Αρνητικά πρόσημα στην Wall Street

χρηματιστήριο

χρηματιστήριο

Οι βασικοί δείκτες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κινούνται πτωτικά σήμερα, καθώς το ενδιαφέρον στρέφεται στην επικείμενη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ιδίως μετά την ανακοίνωση πιο θερμών στοιχείων για τον πληθωρισμό.

Στο χρηματιστήριο, ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,5%, ο δείκτης S&P 500 σημειώνει πτώση 0,3%, και ο δείκτης NASDAQ Composite καταγράφει πτώση 0,3%.

Οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street βρίσκονται σε πορεία να καταγράψουν απώλειες μεταξύ 2,4% και 3,6% τον Απρίλιο, με το κλίμα να πλήττεται καθώς τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία, και ιδίως οι αριθμοί για τον πληθωρισμό, είδαν τους συναλλασσόμενους να αποτιμούν τις προσδοκίες για πρόωρες μειώσεις των επιτοκίων φέτος.

Ο κολλώδης πληθωρισμός επιβαρύνει τις ελπίδες για μείωση των επιτοκίων

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα την Τρίτη συνέχισαν την πρόσφατη σειρά σταθερών οικονομικών αριθμών, καθώς το κόστος εργασίας στις ΗΠΑ αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο το πρώτο τρίμηνο εν μέσω αύξησης των μισθών και των παροχών, επιβεβαιώνοντας την έξαρση του πληθωρισμού στις αρχές του έτους.

Ο Δείκτης Κόστους Απασχόλησης αυξήθηκε κατά 1,2% το περασμένο τρίμηνο, μετά την αύξηση κατά 0,9% που δεν αναθεωρήθηκε το τέταρτο τρίμηνο, ενώ το κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 4,2% σε ετήσια βάση.

Η έκθεση ακολούθησε τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας που έδειξαν ότι οι πιέσεις στις τιμές θερμαίνονται το πρώτο τρίμηνο.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ξεκινά την τελευταία διήμερη συνεδρίασή της για τον καθορισμό της πολιτικής της αργότερα στη συνεδρίαση και αναμένεται ευρέως να διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο αναφοράς της μίας ημέρας στο σημερινό εύρος 5,25%-5,50%, όπου βρίσκεται από τον Ιούλιο.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ είναι πιθανό να δώσει “γερακίστικα” μηνύματα σχετικά με την πορεία των επιτοκίων, ιδίως μετά από μια σειρά από μετρήσεις πληθωρισμού που είναι πιο θερμές από τις αναμενόμενες.

Οι επενδυτές έχουν σε μεγάλο βαθμό αποκλείσει την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων αυτό το καλοκαίρι, με τον Σεπτέμβριο να θεωρείται πλέον ο αγαπημένος μήνας για την έναρξη του κύκλου μείωσης των επιτοκίων από τη Fed, σύμφωνα με το εργαλείο Fedwatch της CME.

Τα υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτόκια αποτελούν κακό σημάδι για τις χρηματιστηριακές αγορές, δεδομένου ότι επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα, καθώς και περιορίζουν την κερδοσκοπία θέτοντας ένα όριο στη ρευστότητα.

Εταιρικά νέα

Η περίοδος κερδών πρώτου τριμήνου συνεχίστηκε την Τρίτη.

Η μετοχή της Eli Lilly (NYSE:LLY) σημειώνει άνοδο 7%, μετά την ανακοίνωση των καλύτερων του αναμενόμενου κερδών του πρώτου τριμήνου από τον φαρμακευτικό γίγαντα και την αύξηση των προβλέψεων για το σύνολο του έτους, χάρη στις ισχυρές πωλήσεις του blockbuster φαρμάκου για τον διαβήτη Mounjaro και της νέας θεραπείας απώλειας βάρους Zepbound.

η μετοχή της 3M Company (NYSE:MMM) πραγματοποιεί κέρδη 2%, αφού ο βιομηχανικός όμιλος ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών για το πρώτο τρίμηνο, προσθέτοντας ότι αναμένει ότι ο δείκτης διανομής μερίσματος θα είναι περίπου 40% των προσαρμοσμένων ελεύθερων ταμειακών ροών.

Η μετοχή της PayPal (NASDAQ:PYPL) ενισχύεται 3%, αφού ο διαχειριστής του συστήματος πληρωμών ανακοίνωσε καλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση κατά 14% σε ετήσια βάση του συνολικού όγκου πληρωμών του πρώτου τριμήνου στα 403,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Coca-Cola (NYSE:KO) πραγματοποιεί άνοδο αφού ο κολοσσός των ποτών ανακοίνωσε τριμηνιαία κέρδη και έσοδα που ξεπέρασαν τις προσδοκίες και αύξησε τις προοπτικές του για το σύνολο του έτους για τα οργανικά έσοδα.

Ο γίγαντας της διαδικτυακής λιανικής Amazon (NASDAQ:AMZN) πρόκειται να υποβάλει έκθεση μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Εκτός από αυτό, η Paramount Global (NASDAQ:PARA) ανακοίνωσε ότι ο διευθύνων σύμβουλος Bob Bakish παραιτήθηκε εν μέσω συνεχιζόμενων συνομιλιών για πιθανές συνομιλίες σύνδεσης με την Skydance Media του David Ellison.

Η HSBC (NYSE:HSBC) ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο διευθύνων σύμβουλος Noel Quinn θα αποσυρθεί μετά από σχεδόν πέντε χρόνια στη θέση αυτή, όπου επέβλεψε έναν σημαντικό μετασχηματισμό της τράπεζας που βελτίωσε δραστικά τη ρευστότητα και τα κέρδη της.

Το αργό μικτό με έμφαση στις ειρηνευτικές συνομιλίες Ισραήλ-Χαμάς

Οι τιμές του πετρελαίου σταθεροποιήθηκαν την Τρίτη, μετά τις απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης, καθώς το ενδιαφέρον παρέμεινε στραμμένο σε οποιαδήποτε πρόοδο στις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού διαπραγματεύονται 0,7% χαμηλότερα στα 82,06 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο Μπρεντ σημειώνει άνοδο 0,5% στα 87,59 δολάρια το βαρέλι.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς έχασαν περίπου 1% τη Δευτέρα μετά τις ειρηνευτικές συνομιλίες στο Κάιρο μεταξύ του Ισραήλ και των μελών της μαχητικής οργάνωσης Χαμάς που είχαν ως αποτέλεσμα οι έμποροι να διαγράψουν μέρος του πριμ γεωπολιτικού κινδύνου στις τιμές του πετρελαίου.

Οι φόβοι για διαταραχές στον εφοδιασμό της Μέσης Ανατολής αποτέλεσαν βασικό παράγοντα ενίσχυσης των τιμών του πετρελαίου τις τελευταίες εβδομάδες. Αλλά αυτή η αντίληψη υποχώρησε κάπως μετά τη σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ που δεν οδήγησε σε πόλεμο.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο