεύματα, το Brent υποχώρησε κατά 57 σεντς στα 85,21 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό υποχώρησε κατά 55 σεντς στα 80,52 δολάρια το βαρέλι.

Ο χρυσός spot υποχώρησε 0,23% στα 2. 175,60 δολάρια η ουγγιά, αφού έφτασε σε υψηλό όλων των εποχών την Πέμπτη.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο