Apple: Νέα ιστορικά υψηλά για την μετοχή του Ομίλου-φαινόμενο των αγορών

Apple
Η χρηματιστηριακή αποτίμηση της Apple (AAPL) έφτασε τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια την Παρασκευή, καθιστώντας την την πρώτη εισηγμένη εταιρεία που αγγίζει το ορόσημο δύο φορές.

Η στιγμή ήρθε καθώς οι μετοχές της Apple ξεπέρασαν τα 190,74 δολάρια κατά την έναρξη της ημέρας διαπραγμάτευσης. Η κατασκευάστρια εταιρεία iPhone ξεπέρασε αρχικά το όριο των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιανουάριο του 2022.

Το ορόσημο αυτό έρχεται μετά από ένα εξαιρετικό πρώτο εξάμηνο του 2023 για τις τεχνολογικές μετοχές, όπου ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 30%, ενώ η μετοχή της Apple κέρδισε πάνω από 45%.

Αλλά ενώ εταιρείες όπως η Microsoft (MSFT), η Google (GOOG, GOOGL) και η Nvidia (NVDA) μπορούν να επικαλεστούν το έργο τους στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης για την τουλάχιστον μερική ενίσχυση των τιμών των μετοχών τους, η Apple έχει μείνει μακριά από κάθε αναφορά στην τεχνητή νοημοσύνη.

Αντίθετα, τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της εταιρείας έχουν έρθει μέσω της ικανότητάς της να ξεπεράσει την κρίση στην αλυσίδα εφοδιασμού που προκλήθηκε από τα λουκέτα της COVID στην Κίνα και την ανθεκτικότητα της επιχείρησής της στο iPhone και την υπόσχεση ότι θα καταδυθεί στη νέα αγορά ακουστικών AR/VR με το Vision Pro.

  • Πρόκειται τελικά για ένα ασφαλές καταφύγιο τύπου εταιρείας για τους επενδυτές, ανεξάρτητα από τη μακροοικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεστε, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της CFRA και αναλυτής μετοχών τεχνολογίας Angelo Zino στο Yahoo Finance Live
Είναι ένα όνομα που συνεχίζουμε να ζούμε και ένα όνομα που συνεχίζουμε να λέμε στους επενδυτές, “Μην κάνετε απαραίτητα εμπόριο, είναι ένα όνομα στο οποίο θέλετε να επενδύσετε μακροπρόθεσμα.

Η Apple, όπως και άλλες εταιρείες τεχνολογίας, αντιμετωπίζει δύσκολες συγκρίσεις κατά τις τελευταίες περιόδους κερδών, καθώς χώνεψε τη μαζική υποχώρηση των πωλήσεων των iPhone, των υπολογιστών Mac και των iPad κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Και ενώ τα έσοδα από Mac και iPad στο τελευταίο τρίμηνο ήταν χαμηλότερα από ό,τι την ίδια περίοδο του 2022, οι πωλήσεις iPhone αυξήθηκαν σε ετήσια βάση.

Τον Ιούνιο η Apple παρουσίασε μια έκδοση 15 ιντσών του δημοφιλούς MacBook Air, η οποία θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση των πωλήσεων Mac στο μέλλον, ειδικά καθώς μπαίνουμε στη σημαντική περίοδο αγορών για το σχολείο. Αλλά οι πωλήσεις του iPad θα μπορούσαν και να αμφισβητηθούν στο μέλλον.

Η εταιρεία με έδρα το Cupertino κινείται επίσης προς μια χούφτα νέες κατευθύνσεις που θα μπορούσαν να καθορίσουν το μέλλον της. Το πιο φιλόδοξο σετ κεφαλής Vision Pro πρόκειται να κυκλοφορήσει στις αρχές του 2024 στην τιμή των 3. 499 δολαρίων.

Αλλά η Apple είναι πιθανό να μειώσει αυτή την τιμή σε ένα πιο προσεγγίσιμο εύρος, ώστε να διασφαλίσει ότι ο μέσος κάτοχος iPhone μπορεί να αντέξει οικονομικά τα ακουστικά. Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει μια εντελώς νέα κατηγορία προϊόντων για την εταιρεία, αν και η επίτευξη των υψηλών επιπέδων της επιχείρησης iPhone είναι μια δύσκολη προοπτική.

Ίσως πιο σημαντικές είναι οι κινήσεις της Apple στην αγορά της Ινδίας. Η εταιρεία άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στη χώρα τον Απρίλιο, σηματοδοτώντας τη δέσμευσή της να αναπτύξει τη βάση της αγοράς της στο πολυπληθέστερο έθνος του κόσμου. Αλλά τα προϊόντα της Apple εξακολουθούν να είναι απαγορευτικά ακριβά για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ινδών, πράγμα που σημαίνει ότι η αύξηση των πωλήσεων θα είναι πιθανότατα αργή.

Η Apple βρίσκεται επίσης στη διαδικασία μετακίνησης μέρους της κατασκευαστικής της δύναμης στην Ινδία, καθώς επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα ως κύριο κόμβο για την κατασκευή iPhones και άλλων προϊόντων

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο