Αρνητικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

χρηματιστήρια

χρηματιστήρια

Σε αρνητικό έδαφος ολοκλήρωσαν σήμερα τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον τραπεζικό κλάδο να πραγματοποιεί τις μεγαλύτερες απώλειες.

χρηματιστήρια χρηματιστήρια

Παρά τα μικτά πρόσημα που κατέγραφαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο πρώτο μισό της συνεδρίασης, τα περισσότερα από αυτά υποχώρησαν σε αρνητικό έδαφος στο δεύτερο μισό αυτής, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής ενόψει της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο.

Οι περιφερειακές αγορές υποχώρησαν τη Δευτέρα, καθώς οι traders αντέδρασαν στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, αφού το δεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός σημείωσε ισχυρά κέρδη.

«Αυτό που η Τράπεζα της Αγγλίας θέλει επειγόντως να δει είναι ο πληθωρισμός των μισθών να μειώνεται περισσότερο από ό,τι έχει, ειδικά με τον ονομαστικό ρυθμό πληθωρισμού πολύ κοντά στον στόχο», δήλωσε σε σημείωμα ο Richard Carter, επικεφαλής έρευνας σταθερών επιτοκίων στην Quilter Cheviot.

«Η BoE θα είναι εξαιρετικά προσεκτική για να μειώσει τα επιτόκια σε μια περίοδο που η αγοραστική δύναμη είναι υψηλή για τους καταναλωτές και ενδεχομένως να προκαλέσει μια νέα πληθωριστική περίοδο. Ως εκ τούτου, τα σημερινά στοιχεία θα συνεχίσουν να βάζουν φρένο σε μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο ή τον Αύγουστο, με τον Νοέμβριο να παραμένει η πιο πιθανή ημερομηνία για να δούμε αυτή την πρώτη πτώση.

Την Τετάρτη θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του Ηνωμένου Βασιλείου για τον Απρίλιο.

Η βρετανική startup υπολογιστών Raspberry Pi σημείωσε άνοδο 31% στο ντεμπούτο της στην αγορά στο κύριο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Οι μετοχές της πολιορκούμενης γαλλικής εταιρείας πληροφορικής Atos υποχώρησαν περισσότερο από 12% αφού η εταιρεία ανακοίνωσε μια συμφωνία διάσωσης, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική αποδυνάμωση των υφιστάμενων μετόχων.

Τα στοιχεία για την απασχόληση στο Ηνωμένο Βασίλειο που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη έδειξαν ότι ο αριθμός των μισθωτών αυξήθηκε κατά 0,6% σε ετήσια βάση τον Μάιο, αλλά το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 4,4% από 4,3% σε τριμηνιαία βάση.

Η ετήσια αύξηση των μισθών, εξαιρουμένων των μπόνους, διατηρήθηκε στο 6% κατά τη διάρκεια των τριών μηνών από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο, παρουσιάζοντας μια πιθανή ανησυχία για την Τράπεζα της Αγγλίας καθώς εξετάζει πότε πρέπει να μειώσει τα επιτόκια.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% μέχρι το επόμενο έτος, παρά τον αναμενόμενο «θόρυβο» στα μηνιαία στοιχεία φέτος, δήλωσε την Τρίτη ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ Francois Villeroy de Galhau.


Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια της κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας από το υψηλό ρεκόρ της περασμένης εβδομάδας, αλλά δεν δεσμεύτηκε για περαιτέρω περικοπές εν μέσω υψηλής αύξησης των μισθών και μιας ακόμη αύξησης των προβλέψεων για τον πληθωρισμό.

Η ροή των στοιχείων για τον πληθωρισμό από μήνα σε μήνα θα είναι ευμετάβλητη λόγω της επίδρασης βάσης των συγκριτικών αριθμών για την ενέργεια, δήλωσε ο Villeroy σε οικονομικό συνέδριο στο Παρίσι. (περισσότερα εδώ)

Στα κυριότερα μακροοικονομικά νέα:

Στην Βρετανία, ο δείκτης μέσων κερδών συν μπόνους για τον μήνα Απρίλιο, πραγματοποίησε αύξηση 5,9% έναντι εκτιμήσεων των οικονομολόγων για αύξηση 5,7% και αύξησης 5,9% τον προηγούμενο μήνα (αναθεωρημένο από το +5,7%). Τέλος, ο δείκτης ανεργίας για τον μήνα Απρίλιο, αυξήθηκε στο 4,4% έναντι εκτιμήσεων των οικονομολόγων για αύξηση 4,3% και αύξησης 4,3% τον προηγούμενο μήνα.

Ο δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στις 517,40 μονάδες με πτώση 0,91%.

Στην Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε στις 18.365 μονάδες με πτώση 0,67%, με το σήμα να μετατρέπεται από neutral σε sell, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 18.776 μονάδες και την στήριξη στις 18.152 μονάδες.

χρηματιστήρια

Μεγαλύτερη άνοδος

μετοχές

Μεγαλύτερη πτώση

μετοχές

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 8.145,39 μονάδες με πτώση 1,01%, με το σήμα να μετατρέπεται από neutral σε strong sell, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 8.286 μονάδες και την στήριξη στις 8.048 μονάδες.

χρηματιστήρια

Μεγαλύτερη άνοδος

μετοχές

Μεγαλύτερη πτώση

μετοχές

Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 7.789,21 μονάδες με πτώση 1,33%, με το σήμα να διατηρείται σε strong sell, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 8.060 μονάδες και την στήριξη στις 7.693 μονάδες.

χρηματιστήρια

Μεγαλύτερη άνοδος

μετοχές

Μεγαλύτερη πτώση

μετοχές

Recommendations

Hellofresh: UBS’s analyst Jo Barnet-Lamb maintains his Sell rating on the stock. The target price continues to be set at EUR 5.90.

Delivery Hero: UBS is positive on the stock with a Buy rating. The target price is still set at EUR 53.

Novartis: Analyst Richard Vosser from JP Morgan research gives the stock a Neutral rating. The target price continues to be set at CHF 95.

Nestle: UBS is positive on the stock with a Buy rating. The target price is unchanged at CHF 117.

AstraZeneca: Berenberg announced that it had raised its price target for AstraZeneca shares from 130 to 150 pence, indicating a potential upside of around 20% from current levels.

In a note, the analyst explains that he is more optimistic about the laboratory’s business, saying that he expects annual sales of $74 billion by 2030, equivalent to 11.8 pence more per share.

The intermediary – who maintains his buy recommendation on the stock – points out that this figure is six billion dollars below the Group’s 2030 target of 80 billion dollars a year.

Εταιρικά νέα

Atos accepted a proposal from a consortium including key shareholder Onepoint to salvage the debt-laden French IT firm, outgunning a rival bid from a consortium led by Czech billionaire Daniel Kretinsky.

David Layani’s Onepoint, which formed a consortium with some Atos creditors that also includes Butler Industries and Econocom, plans to inject 250 million euros ($269.2 million) in equity into Atos, provide EUR1.5 billion in debt instruments and bank guarantees and convert EUR2.9 billion of existing debt into equity.

Atos said the Onepoint rescue deal aligned with the corporate interests of the company, particularly that of its employees and clients.

It added that the offer was also generally consistent with the financial parameters it had outlined and that it provided adequate financial liquidity to fund the business and ensure a stronger capital structure.

Crucially, the deal had the support of a large number of Atos’s financial creditors, the company said.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο