Αρνητικά πρόσημα στην Wall Street

χρηματιστήριο

χρηματιστήριο

Πτωτικά κινούνται σήμερα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης οι βασικοί δείκτες, περιορίζοντας μερικά από τα ισχυρά κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας πριν από τη συνεδρίαση της Federal Reserve αυτή την εβδομάδα, καθώς και βασικά στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Στο χρηματιστήριο, ο δείκτης Dow Jones Industrial Average υποχωρεί 0,2%, ο δείκτης S&P 500 σημειώνει πτώση 0,2%, και ο δείκτης NASDAQ Composite καταγράφει απώλειες 0,2%.

Προσοχή ενόψει της συνεδρίασης της Fed, στοιχεία για τον ΔΤΚ

Οι επενδυτές δείχνουν έναν βαθμό επιφυλακτικότητας πριν από την ολοκλήρωση της τελευταίας συνεδρίασης της Fed την Τετάρτη, όπου η κεντρική τράπεζα είναι πιθανό να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Οι παρατηρητές της αγοράς επιθυμούν να δουν πόσες μειώσεις επιτοκίων θα σηματοδοτήσουν οι αξιωματούχοι για το υπόλοιπο του 2024, με το ενημερωμένο dot plot να δείχνει πιθανώς δύο μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης φέτος, από τρεις τον Μάρτιο.

Οι οικονομολόγοι της Citi αναμένουν τώρα ότι η Federal Reserve θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο και όχι τον Ιούλιο, μετά τα πολύ θερμότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας του Μαΐου που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

«Αναμένουμε τώρα 75 μονάδες βάσης συνολικών περικοπών φέτος τον Σεπτέμβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της τράπεζας σε σημείωμα της Παρασκευής.

«Αλλά η έκθεση για τις θέσεις εργασίας δεν αλλάζει την άποψή μας ότι η ζήτηση προσλήψεων και η ευρύτερη οικονομία επιβραδύνεται και ότι αυτό τελικά θα προκαλέσει τη Fed να αντιδράσει με μια σειρά περικοπών που θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες», πρόσθεσαν.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του δείκτη τιμών καταναλωτή αναμένονται επίσης την Τετάρτη, πριν από την ανακοίνωση της Fed, και αναμένεται να δείξουν ότι ο πληθωρισμός παραμένει άνετα πάνω από το εύρος στόχου της κεντρικής τράπεζας.

Ο πληθωρισμός αποτελεί το σημαντικότερο κριτήριο της Fed για την αλλαγή των επιτοκίων και τα στοιχεία θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στις αγορές ενόψει της συνέντευξης Τύπου του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ μετά τη συνεδρίαση.

Παρά την αδυναμία αυτή, οι δείκτες της Wall Street παραμένουν κοντά σε υψηλά ρεκόρ, ενισχυμένοι από τα πρόσφατα κέρδη των βαρέων τεχνολογικών μετοχών, κυρίως της αγαπημένης της αγοράς Nvidia (NASDAQ:NVDA).

Εταιρικά νέα

Στον εταιρικό τομέα, η μετοχή της Nvidia υποχωρεί 0,2%, επιστρέφοντας μέρος της αύξησης 10% του κατασκευαστή τσιπ AI την περασμένη εβδομάδα, όταν βοηθήθηκε από μια ανακοίνωση διάσπασης 10 προς 1, ωθώντας την πάνω από την κεφαλαιοποίηση των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για πρώτη φορά.

Τέτοιες διασπάσεις μετοχών είναι βραχυπρόθεσμα θετικές για τις μετοχές, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Με βάση 45 split μετοχών εντός του Russell 1000 από το 2019, οι τιμές των μετοχών συνήθως αυξήθηκαν κατά 4% την εβδομάδα μετά την ανακοίνωση “αλλά οι τιμές δεν έδειξαν σαφή αντίδραση τις επόμενες εβδομάδες ή γύρω από την ημερομηνία έναρξης ισχύος”, ανέφερε η Goldman στο σημείωμα.

Η μετοχή της Apple (NASDAQ:AAPL) υποχωρεί 0,2%, πριν από την έναρξη του ετήσιου συνεδρίου προγραμματιστών της αργότερα τη Δευτέρα, όπου ο τεχνολογικός γίγαντας αναμένεται να παρουσιάσει πώς ενσωματώνει την τεχνητή νοημοσύνη σε όλη τη σουίτα λογισμικού του, συμπεριλαμβανομένου ενός ανανεωμένου φωνητικού βοηθού Siri και μιας πιθανής συνεργασίας με τον ιδιοκτήτη του ChatGPT, OpenAI.

Η μετοχή της Southwest Airlines πραγματοποιεί άνοδο 7%, μετά την αναφορά της Wall Street Journal ότι ο ακτιβιστής επενδυτής Elliott Investment Management έχει αποκτήσει μερίδιο σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον αερομεταφορέα και σχεδιάζει να πιέσει για αλλαγές.

Η μετοχή της Moderna (NASDAQ:MRNA) υποχωρεί 0,6%, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία βιοτεχνολογίας δήλωσε ότι το συνδυασμένο εμβόλιο της, το οποίο στοχεύει τόσο την Covid-19 όσο και τη γρίπη, ήταν πιο αποτελεσματικό από τα υπάρχοντα αυτόνομα εμβόλια σε δοκιμή τελικού σταδίου.

Το αργό πετρέλαιο ανακάμπτει μετά τις απώλειες

Οι τιμές του αργού αυξήθηκαν τη Δευτέρα, σταθεροποιούμενες μετά από τρεις συνεχόμενες εβδομάδες απωλειών πριν από τις μηνιαίες εκθέσεις του ΟΠΕΚ και του IEA.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου των ΗΠΑ (WTI) διαπραγματεύονται 0,6% υψηλότερα στα 76,01 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο Brent ενισχύεται 0,5% στα 80,04 δολάρια το βαρέλι.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών πρόκειται να δημοσιεύσει τη μηνιαία έκθεσή του την Τρίτη, όπου οι προοπτικές του πετρελαϊκού ομίλου για την ετήσια ζήτηση αργού πιθανότατα θα είναι στο επίκεντρο.

Μια μηνιαία έκθεση από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας αναμένεται επίσης αργότερα αυτή την εβδομάδα.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο