Αργεντινή:Τι σηματοδοτεί η νίκη Μίλεϊ για οικονομία και πέσο

Αργεντινή Μίλεϊ

Η νίκη του φιλελεύθερου Χαβιέρ Μίλεϊ την Κυριακή στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Αργεντινή έχει εκτεταμένες συνέπειες για την οικονομία της χώρας που αγωνίζεται, συμπεριλαμβανομένης της τύχης του πέσο.

Ως πολιτικός αουτσάιντερ που κατέβηκε με την υπόσχεση να “σπάσει το status quo”, η οικονομική πλατφόρμα του Μίλεϊ στηρίχθηκε στην επιθυμία του να δολαριοποιήσει την αργεντίνικη οικονομία. Η δολαριοποίηση σημαίνει ότι η χώρα θα εγκαταλείψει το πέσο Αργεντινής και θα χρησιμοποιήσει το δολάριο ΗΠΑ ως νόμισμά της.

Εάν τεθεί σε ισχύ, η πολιτική αυτή θα ρίξει το έθνος σε άγνωστο έδαφος: καμία χώρα του μεγέθους της Αργεντινής δεν έχει παραδώσει στο παρελθόν τα ηνία της δικής της νομισματικής πολιτικής στους ιθύνοντες της Ουάσινγκτον.

Ο Ισημερινός και το Ελ Σαλβαδόρ έχουν επίσης δολαριοποιήσει τις οικονομίες τους για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Η Αργεντινή έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού στον κόσμο- τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι οι τιμές αυξήθηκαν κατά 142% σε ετήσια βάση. Η πρόταση του Μίλεϊ να αλλάξει το νόμισμα της Αργεντινής από το πέσο στο δολάριο ΗΠΑ βασίζεται στο επιχείρημα ότι το δολάριο είναι ισχυρότερο από το πέσο και, σε αντίθεση με το πέσο, δεν μπορεί να τυπωθεί κατά βούληση.

Το όραμά του έχει προσελκύσει τη διεθνή προσοχή και πολλές προειδοποιήσεις από επικριτές, οι οποίοι αναφέρονται στην κίνηση αυτή ως ζουρλομανδύα, λέγοντας ότι η δολαριοποίηση έχει ως αποτέλεσμα μια χώρα να χάνει την αυτονομία της να επηρεάζει την οικονομία της μέσω κινήσεων νομισματικής πολιτικής, όπως οι αλλαγές των επιτοκίων.

Ο Σέρτζιο Μάσα, νυν υπουργός Οικονομίας της χώρας και αντίπαλος του Μίλεϊ στον δεύτερο γύρο, είχε επικρίνει το σχέδιο για δολαριοποίηση ως παράδοση της εθνικής κυριαρχίας.

Οι υποστηρικτές του σχεδίου, συμπεριλαμβανομένων αναλυτών από το Ινστιτούτο Cato, μια φιλελεύθερη οικονομική δεξαμενή σκέψης που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, υποστηρίζουν την κίνηση αυτή ως μια πρακτική στρατηγική για την τιθάσευση αυτού που αποτελεί πρόβλημα δεκαετιών.

Πηγή: www.finance.yahoo.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο